Pekinas kaltina JAV ir Japoniją „sąmokslu“ prieš Kiniją

Kinija trečiadienį apkaltino Jungtines Valstijas ir Japoniją susimokius kištis į jos vidaus reikalus, šioms šalims bendrai perspėjus dėl Pekino „destabilizuojamo elgesio“ regione.

Pekinas greitai atmetė besikuriančio naujo aljanso, siekiančio apkarpyti Kinijos ambicijas regione, pareiškimą. (Asociatyvi nuotr.)<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pekinas greitai atmetė besikuriančio naujo aljanso, siekiančio apkarpyti Kinijos ambicijas regione, pareiškimą. (Asociatyvi nuotr.)<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 4:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2021, 4:10 PM

Pekino pareiškimas nuskambėjo likus vos dienai iki numatyto Kinijos aukšto rango diplomatų susitikimo su JAV aukšto rango pareigūnais Aliaskoje. Tai bus pirmos derybos akis į akį nuo JAV prezidento Joe Bideno administracijos darbo pradžios.

Tačiau artėjant ketvirtadienį Aliaskoje vyksiančiam JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano susitikimui su Kinijos aukšto rango pareigūnu Yang Jiechi ir užsienio reikalų ministru Wang Yi, atmosfera kaista.

Antradienį JAV ir Japonijos užsienio reikalų bei gynybos ministrai perspėjo dėl Kinijos, bendrame po derybų Tokijuje paruoštame pareiškime pareiškę, kad atnaujino įsipareigojimą priešintis Pekino „prievartai ir destabilizuojančiam elgesiui“.

Pekinas greitai atmetė besikuriančio naujo aljanso, siekiančio apkarpyti Kinijos ambicijas regione, pareiškimą.

„JAV ir Japonijos bendrame pareiškime piktai puolama Kinijos užsienio politika... ir tai yra bandymas pakenkti Kinijos interesams“, – Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas sakė žurnalistams trečiadienį.

Jis pridūrė, kad abi šalys „neturi teisės vienašališkai apibrėžti tarptautinių santykių“ arba primetinėti savo standartus.

„Tai tiesiog dar vienas akivaizdus JAV ir Japonijos sąmokslo kištis į Kinijos vidaus reikalus pavyzdys“, – pareiškė Zhao Lijianas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas iš Japonijos trečiadienį atvyko į Seulą, J. Bideno administracijai siekiant sutvirtinti aljansus su savo svarbiausiais partneriais Azijoje ir duoti atkirtį augančiai Kinijos įtakai.

Pastaraisiais metais JAV ir Kinijos santykiai buvo pašliję. Artėjančios derybos Aliaskoje bus pirmos abiejų šalių derybos nuo birželio, kai Yang Jiechi Havajuose susitiko su A. Blinkeno pirmtaku Mike'u Pompeo.

J. Bideno administracija iš esmės palaiko griežtesnę politiką Kinijos atžvilgiu, pradėtą buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracijos. Bet ji taip pat sako, kad tokia politika gali būti efektyvesnė, jei būtų stiprinami aljansai ir ieškoma būdų bendradarbiauti tokiais prioritetiniais klausimais kaip klimato kaita.

Kinija tvirtina, kad yra pasirengusi „perkrauti“ santykius su Vašingtonu, bet perspėja JAV ir jų sąjungininkus nesikišti į neva jos vidaus politikos klausimus nuo Honkongo iki elgesio su musulmonais uigūrais Sindziange.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti