Po „Sputnik V“ vakcinos įsigijimo – politinė suirutė: griūva koalicija, atsistatydino sveikatos ministras

Slovakijos sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajčí penktadienį atsistatydino po vyriausybės krizės, kurią sukėlė ministro pirmininko Igorio Matovičiaus sprendimas vienašališkai įsigyti Rusijos gaminamą „Sputnik V“ vakciną. Finansų ministras Eduardas Hegeris laikinai pakeis M.Krajčí. Abu jie yra I.Matovič partijos „Paprasti žmonės“ nariai.

Sveikatos ministras atsistatydino Slovakiją apėmus tikrai pandemijos krizei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sveikatos ministras atsistatydino Slovakiją apėmus tikrai pandemijos krizei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sveikatos ministras atsistatydino Slovakiją apėmus tikrai pandemijos krizei.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sveikatos ministras atsistatydino Slovakiją apėmus tikrai pandemijos krizei.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-14 17:50

Priimdama atsistatydinimą, prezidentė Zuzana Čaputová aiškiai nurodė, kad M.Krajčí prarado paramą. „Faktas yra tas, kad jums nepavyko įgyvendinti kai kurių pagrindinių rekomendacijų, – sakė ji ir pridūrė, kad jo nepalaikė net jo partijos ministrai. – Štai kodėl padėtis nuolat blogėjo.“

Sveikatos ministras atsistatydino Slovakiją apėmus tikrai pandemijos krizei.

Remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) pastarųjų dviejų savaičių duomenimis, šiuo metu šalyje didžiausias mirčių skaičius vienam gyventojui visoje Europoje.

Politinė krizė kilo po to, kai ministras pirmininkas I.Matovič, nepasitaręs su koalicijos partneriais, įsigijo 2 milijonus Rusijos „Sputnik V“ vakcinos dozių. Kovo 1 d. jis keliavo į Košice oro uostą, kad asmeniškai sutiktų pirmąsias 200 000 dozių.

Šis žingsnis sukėlė pyktį dviejose mažiausiose koalicijos partijose „Žmonėms“ bei „Laisvė ir solidarumas“, nes Europos vaistų agentūra (EVA) dar nepatvirtino rusiško skiepo.

Praėjusią savaitę EVA pradėjo nuodugnią „Sputnik V“ vakcinos apžvalgą, tačiau kol kas neaišku, ar Europos Sąjunga vakcinai uždegs žalią šviesą.

Tuomet abi partijos pagrasino palikti vyriausybę, taip išardant parlamentinę daugumą, nebent I.Matovič sutiktų su vyriausybės pertvarkymu, kuris galėtų apimti jo pasitraukimą.

Iš pradžių atrodė, kad I.Matovič pasidavė grasinimams, sakydamas, kad „Sputnik V“ gamintojas pasiūlė atsiimti vakciną nereikalaudama baudos. Tačiau po dviejų dienų premjeras apsigalvojo.

„Negaliu atsisakyti gelbėti mūsų žmones kokybiška vakcina, nes ji pagaminta Rusijoje. ... Aš nesu žudikas“, – savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė I.Matovič.

Painiava tęsėsi ir ketvirtadienį, kai koalicijos partnerės paskelbė radusios bendrą sprendimą, kuris apėmė sveikatos ministro M.Krajčí atsistatydinimą. Tačiau praėjus vos kelioms valandoms, I.Matovič vėl apsigalvojo ir pasmerkė abi partijas už „Sputnik V“ naudojimą kaip pretekstą pulti sveikatos apsaugos ministrą ir paskelbė apie pačio M.Krajčí išėjimą – bet tik tada, kai bus visiškai paleista skiepijimo programa.

„Noriu, kad naujasis ministras kelias savaites eitų pareigas kartu su dabartiniu ministru, kad tai nepaveiktų žmonių gyvybių apsaugos“, – žurnalistams kalbėjo premjeras.

Tačiau tada sveikatos ministras per „Facebook“ pareiškė, kad tuoj pat atsistatydins.

„Aš nenoriu, kad mano išvykimo terminas būtų pretekstas vyriausybės žlugimui“, – rašė jis.

Tačiau jo atsistatydinimas nesumažino vyriausybės krizės. Dviejų mažųjų partijų lyderiai viešai pasmerkė I.Matovič ir paskelbė, kad 24 valandomis anksčiau pasiektas susitarimas dabar yra niekinis.

„Laisvės ir solidarumo“ partijos vadovas Richardas Sulíkas žurnalistams penktadienį šalies sostinėje Bratislavoje pareiškė: „Mes esame taške nulis.“

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.