Lenkija išsiunčia baltarusių diplomatą atsakydama į Baltarusijos analogišką žingsnį

Lenkija trečiadienį paskelbė, kad išsiunčia iš šalies vieną baltarusių diplomatą, tarp kaimynių kilus ginčui dėl lenkų karių, kovojusių su nacių ir sovietų okupacijomis, tačiau besitaikiusių ir į baltarusius.

Lenkija išsiunčia baltarusių diplomatą atsakydama į Baltarusijos analogišką žingsnį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lenkija išsiunčia baltarusių diplomatą atsakydama į Baltarusijos analogišką žingsnį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lenkija išsiunčia baltarusių diplomatą atsakydama į Baltarusijos analogišką žingsnį.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi  nuotr.
Lenkija išsiunčia baltarusių diplomatą atsakydama į Baltarusijos analogišką žingsnį.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi  nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 7:17 PM

Šis žingsnis žengtas kitą dieną po to, kai Baltarusija paskelbė išsiunčianti Lenkijos generalinio konsulato Breste konsulą, dalyvavusį neoficialiame šio pogrindžio, praminto „prakeiktaisiais kariais“ dienos minėjime.

„Po nedraugiško ir nepagrįsto Baltarusijos valdžios žingsnio Lenkija paskelbė persona non grata vieną Baltarusijos ambasados Varšuvoje diplomatą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas.

Lenkijos „prakeiktaisiais kariais“ vadinami Antrojo pasaulinio karo metais prieš nacių okupaciją kovoję rezistencijos batalionai, vėliau ėmę kovoti su sovietų okupacija, dažnai smurtaudavo prieš tuos, kurie nebuvo lenkai, ypač baltarusius.

Jų pasipriešinimas sovietų valdžiai baigėsi 6-e dešimtmetyje.

Nuo 2011 metų Lenkija yra paskelbusi kovo 1-ąją šio pogrindžio atminimo diena.

Minsko ir Varšuvos santykiai yra įtempti nuo rugpjūčio, kai po Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, šioje šalyje kilo protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjungai priklausanti Lenkija priglaudė baltarusių aktyvistų, kurie pabėgo iš savo šalies, kad išvengtų represijų prieš opoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.