Ukraina: baltarusių informatorius suteikė informacijos apie žurnalisto nužudymo užsakovus

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad po dar kelių tyrimo veiksmų šalies generalinis prokuroras nuspręs dėl tolesnių žingsnių tiriant žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymo užsakovų bylą.

 Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad po dar kelių tyrimo veiksmų šalies generalinis prokuroras nuspręs dėl tolesnių žingsnių tiriant žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymo užsakovų bylą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad po dar kelių tyrimo veiksmų šalies generalinis prokuroras nuspręs dėl tolesnių žingsnių tiriant žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymo užsakovų bylą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2021, 3:22 PM

Baltarusių informatoriui pateikus informacijos apie žurnalisto nužudymo užsakovus, ministras sakė: „Neprivalome žiūrėti, ar [šie parodymai] atitinka [bendrą bylos pagrindą]. Klausimas tas, ar tai tiesa, ar ne. Visuomet užduodame sau klausimą: „O koks motyvas?“ Ir štai pamatėme motyvą, kad baltarusių specialiosios tarnybos nusprendė jį (P. Šeremetą) esant neparankiu žmogumi „, – antradienį laidoje „V gostiach u Gordona“ sakė A. Avakovas.

Ministras priminė, kad dėl informatoriaus buvo atlikta tyrimo veiksmų Ukrainoje.

„Jis pateikė liudijimą. Parodymai nėra neįdomūs. Dar bus du įdomūs tyrimo veiksmai, o tada generalinis prokuroras nuspręs, a galima šią informaciją viešinti ir ką su ja toliau daryti“, – pridūrė A. Avakovas.

Sausio 4 dieną interneto leidinys „Ukrainska pravda“ remdamasis paviešintais garso įrašais ir belgų leidiniu „EUobserver“ pranešė, kad P. Šeremeto nužudymą rengė Baltarusijos specialiosios tarnybos. Kaip rodo Baltarusijos KGB vadovo 2008–2012 metais Vadzimo Zaicavo numanomų pokalbių įrašai, kuriuos leidiniui „Ukrainska pravda“ perdavė baltarusių opozicija, šios šalies slaptosios tarnybos prezidento Aliaksandro Lukašenkos nurodymu 2012-aisiais aptarinėjo galimybę susprogdinti P. Šeremetą. Po ketverių metų tai buvo padaryta.

2016-ųjų liepos 20-osios ryte Kijevo centre buvo susprogdintas automobilis, kuriame buvo P. Šeremetas. Žurnalistas mirė iškart. Įtarimai dėl jo nužudymo buvo pareikšti trims asmenims: kariuomenės slaugytojai Janai Duhar, savanorei ir vaikų kardiologei Julijai Kuzmenko, taip pat muzikantui ir „mūšių Donbase veteranui“ Andrijui Antonenkai. Ikiteisminis jų bylos tyrimas buvo baigtas 2020 metų gegužės 22 dieną. Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės dėl dalyvavimo P. Šeremeto nužudyme nepripažįsta.

Šių metų sausio 4-ąją Ukrainos policija pranešė gavusi informacijos apie galimus P. Šeremeto nužudymo užsakovus: dokumentų ir garso įrašų, padarytų ne vėliau kaip 2012 metais.

Policija taip pat nurodė, kad tyrėjams buvo leista atlikti tyrimo veiksmus vienoje Europos šalių, o informaciją perdavęs asmuo pakviestas dalyvauti tyrime.

Tą patį vakarą baltarusių opozicijos aktyvistas, buvęs Baltarusijos specialiųjų pajėgų narys Iharis Makaras, kuris išplatino minėtus garso įrašus ir nusiuntė juos Ukrainai bei Europos Sąjungai, paskelbė esąs pasirengęs atvykti į Kijevą ir duoti parodymus.

Sausio 5 dieną Ukrainos policija paskelbė, kad yra suinteresuota gauti papildomos informacijos, galimai susijusios su P. Šeremeto nužudymo užsakovais, todėl ketina imtis atitinkamų tyrimo veiksmų dėl asmens, turinčio garso įrašą, kuriame, kaip manoma, Baltarusijos KGB pareigūnai aptarinėja politinių oponentų pašalinimą.

Be to, policija informavo, jog tyrėjai parengė oficialų kvietimą atvykti į Ukrainą šį garso įrašą turinčiam asmeniui, kad jis dalyvautų tyrimo veiksmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.