Per antrąsias žudynių Kraistčerče metines Naujosios Zelandijos premjerė J. Ardern ragina kalbėti apie rasizmą

Pasaulis vis dar turi kalbėti apie rasizmo ir baltųjų viršenybės ideologijos keliamas grėsmes, pirmadienį teigė Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern, šaliai minint antrąsias žudynių Kraistčerče metines, kuomet teroristas surengė išpuolius dviejose mečetėse, praneša „Reuters“.

 Per antrąsias žudynių Kraistčerče metines Naujosios Zelandijos premjerė J. Ardern ragina kalbėti apie rasizmą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per antrąsias žudynių Kraistčerče metines Naujosios Zelandijos premjerė J. Ardern ragina kalbėti apie rasizmą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-15 12:29

Apsiginklavęs net keliais pusiau automatiniais ginklais, australas Brentonas Tarrantas 2019 m. kovo 15 d. nužudė 51 žmogų ir sužeidė dar kelias dešimtis.

B. Tarrantas prieš pat teroro išpuolį paskelbė rasistinį manifestą ir gyvai transliavo žudynes „Facebook“ paskyroje. Šis išpuolis sukėlė diskusijas visame pasaulyje apie baltųjų viršenybės ideologijos keliamas grėsmes.

„Pasauliui reikia šių pokalbių. Po išpuolio Naujajai Zelandijai buvo ypač svarbu susitvarkyti savo namuose“, – teigė J. Ardern, pridūrusi, kad Naujoji Zelandija negali vengti atsakomybės tik todėl, kad teroristas atvyko iš Australijos.

„Mūsų musulmonų bendruomenės nariai buvo patyrę rasizmą dar iki šio išpuolio“, – tvirtino ji.

Premjerė taip pat paragino kiekvienos pasaulio šalies lyderį atsakingai vertinti sakomus žodžius, nes jie visada yra girdimi,

„Šalys turi į tai atsižvelgti“, – sakė J. Ardern.

Paklausta, ar Naujoji Zelandija dabar yra saugesnė vieta gyventi musulmonams nei prieš dvejus metus, J. Ardern tvirtino: „Aš neturėčiau atsakyti į šį klausimą, į jį atsakyti gali tik mūsų musulmonų bendruomenė. Galiu tik pasakyti, kad dar yra darbo, kurį reikia padaryti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.