JAV pirmoji ponia pagerbė 21 moterį tarptautinėmis drąsos premijomis

JAV pirmoji ponia Jill Biden pirmadienį per virtualią ceremoniją pagerbė 21 moterį iš viso pasaulio tarptautinėmis drąsos premijomis.

 JAV pirmoji ponia pagerbė 21 moterį tarptautinėmis drąsos premijomis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV pirmoji ponia pagerbė 21 moterį tarptautinėmis drąsos premijomis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 10:45 PM, atnaujinta Mar 16, 2021, 5:03 PM

Tarptautinę moters dieną surengta ceremonija vyko virtualiai, o ne Valstybės departamente dėl koronaviruso pandemijos.

Pirmoji ponia teigė, kad apdovanojamų moterų pasakojimai leidžia jas lengvai laikyti „mitinėmis herojėmis ar angelais tarp mūsų“, tačiau jos taip pat yra žmonės, norintys mėgautis paprastais gyvenimo malonumais.

„Kai kurios iš šių moterų visą gyvenimą kovojo dėl savo reikalo. Kitos tik pradeda kelionę, kurios jos neprašė“, – sakė J. Biden.

„Jos kovoja už savo gyvybes ir savo vaikus. Jos nori ištaisyti mūsų praeities skriaudas, sukurti visiems šviesesnę ateitį. Jos nėra atsparios baimei. Niekas nėra“, – kalbėjo ji.

J. Biden sakė, kad gyvendamos įprastą gyvenimą šios moterys padarė „nepaprastą pasirinkimą“.

Iš 21 premija pagerbtos moters septynios iš yra afganistanietės, kurioms apdovanojimas skirtas po mirties.

14 kitų laureačių yra iš Baltarusijos, Gvatemalos, Irano, Ispanijos, Kamerūno, Kinijos, Kolumbijos, Kongo Demokratinės Respublikos, Mianmaro, Nepalo, Somalio, Šri Lankos, Turkijos ir Venesuelos.

JAV valstybės departamentas į Tarptautinio moterų drąsos apdovanojimo laureatų sąrašą įtraukė suimtą Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narę Maryją Kalesnikavą.

„Prieš 2020 metų rugpjūčio 9-ąją įvykusius [Baltarusijos] prezidento rinkimus baltarusių moterys įtakinga politine jėga ir visuomeninių pokyčių Baltarusijoje varikliu tapo didele dalimi Maryjos Kalesnikavos dėka“, – sakoma pirmadienį paskelbtame Valstybės departamento pranešime.

Jame pažymima, kad „nepaisydama sulaikymo Maryja toliau palaiko demokratinio judėjimo Baltarusijoje gyvybingumą“.

M. Kalesnikava buvo sulaikyta rugsėjo 8 dieną prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos. Remiantis oficialiai paskelbta Baltarusijos valstybinės sienos komiteto spaudos tarnybos versija, M. Kalesnikava drauge su Konstitucinės tarybos nariais Ivanu Kravcovu ir Antonu Radniankovu bandė prasiveržti pro sieną ir buvo išstumta iš automobilio salono.

Vėliau M. Kalesnikavos bendražygiai pranešė, kad ją pareigūnai norėjo prievarta išsiųsti iš šalies, bet ji prie sienos suplėšė savo pasą, norėdama išvengti prievartinės deportacijos.

Ji buvo apkaltinta viešais raginimais imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti nacionaliniam saugumui, o taip pat dalyvavimu sąmoksle, siekiant perimti valdžią nekonstituciniu keliu. Be to M. Kalesnikava kaltinama įkūrusi ekstremistinę grupę ir jai vadovavusi.

Baltarusių teisių gynimo organizacijos ją laiko politine kaline.

Baltarusijoje jau daugiau kaip pusmetį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-osios rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Baltarusijos valdžia suėmė virtinę opozicijos lyderių, dalis buvo priversti išvykti iš šalies. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų. Jėgos struktūroms nuožmiai slopinant protesto akcijas, jos iš gatvių persikėlė į kiemus ir vyksta įvairiuose Minsko rajonuose.

Kasmet skiriamą Tarptautinį moterų drąsos apdovanojimą JAV Valstybės departamentas įsteigė 2007 metais. Nuo to laiko jo laureatėmis tapo 155 moterys iš 75 valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.