JAV Arkanzaso valstija uždraudė abortus išprievartavimo ir incesto atvejais

JAV Arkanzaso valstijos gubernatorius pasirašė radikalų abortų įstatymą, draudžiantį nutraukti nėštumą net išprievartavimo ar incesto atveju. Abortas bus galimas tik kilus ūmiam pavojui motinos gyvybei, pareiškė respublikonas Asa Hutchinsonas. Jis teigė pasirašęs įstatymą remdamasis savo „nuoširdžiais ir ilgai puoselėtais įsitikinimais už gyvybę“.

Teisė į abortą daug dešimtmečių yra viena labiausiai ginčytinų vidaus politikos temų JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Teisė į abortą daug dešimtmečių yra viena labiausiai ginčytinų vidaus politikos temų JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 9:01 AM

Šis įstatymas įsigalios ne anksčiau kaip vasarą. Pilietinių teisių organizacija ACLU jau paskelbė, kad imsis teisinių veiksmų.

Teisė į abortą daug dešimtmečių yra viena labiausiai ginčytinų vidaus politikos temų JAV. Aukščiausiasis teismas 1973 metais priėmė istorinį sprendimą, pripažindamas principinę moterų teisę į abortus. Tačiau pastaraisiais metais konservatyvios valstijos priėmė įstatymus, ribojančius šią teisę.

Abortų priešininkai siekia naujo principinio Aukščiausiojo teismo sprendimo. Tai antradienį pareiškė ir A. Hutchinsonas. Jis esą norįs „sukurti sąlygas, kad Aukščiausiasis teismas atšauktų dabartinę praktiką“.

Prezidentaujant Donaldui Trumpui į Aukščiausiąjį teismą buvo paskirti trys konservatyvūs teisėjai ir institucija ženkliai pasistūmėjo į dešinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.