Senegalo opozicijos lyderis paleistas į laisvę

Senegalo sostinės Dakaro teisėjas pirmadienį nurodė paleisti į laisvę suimtą opozicijos lyderį Ousmane Sonko, pranešė jo advokatai.

Opozicijos lyderio Ousmane Sonko palaikymo mitingas Senegalo sostinėje Dakare.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Opozicijos lyderio Ousmane Sonko palaikymo mitingas Senegalo sostinėje Dakare.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 5:33 PM

46 metų Ou. Sonko areštas šioje Vakarų Afrikos valstybėje išprovokavo kruvinų susirėmimų bangą, per kurią žuvo penki žmonės, tarp jų moksleivis.

Visgi tarp jaunų senegaliečių populiarus opozicijos lyderis buvo oficialiai apkaltintas išžaginimu, todėl policijos tyrimas bus tęsiamas.

Ou. Sonko kaltinimus vadina politiškai motyvuotais.

„Jis vyksta namo. Jis laisvas“, – sakė vienas vyriausybės kritiko advokatų Etienne'as Ndione.

Dakaro centre pirmadienio rytą su Senegalo vėliavomis susirinkę opozicijos šalininkai, paskelbus apie Ou. Sonko paleidimą, skanduodami politinius šūkius prasiveržė pro policijos linijas ir pateko į kiemą priešais teismo rūmus.

Sostinėje budi daug policijos, nes opozicinis Judėjimas už demokratijos gynimą (MDD) savaitgalį paragino tris dienas dalyvauti didžiulėse demonstracijose.

Ou. Sonko liko trečias per 2019 metų prezidento rinkimus, o jo populiarumas kursto spėliones, kad ateityje jis gali tapti lyderiu.

Policija jį trečiadienį areštavo už neramumus, jo šalininkams susirėmus su saugumo pajėgomis.

Šalininkų lydimas Ou. Sonko tuomet vyko į teismą dėl išžaginimo bylos.

Padegti automobiliai

Po Ou. Sonko arešto praėjusią savaitę protestuotojai padegė automobilių, išplėšė parduotuvių, svaidė akmenis į policiją. Tai atspindi senas nuoskaudas dėl gyvenimo standartų ir nelygybės.

Iki šeštadienio susirėmimai nuslopo, bet opozicijos raginimai vėl išeiti į gatves verčia baimintis naujo smurto.

Dakaro vietose, kur neseniai vyko susirėmimai, stovi kulkosvaidžiais aprūpinti kariškių automobiliai. Dešimtys kitų važiavo per Nepriklausomybės aikštę, esančią valstybinių pastatų, įskaitant prezidentūrą, rajone.

Sostinės mokyklas liepta uždaryti savaitei.

Senegalo kaimynės ir Jungtinės Tautos reiškė susirūpinimą politine įtampa šioje šalyje, laikytoje stabilumo švyturiu neramiame regione.

Kaltinimai

Ou. Sonko teisinės bėdos prasidėjo vasario mėnesį, kai viena grožio salono, kur jis darydavosi masažą, darbuotoja pateikė pareiškimą dėl išžaginimo.

Opozicijos lyderis apkaltino prezidentą Macky Sallą (Makį Salą) surežisavus skundą, kad jis būtų nušalintas nuo politikos. M. Sallas tai neigia.

Vis dėlto kaltinimai Ou. Sonko buvo pateikti tvyrant nežiniai dėl to, ar 59 metų prezidentas sieks trečios kadencijos.

Senegalo prezidentai gali dirbti dvi kadencijas iš eilės, tačiau kai kas baiminasi, kad M. Sallas sieks pasinaudoti per 2016 metų referendumą patvirtintais konstitucijos pakeitimais ir vėl dalyvaus rinkimuose.

Kiti Vakarų Afrikos prezidentai, pavyzdžiui, Alpha Conde iš Gvinėjos ar Alassane'as Ouattara iš Dramblio Kaulo Kranto, pasinaudodami konstituciniais pakeitimais laimėjo trečias kadencijas.

Senegalo opozicijai Ou. Sonko byla atitinka numanomą bylų prieš M. Sallo oponentus modelį.

Ou. Sonko atvejis primena draudimą eksprezidento Abdoulaye Wade sūnui Karimui Wade dalyvauti 2019 metų rinkimuose dėl teistumo korupcijos byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.