Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos: „Moterys yra laikomos antrarūšiais piliečiais“

Prezidento dekretu, Turkija pasitraukė iš moteris nuo smurto ginančios Stambulo konvencijos. Tai dar viena pergalė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiajai konservatyvių pažiūrų partijai.

Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 12:24 PM, atnaujinta Mar 20, 2021, 1:55 PM

2011 m. priimta Stambulo konvencija, kurią pasirašė 45 valstybės ir ES, įpareigoja šalių vyriausybes priimti įstatymus, užkertančius kelią smurtui šeimoje ir panašaus tipo smurtui.

Konservatyvių pažiūrų politikai Turkijoje teigia, kad konvencija kelia grėsmę šeimos vienybei, skatina skyrybas, o konvencijoje įtvirtintu lygybės apibrėžimu neva piktnaudžiauja LGBT bendruomenė, siekianti būti plačiau pripažinta visuomenėje.

Šeštadienio rytą oficialiajame leidinyje paskelbtas prezidento dekretas sukėlė žmogaus teisių grupių pyktį ir raginimus Stambule rengti protestus.

Pagrindinės opozicijos partijos CHP vicepirmininkė Gokce Gokcen teigė, kad konvencijos atmetimas reiškia, kad „moterys yra laikomos antrarūšiais piliečiais, taip leidžiama jas žudyti“.

„Nepaisydami jūsų ir jūsų blogio, mes gyvuosime ir grąžinsime konvenciją“, – tviterio paskyroje rašė ji.

Turkija pradėjo svarstyti galimybę pasitraukti iš susitarimo po to, kai vienas pareigūnas iš R. T. Erdogano partijos pernai iškėlė šį klausimą.

Nuo to laiko moterys rengė protestus įvairiuose šalies miestuose, ragindamos vyriausybę likti ištikimą konvencijai.

Smurtas šeimose ir femicidas išlieka didelė problema Turkijoje.

Sekmadienį šiaurinėje šalies dalyje buvo suimtas vyras, kuris socialiniuose tinkluose publikavo vaizdo įrašą, kuriame gatvėje muša savo buvusią žmoną.

Remiantis moterų teisių grupės „We Will Stop Femicide“ duomenimis, šalyje praėjusiais metais buvo nužudyta 300 moterų.

Grupė savo tviterio paslyroje kvietė „drauge kovoti prieš tuos, kurie nusprendė pasitraukti iš Stambulo konvencijos“.

„Stambulo konvencija nebuvo pasirašyta dėl jūsų norų, todėl mes ir nepasitrauksime dėl jūsų norų“, – rašė grupės generalinė sekretorė Fidan Ataselim.

Akademikas ir teisininkas, kurio specializacija – žmogaus teisės, Karemas Altiparmakas valdžios sprendimą pasitraukti iš konvencijos palygino su 1980-ųjų kariniu perversmu.

„Šį vakarą buvo panaikinta ne tik Stambulo konvencija, bet ir parlamento ir įstatymų leidimo galia“, – sakė jis.

Turkijos pasitraukimas iš Stambulo konvencijos – pirmosios teisiškai įpareigojančios regioninės tarptautinės sutarties, ginančios moteris nuo smurto, – yra „labai bloga žinia“ ir „didžiulė nesėkmė“ kovoje su šia problema, šeštadienį pareiškė Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Peičinovič-Burič.

M. Peičinovič-Burič pažymėjo, jog susitarimas – tai „auksinis tarptautinių pastangų apsaugoti moteris standartas“.

2011 metais priimta Stambulo konvencija yra 47 valstybes vienijančios Europos Tarybos konvencija.

„Šis žingsnis reiškia didžiulę šių pastangų nesėkmę, o dar blogiau tai, jog jis kelia pavojų moterų apsaugai Turkijoje, visoje Europoje ir už jos ribų“, – sakoma generalinės sekretorės pareiškime.

Žmogaus teisių grupės kaltina R.T.Erdoganą per 18 valdžioje praleistų metų Turkiją nukreipus vis labiau socialiai konservatyviu kursu.

Po įspūdingo „Pride March“ Stambule 2014 m., kuris pritraukė daugiau nei 100 tūkst. žmonių, vyriausybė į tai atsakė uždrausdama būsimus renginius mieste.

O sausio mėnesį Turkijos policija sulaikė keturis žmones, kurie pastarųjų protestų metu Stambulo universitete pakabino meno kūrinius, vaizduojančius švenčiausią islamo vietą, kuri Ankaros yra laikoma žeidžiančia.

Parengta pagal „France24“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.