Politinė „Orlen“ vadovo žvaigždė ima blėsti: opozicijos raginimas boikotuoti įmonę tapo smūgiu

Į Rymanio kaimelyje Šiaurės Vakarų Lenkijoje esančio „Orlen“ degalinės pastato vitriną naktį specialiai įsirėžė automobilis. Jis iškart paspruko, tačiau pareigūnams bėglio vytis nereikėjo.

Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br>„Polishnews“ nuotr.
Lenkijos opozicijos raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, bet skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.<br>„Polishnews“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Mar 4, 2021, 4:39 PM

Prie vairo sėdėjusi 37 metų moteris, pasiekusi už 30 kilometrų esantį Košalino miestą, sustojo prie policijos komisariato ir prisipažino suniokojusi degalinę.

Vairuotoja buvo apsvaigusi ir isteriškos būsenos, todėl išsami apklausa buvo nukelta į kitą dieną.

Iškart kaltino opoziciją

Nelaukdama tyrimo išvadų valstybinė televizija TVP „Orlen“ degalinės suniokojimą prilygino bažnyčių bjaurojimui per demonstracijas prieš abortų įstatymą.

Dėl išpuolio televizija apkaltino Seimo opoziciją bei dienraštį „Gazeta Wyborcza“, kurie esą juodina „Orlen“ koncerną.

Dar tiesmukiau parašė katalikiškas interneto tinklalapis „Fronda“ : „Opozicijos skleidžiami neapykantos „Orlen“ žodžiai sukėlė realius veiksmus prieš degalinę.“

Tačiau paskui net vyriausybei ištikimas tinklalapis „w.Polityce“ pripažino, jog incidentas degalinėje neturi nieko bendra su Seime įsiliepsnojusiais barniais dėl „Orlen“ direktoriaus Danielio Obajteko.

Į degalinę atsitrenkusi vairuotoja ne tik nieko nebuvo girdėjusi apie tokias politikų rietenas, bet ir net nežinojo, kas yra „Orlen“ vadovas.

Tą naktį moteris su partneriu važiavo mašina iš Olandijos ir paskutines kelias valandas barėsi.

Vyrui vairuojant automobilį ji vieną po kitos rūkė marihuanos cigaretes, o stabtelėjus Rymanio degalinėje netikėtai persėdo prie vairo, rėžėsi į pastatą ir paspruko.

Sulaukė dosnios paramos

Už sukeltą pavojų degalinės darbuotojų gyvybei ir suniokotą „Orlen“ turtą moteriai iškelta baudžiamoji byla.

Tuo metu Seimo opozicija pareikalavo, kad Lenkijos Generalinė prokuratūra atnaujintų bylą „Orlen“ direktoriui D.Obajtekui.

Didžiausiai Lenkijos įmonei „Orlen“ trečius metus vadovaujantis 45-erių D.Obajtekas buvo tapęs nauja ryškia valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) žvaigžde.

Politologai prognozavo, jog po kelerių metų D.Obajtekas bus premjeras, o dabartinis vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis balotiruosis į Lenkijos prezidentus.

Dešiniųjų žurnalas „Sieczi“ D.Obajtekui neseniai skyrė 2020 metų „Laisvės žmogaus“ apdovanojimą už nuopelnus dešiniųjų idėjoms ir patriotizmą. Jį įteikė TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Įvertinimo D.Obajtekas nusipelnė už nuolatinį dešiniųjų renginių finansavimą bei regioninės žiniasklaidos koncerno „Polska Press“ perpirkimą iš savininkų vokiečių.

Opozicija spėja, jog „Orlen“ regioninę žiniasklaidą įsigijo tam, kad jos valdymą atiduotų TTP, o jos skleidžiama propaganda provincijoje padėtų laimėti kitus Seimo ir prezidento rinkimus.

TTP atstovai prasitarė, kad „Orlen“ pinigais planuojama perpirkti ir privačias televizijas, populiarias radijo stotis.

Tai galutinai įtvirtintų TTP monopolį žiniasklaidoje ir dar labiau sumažintų galimybes opozicijai.

Paviešino pokalbius

TTP savo planų perimti žiniasklaidą panaudojant „Orlen“ pinigus turbūt neatsisakys ir toliau, tačiau D.Obajteko politinė karjera rimtai susvyravo.

Ne dėl „Orlen“ degalinę sudarkiusios moters, o dėl dienraščio „Gazeta Wyborcza“ demaskavimų. Laikraštis išspausdino prieš devynerius metus įrašytų D.Obajteko telefono pokalbių su firmos „TT Plast“ darbuotojais išklotines.

D.Obajtekas anksčiau jai vadovavo, tačiau tapęs netoli Krokuvos esančios Pcimio gyvenvietės seniūnu privalėjo kitų pareigų atsisakyti.

Įrašai liudija, kad būdamas seniūnas D.Obajtekas vis dėlto netiesiogiai dirigavo elektros instaliavimo įrangą gaminančiam „TT Plast“, nustatinėjo prekių kainas, rūpinosi sandoriais.

Atskleista, kad D.Obajtekas siekė pakenkti ir privesti prie bankroto konkuruojančią savo dėdės įmonę, o kalbant telefonu beveik pusė jo žodžių yra keiksmažodžiai.

Beje, 2012 metų asmeninėje pajamų deklaracijoje D.Obajteko išlaidos 776 tūkstančiais zlotų (dabar tai sudarytų apie 170 tūkst. eurų) viršijo legalias pajamas.

Opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) seimūnas Marekas Sowa tąkart kreipėsi į prokuratūrą: „Akivaizdžiai matyti, kad tai tikrai buvo nelegalios pajamos.“

Tačiau tuo metu šalį jau valdė TTP, tad tardytojai bylą skubiai nutraukė.

Dabar PPP pareikalavo, kad po dienraščio „Gazeta Wyborcza“ demaskavimų tyrimas būtų atnaujintas.

Siekiama, kad D.Obajtekas būtų baudžiamas ne tik už pajamų slėpimą, bet ir už tai, jog teisme melavo, kad tapęs seniūnu verslu nebeužsiėmė.

PPP Seimo frakcijos pirmininkas Cezary Tomczykas teigia: paskelbti įrašai liudija, kad būdamas seniūnas D.Obajtekas elgėsi tarsi mafijos krikštatėvis.

TTP senatorius Janas Maria Jackowskis pareiškė: D.Obajtekas iki tol buvo pristatomas kaip pavyzdingas vadybininkas, o pokalbiai liudija visai ką kita ir sukrečia.

„Prisiminkite: nesipilame „Orlen“!“ – tokį raginimą šį pirmadienį savo socialinėje paskyroje „Twitter“ išplatino opozicinės Šiuolaikinės partijos vadovas Adamas Szlapka.

Raginimas boikotuoti „Orlen“ masinis netapo, tačiau skandalas smarkiai pakenkė koncerno vadovo D.Obajteko autoritetui – jo politinė žvaigždė gali pradėti gesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.