Kinija uždraudė griežtų bausmių taikymą mokyklose

Kinija uždraudė mokyklų mokytojams taikyti bet kokias bausmes, galinčias fiziškai arba psichiškai traumuoti mokinius, po virtinės su griežtomis drausminimo priemonėmis siejamų mokinių mirčių pastaraisiais metais.

Tarp draudžiamų bausmių yra mušimas lazdomis, mokinių vertimas daug valandų stovėti arba klūpoti ant grindų, o taip pat juos įžeidinėti žodžiais.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Tarp draudžiamų bausmių yra mušimas lazdomis, mokinių vertimas daug valandų stovėti arba klūpoti ant grindų, o taip pat juos įžeidinėti žodžiais.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 4:52 PM, atnaujinta Mar 1, 2021, 4:53 PM

Naujos Švietimo ministerijos taisyklės, įsigaliojusios nuo pirmadienio, draudžia taikyti mokinius žeminančias bausmes, o taip pat patvirtina jau galiojantį fizinių bausmių draudimą.

Tarp draudžiamų bausmių yra mušimas lazdomis, mokinių vertimas daug valandų stovėti arba klūpoti ant grindų, o taip pat juos įžeidinėti žodžiais.

Nuo šiol mokiniams už tokius menkus pažeidimus kaip namų darbų užmiršimas teks rašyti atsiprašymus arba dirbti klasėje.

Už sunkesnius nusižengimus, tokius kaip patyčios, mokiniai gali būti nušalinti nuo pamokų arba jiems gali tekti lankyti konsultacijas. 

Fizinės bausmės Kinijoje buvo uždraustos 1986 metais, tačiau šis draudimas daug kur būdavo ignoruojamas, o tėvai dažnai į tai nekreipdavo dėmesio.

Kinijos žiniasklaida dažnai praneša apie atvejus, kai mokytojų sumušti vaikai miršta arba nusižudo dėl patirto viešo pažeminimo mokyklose.

Pietvakarinėje Sičuano provincijoje 10 metų mokinė mirė po to, kai jos matematikos mokytojas tampė ją už ausų ir mušė per galvą už tai, kad ji klaidingai atliko du sudėties veiksmus, rugsėjį pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

Rytinėje Dziangsu provincijoje birželio mėnesį nusižudė penktos klasės mokinė, nes, kaip teigiama, mokytojas sukritikavo jos rašinėlį už tai, kad jame trūko „pozityvumo“. Pranešama, kad mokytojas ją mušė ir pažemino prieš visą klasę. 

Netrukus turėtų pasirodyti naujas fizines bausmes vaikams šeimose draudžiantis.  Jį planuojama priimti vėliau šią savaitę vyksiančiame įstatymus leidžiančio Nacionalinio Liaudies Kongreso posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.