Kinijos diplomatijos vadovas: derybos su JAV naudingos, bet nesutarimų lieka

Kinijos diplomatijos vadovas Yang Jiechi sakė, kad pirmosios Pekino ir JAV prezidento Joe Bideno administracijos derybos buvo „atviros, konstruktyvios ir naudingos“, bet įspėjo, kad nesutarimų lieka, anksti šeštadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

 Kinijos diplomatijos vadovas: derybos su JAV naudingos, bet nesutarimų lieka.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kinijos diplomatijos vadovas: derybos su JAV naudingos, bet nesutarimų lieka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 10:14 AM

Ketvirtadienį ir penktadienį Aliaskoje vykusios didžiausių pasaulio ekonomikų derybos prasidėjo piktai, abi delegacijos surėmė ietis dėl žmogaus teisių ir geopolitinių ambicijų.

Yang Jiechi, Kinijos komunistų partijos Centrinės užsienio reikalų komisijos direktorius, deryboms baigiantis atrodė nusiteikęs pozityviai, bet pažymėjo, kad „tarp abiejų šalių vis dar yra svarbių nesutarimų“, sakoma „Xinhua“ pranešime.

Penktadienį ryte pasibaigus deryboms JAV diplomatai sakė, kad jos buvo „sunkios ir tiesios“, bet abi supervalstybės surado sričių, kur jų interesai sutampa.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad amerikiečiai atvirai kalbėjo apie savo susirūpinimą Pekino elgesiu Honkongo ir Taivano atžvilgiu, taip pat kibernetinėje erdvėje.

Kinai, kaip ir tikėtasi, gynėsi, sakė jis, bet pridūrė, kad dėl Irano, Šiaurės Korėjos, Afganistano ir klimato interesai sutampa.

Derybos, surengtos du mėnesiai po J. Bideno inauguracijos, buvo sumanytos kaip apsikeitimas nuomonėmis, jokių susitarimų nebuvo tikimasi.

„Tikėjomės sunkių ir tiesių derybų dėl visos virtinės klausimų ir jos kaip tik tokios buvo“, – sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.