Ispanija sunaikino baskų separatistų organizacijos ginklus

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas ketvirtadienį vadovavo 2018-aisiais išformuotos baskų separatistų organizacijos ETA daugiau kaip 1 tūkst. šaunamųjų ir kitų ginklų sunaikinimo ceremonijai.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas ketvirtadienį vadovavo 2018-aisiais išformuotos baskų separatistų organizacijos ETA daugiau kaip 1 tūkst. šaunamųjų ir kitų ginklų sunaikinimo ceremonijai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas ketvirtadienį vadovavo 2018-aisiais išformuotos baskų separatistų organizacijos ETA daugiau kaip 1 tūkst. šaunamųjų ir kitų ginklų sunaikinimo ceremonijai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 2:20 PM

Volas lėtai pervažiavo per tris konfiskuotų ginklų eiles, išdėliotas Civilinės gvardijos policijos objekto į pietus nuo Madrido teritorijoje. Ceremoniją stebėjo terorizmo aukų asociacijų, su ETA kovojusių teisėsaugos agentūrų atstovai.

„Ką tik matėme itin simbolišką veiksmą ilgoje, mūsų šaliai labai skausmingoje kovoje su terorizmu“, – sakė socialistų premjeras.

„Negalėsime atgauti prarastų gyvybių, negalėsime ištrinti tamsios praeities dabar sunaikindami šiuos ginklus, bet galime kovoti su užmarštimi, atlyginti už skausmą ir pagerbti [aukas]“, – pridūrė jis.

90 proc. iš kone 1,4 tūkst. sunaikintų ginklų buvo 1977–2005 metais konfiskuoti iš ETA, o likusieji 10 proc. priklausė dabar jau nebeveikiančiai ginkluotai kraštutinių kairiųjų grupei GRAPO.

Dabar šie ginklai bus išlydyti ir panaudoti ETA pabaigą simbolizuojančiam paminklui.

ETA kaltinama daugiau kaip 850 žmonių nužudymu per keturis dešimtmečius vykdytą kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietuose.

„Tai simbolinė diena, kai paminime įstatymo viršenybės pergalę prieš terorizmą“, – renginio metu naujienų agentūrai AFP sakė vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska, buvęs teisėjas iš Baskijos, garsėjantis savo vaidmeniu kovoje su ETA.

„Prisiminti tai, kas įvyko, yra būdas neleisti tam pasikartoti ateityje“, – pridūrė jis.

Ispanija ir Europos Sąjunga ETA ir GRAPO laikė teroristinėmis organizacijomis.

„Už šių pistoletų, šautuvų ir automatų slypi daug tragedijų, daug aukų, kurias privalome prisiminti“, – sakė Baskijos terorizmo aukų atminimo centro vadovas Florencio Dominguezas Iribarrenas.

Kai kurios nukentėjusiųjų asociacijos boikotavo ceremoniją, kaip ir pagrindinė opozicinė konservatyvi Liaudies partija (PP), pavadinusi renginį propaganda.

Jos pyksta dėl baskų separatistų partijos „Bildu“, kurioje yra buvusių ETA narių, paramos P. Sanchezo kairiajai mažumos vyriausybei ir nepritaria valdant dabartinei vyriausybei esą suintensyvėjusiam kalinamų ETA narių perkėlimui į kalėjimus arčiau Baskijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.