Šiaurės Korėja dėl jos piliečio ekstradicijos į JAV nutraukė ryšius su Malaizija

Šiaurės Korėja penktadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Malaizija, glaudiems santykiams tarp šalių drastiškai pablogėjus po Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio nužudymo Kvala Lumpūre prieš ketverius metus.

 Šiaurės Korėja dėl jos piliečio ekstradicijos į JAV nutraukė ryšius su Malaizija.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėja dėl jos piliečio ekstradicijos į JAV nutraukė ryšius su Malaizija.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 10:47 AM

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad taip reaguojama į anksčiau šį mėnesį Malaizijos priimtą sprendimą išduoti Jungtinėms Valstijoms Šiaurės Korėjos pilietį. Pchenjanas šį Kvala Lumpūro žingsnį pavadino „nedovanotinu nusikaltimu“, įvykdytu „aklai paklūstant“ JAV spaudimui.

Malaizija buvo viena iš nedaugelio Šiaurės Korėjos sąjungininkių. Tačiau šalių santykiai smarkiai pašlijo, kai 2017 metų vasarį Kvala Lumpūro oro uoste panaudojus draudžiamą nervus paralyžiuojančią medžiagą VX buvo nužudytas Šiaurės Korėjos lyderio netikras brolis Kim Jong Namas.

Po Šaltojo karo laikus primenančio nužudymo pašliję santykiai pastaraisiais metais buvo pradėję taisytis ir Malaizija vėl atidarė savo ambasadą Pchenjane. Tačiau penktadienį Pchenjano paskelbtas netikėtas žingsnis padarė galą šiam procesui.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija paskelbė apie „visišką diplomatinių santykių su Malaizija nutraukimą“, informavo valstybinė naujienų agentūra KCNA. Anot jos, Jungtinėms Valstijoms išduotas Šiaurės Korėjos pilietis užsiėmė „teisėta“ prekybos veikla Singapūre.

Pchenjanas šį žingsnį žengė po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Pentagono vadovo Lloydo Austino vizito Pietų Korėjoje. Į Seulą jie atvyko po vizito Japonijoje, tęsdami savo kelionę Azijoje, kurios tikslas – suburti vieningą frontą prieš branduolinių ginklų turinčią Šiaurės Korėją ir vis agresyviau besielgiančią Kiniją.

Ketvirtadienį Šiaurės Korėja apkaltino naująją JAV administraciją, esą ši skleidžia „beprotišką teoriją“ apie Pchenjano grėsmę, ir sakė, jog ignoruos Vašingtono bandymus megzti dialogą, jeigu šis nepakeis kurso.

Permainingi ryšiai

Kovo 9 dieną Malaizijos aukščiausios instancijos teismas atmetė Šiaurės Korėjos piliečio Mun Chol Myongo apeliacinį skundą dėl sprendimo išduoti jį Jungtinėms Valstijoms, kur jis bus teisiamas dėl kaltinimų pinigu plovimu.

Vyras neigia kaltinimus, jog vadovavo nusikalstamai grupuotei, kuri pažeidinėjo sankcijas tiekdama draudžiamas prekes į Šiaurės Korėją ir plaudama pinigus per fiktyvias įmones.

Į 6-ą dešimtį įžengęs Mun Chol Myongas kaltinamas dėl keturių pinigų plovimo atvejų ir dviejų susimokymo plauti pinigus atvejų. Pasak vyro advokatų, šie kaltinimai daugiausia susiję su jo darbu Singapūre.

Būta atvejų, kuomet Singapūre įsikūrusios bendrovės į Šiaurės Korėją siųsdavo prabangos prekes, pavyzdžiui, laikrodžius ar alkoholinius gėrimus. Tai daryti draudžia Pchenjanui taikomos sankcijos, įvestos dėl draudžiamų ginklų programų.

Iki Kim Jong Namo nužudymo Malaizija ir Šiaurės Korėja palaikė itin šiltus santykius. Tačiau po šio išpuolio buvo atšauktas tarp šalių galiojęs bevizis režimas, o Šiaurės Korėjos piliečiai, dirbę anglių kasyklose Saravako valstijoje Borneo saloje, buvo išsiųsti namo.

Dvi jaunos moterys, vietnamietė Doan Thi Huong ir indonezietė Siti Aisyah, patrynusios Kim Jong Namo veidą skepetaite, suvilgyta nervus paralyžiuojančia medžiaga VX, buvo suimtos ir stojo prieš teismą, tačiau 2019 metais kaltinimai nužudymu joms buvo panaikinti.

Moterų advokatai tvirtino, kad tikrieji žudikai buvo grupė Šiaurės Korėjos agentų, kurie jas užverbavo bei apmokė ir iškart po nužudymo paliko Malaiziją.

Pasak Seulo, iki pernai gruodžio Šiaurės Korėja turėjo ambasadas maždaug 25 valstybėse, tarp jų Kuboje, Irane, Vokietijoje ir savo pagrindinėje sąjungininkėje Kinijoje.

Žinoma, kad Šiaurės Korėjos diplomatinės misijos užsienyje aktyviai užsiima neteisėta veikla, o Pchenjanas seniai kaltinamas tuo, kad naudoja jas žvalgybos informacijai rinkti, sankcijoms apeiti ir pinigams plauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.