Neregėtas skandalas Lenkijoje: šalies Senato pirmininkui – kaltinimai kyšininkavimu

To Lenkijoje dar nebuvo – Generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus kyšininkavimu ir nori atstatydinti iš pareigų bei nuteisti Senato – aukštesniųjų Seimo rūmų – pirmininką Tomaszą Grodzkį.

To Lenkijoje dar nebuvo – Generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus kyšininkavimu ir nori atstatydinti iš pareigų bei nuteisti Senato – aukštesniųjų Seimo rūmų – pirmininką Tomaszą Grodzkį.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
To Lenkijoje dar nebuvo – Generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus kyšininkavimu ir nori atstatydinti iš pareigų bei nuteisti Senato – aukštesniųjų Seimo rūmų – pirmininką Tomaszą Grodzkį.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Mar 24, 2021, 1:00 PM

Garsiam 62 metų plaučių bei širdies chirurgijos specialistui prokuratūra pateikė kaltinimus keturis kartus paėmus iš savo pacientų kyšį. Už tai gresia kalėjimas iki aštuonerių metų.

Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) bei jai pavaldi valstybinė televizija TVP ragina T.Grodzkį pasielgti garbingai, pačiam atsistatydinti bei atsisakyti teisinio imuniteto, ir nekaltumą įrodinėti teisme.

Opozicijos lyderiai kviečia T.Grodzkį jokiu būdu neatsistatydinti, o paviešintą bylą vadina sufabrikuota, kuria siekiama nukreipti visuomenės dėmėsį nuo TTP purtančių skandalų.

T.Grodzkio advokatas Jacekas Dubois pareiškė, jog tai „vien politinė byla, nes joje nėra įrodymų absoliučiai jokiems kaltinimams“.

Kairiųjų demokratų sąjungos pirmininkas bei Seimo vicepirmininkas Wlodzimierzas Czarzasty pareiškė, jog opozicija visomis išgalėmis gins T.Grodzkį taip, kaip šis gina demokratiją Lenkijoje.

Įsiutino valdančiuosius

Žurnalas „Newsweek“ priminė, jog T.Grodzkio išrinkimas 2019 metų lapkritį Senato pirmininku tapo skausmingu antausiu valdantiesiems. Pirmą kartą politinėje šalies istorijoje Seimo rinkimus laimėjusi ir vyriausybę suformavusi koalicija neturėjo daugumos Senate.

Lenkijos įstatymus priima 460 vietų Seimas ir pasirašo arba vetuoja prezidentas. O šimtas senatorių gali tik simboliškai pritarti arba ne įstatymui, mat Seimui Senato sprendimai nėra privalomi.

Tačiau Senatas gali sulėtinti įstatymų priėmimą atmesdamas Seimo priimtus nutarimus ir teikdamas savo pataisas. Be to, Senato pirmininkas, po šalies prezidento ir Seimo pirmininko eidamas trečias pagal svarbą pareigas valstybėje, turi teisę sakyti prakalbas valstybinėje televizijoje.

Iki tol šia privilegija Senato vadovai nesinaudojo, tačiau T.Grodzkis kas kelis mėnesius valstybinėje televizijoje TVP ėmė skelbti opozicijos nuomonę atspindinčius pareiškimus. Tai nepaprastai siutino valdančiuosius, kurie TVP buvo pavertę reklaminiu savo partijos įrankiu ir opozicijai pasireikšti neleisdavo.

T.Grodzkis savo prakalbose kritikavo valdančiuosius už demokratijos normų laužymą, korupcinius skandalus, blogą pasiruošimą kovai su COVID-19 pandemija. Siekdama sumažinti T.Grodzkio prakalbų veiksmingumą, TVP vadovybė neinformuodavo žiūrovų apie būsimą jo pasisakymą, o kartą net bandė žiūrovus nuteikti nesiklausyti pranešimo.

Per vakarines TVP žinias diktorius pareiškė, jog dėl T.Grodzkio noro daryti prakalbą tautiečiai pamatys tik dalį futbolo rungtynių, kuriose žais jų garbinamas Robertas Lewandowskis. TVP nė žodžiu neužsiminė apie tai, jog T.Grodzkis atskubėjo prakalbą daryti siekdamas visuomenę perspėti apie valdančiųjų sumanymą apmokestinti nepriklausomą žiniasklaidą ir didinti valstybinę propagandą.

Bandė pervilioti senatorius

Rinkimus į Senatą opozicija prieš du metus laimėjo minimaliu skirtumu ir jos atstovams atiteko 51, o TTP 49 vietos. Sunerimusi dėl T.Grodzkio prakalbų televizijoje bei Senato trukdžių Seimui, TTP siekė persivilioti į savo gretas opozicijos senatorius, siūlydama šiems ar giminaičiams pelningas pareigas.

„Pradžioje bandė perpirkti mane, vėliau siekė pervilioti kitus senatorius, o dabar valdantieji perėjo prie gąsdinimo prasimanyta byla“, – pareiškė T.Grodzkis, paskelbęs, kad savo noru imuniteto neatsisakys.

Jei tam nepritars ir opozicijos valdomas Senatas, prokuratūra baudžiamojon atsakomybėn T.Grodzkio patraukti negalės iki kadencijos pabaigos 2023 metais. Prokuratūra tvirtina turinti keturių asmenų pareiškimus, jog šie vokuose įteikė T.Grodzkiui piniginį kyšį tuo metu kai šis vadovavo Ščečino miesto universitetinei klinikai.

Kyšių suma siekė nuo 1500 iki 7000 zlotų, o pinigai esą buvo įteikti prieš penkiolika, dvylika ir devynis metus. Lenkijoje T.Grodzkis iki tapimo Senato pirmininku buvo mažai žinomas, nes dirbo toli nuo sostinės esančiame Ščečino mieste.

T.Grodzkis užtat buvo gerai žinomas medicinos pasaulyje – dėl sėkmingų chirurginių operacijų jisai tapo pirmuoju lenku, priimtu į JAV plaučių transplantologijos draugiją, keletą metų vadovavo analogiškai Europos gydytojų draugijai.

Vėliau gydytojas susidomėjo politika, įstojo į Piliečių platformos partiją, buvo renkamas Ščečino miesto tarybos nariu, o prieš šešis metus pirmą kartą buvo išrinktas į Senatą.

Kalbos apie galimą kyšininkavimą pasigirdo tik tada, kai T.Grodzkis buvo išrinktas Senato pirmininku. Siekdama gauti kokios nors kompromituojančios informacijos, prokuratūra kriepėsi į Ščečino gyventojus, prašydama atsiliepti jei kas davė T.Grodzkiui kyšį.

Vienas buvęs T.Grodzkio pacientas pranešė, jog nepažįstamas asmuo jam siūlė brangiai sumokėti už tai, jei apkaltins T.Grodzkį ėmus kyšį. Opozicija bei T.Grodzkio advokatas spėja, jog byla yra sufabrikuota, o ji dabar paviešinta buvo todėl, kad nukreiptų dėmesį nuo valdančiuosius užgriuvusio skandalo.

Pastarąjį sukėlė žiniasklaidos tyrimas, jog būsimu premjeru vadintas naftos koncerno „Orlenas“ direktorius Danielius Obajtekas yra įsigijęs turto, keleriopai viršijančio legaliai gautas pajamas, o kai kurie sandoriai asocijuojasi su ekonominiu kyšininkavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.