Londonas: Honkongas „neturi teisės diktuoti“ pasų pripažinimo taisykles

Londonas penktadienį pareiškė Honkongo vyriausybei, kad ji „neturi teisės“ įsakyti kitoms šalims nepripažinti kelionių dokumentų, išduodamų Jungtinės Karalystės pagal vieną populiarią jaunimo darbo schemą, pusiau autonominiam Kinijos miestui patvirtinus, kad atitinkamas prašymas buvo pateiktas kelioms valstybėms.

 Londonas penktadienį pareiškė Honkongo vyriausybei, kad ji „neturi teisės“ įsakyti kitoms šalims nepripažinti kelionių dokumentų.<br>May James/SOPA Images via ZUMA Wire/ Scanpix nuotr.
 Londonas penktadienį pareiškė Honkongo vyriausybei, kad ji „neturi teisės“ įsakyti kitoms šalims nepripažinti kelionių dokumentų.<br>May James/SOPA Images via ZUMA Wire/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-26 15:20

Šis ginčas yra vėliausia diplomatinė konfrontacija, kilusi dėl Britanijos užjūrio piliečio (BNO) paso, Kinijai tęsiant Honkonge susidorojimo su disidentais kampaniją.

BNO pasas yra kolonijinės Britanijos 1997 metais įvykdyto Honkongo perdavimo Kinijai palikimas.

Dar neseniai šis dokumentas suteikdavo iki 1997-ųjų gimusiems honkongiečiams didesnes privilegijas keliaujant į JK, bet nesuteikdavo jiems teisės dirbti arba gyventi šalyje.

Tačiau praėjusiais metais Pekinui primetus miestui griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, Britanija ėmė siūlyti BNO pasų turėtojams ir jų šeimų nariams būdą įgyti pilietybę.

Honkongas ir Kinija savo ruožtu pareiškė, kad nebepripažins BNO paso kaip teisėto kelionių dokumento.

Vėlai ketvirtadienį Honkongas patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad miesto valdžia neseniai raštu nurodė 14 konsulatų nebeleisti jaunuoliams pateikiant BNO pasą kreiptis dėl darbo atostogų Europoje, Šiaurės Amerikoje ir kai kur Azijoje.

„Darbo atostogų programos dalyviais iš Honkongo turėtų būti pripažįstami tik Ypatingojo Administracinio Kinijos Regiono Honkongo paso turėtojai“, – pareiškime nurodė vienas miesto Darbo departamento atstovas.

Britanijoje toks prašymas sukėlė pasipiktinimą. Londonas pabrėžė, kad šalys turi teisę vadovautis savo pačių taisyklėmis, spręsdamos, kokius dokumentus pripažinti.

„Honkongo vyriausybė neturi įgaliojimų nurodyti, kuriuos pasus užsienio vyriausybės turėtų pripažinti galiojančiais“, – penktadienį pareiškė viena britų Užsienio reikalų ministerijos atstovė.

„JK ir toliau išdavinės Britanijos (užjūrio) piliečio pasus, kurie lieka galiojančiais kelionės dokumentais“, – pridūrė ji.

Susitarimus dėl darbo atostogų su Honkongu yra pasirašiusios šios 14 valstybių: Australija, Austrija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Vengrija, Airija, Italija, Japonija, Pietų Korėja, Nyderlandai, Naujoji Zelandija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.

Vienas Vakarų diplomatas Honkonge naujienų agentūrai AFP sakė, jog dauguma tų šalių tebepripažįsta BNO pasus teikiant paraiškas pagal darbo atostogų programas. Jis pridūrė, kad Honkongo vyriausybė niekaip negali priversti vykdyti savo prašymo.

Honkongo gyventojams nebeleidžiama įvažiuoti į Honkongą ir žemyninę Kiniją pateikiant BNO pasą.

Šio draudimo poveikis iš tikrųjų yra mažas, nes honkongiečiai oro uostuose gali pateikti asmens tapatybės korteles ir dauguma jų turi Honkongo pasus.

Vis tik ši priemonė paveikė nedidelį skaičių daugiausia pietų azijiečių kilmės Honkongo gyventojų, turinčių tik BNO pasus ir valdžios nelaikomus „Kinijos piliečiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.