JAV diplomatijos veteranas W. Burnsas paskirtas CŽV direktoriumi

JAV Senatas ketvirtadienį vienbalsiai pritarė diplomatijos veterano Williamo Burnso skyrimui Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriumi, suteikdami jam svarbiausios šalies žvalgybos agentūros kontrolę, Amerikos vyriausybei susiduriant su virtine įvairialypių tarptautinių grėsmių, keliamų tokių šalių, kaip Kinija, Rusija, Iranas, taip pat iššūkiais kitose pasaulio vietose.

 JAV diplomatijos veteranas W. Burnsas paskirtas CŽV direktoriumi.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV diplomatijos veteranas W. Burnsas paskirtas CŽV direktoriumi.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 9:13 AM

Balsavimas dėl paskyrimo įvyko netrukus po to, kai Teksasui atstovaujantis respublikonų senatorius Tedas Cruzas atšaukė pareikštą nepritarimą jo organizavimui.

64 metų W. Burnsas, buvęs ambasadorius Rusijoje ir Jordanijoje, daugiau nei tris dešimtmečius dirbo Valstybės departamente, valdant ir respublikonų, ir demokratų prezidentams.

Praėjusį mėnesį per jo kandidatūros svarstymą W. Burnsas žadėjo, kad jei bus paskirtas CŽV vadovu, teiks Baltiesiems rūmams „nepagražintą“ žvalgybinę informaciją.

Respublikonai per W. Burnso kandidatūros svarstymą šiltai sutiko diplomatijos veteraną. Tačiau balsavimą dėl jo paskyrimo blokavo senatorius T. Cruzas, reikalavęs, kad naujoji prezidento Joe Bideno administracija griežtai pasmerktų Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

„Nord Stream 2“ projektui įnirtingai priešinasi tokios Europos valstybės kaip Lenkija, Ukraina, Lietuva ir kitos dvi Baltijos šalys, nuogąstaujančios, kad žemynas gali tapti labiau priklausomas nuo rusiškų dujų tiekimo ir kad Maskva gali naudoti jį kaip politinio poveikio priemonę.

Ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išplatino pareiškimą, kuriame „Nord Stream 2“ pavadino „blogu sandoriu Vokietijai, Ukrainai ir mūsų sąjungininkėms bei partnerėms Vidurio ir Rytų Europoje“.

Netrukus po to T. Cruzas atšaukė pareikštą nepritarimą balsavimo dėl W. Burnso paskyrimo organizavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.