ES ir Lenkija ragina Baltarusiją paleisti sulaikytus lenkų mažumos lyderius

Europos Sąjunga ir Lenkija paragino Baltarusiją paleisti šią savaitę sulaikytus lenkų tautinės mažumos lyderius.

Europos Sąjunga ir Lenkija paragino Baltarusiją paleisti šią savaitę sulaikytus lenkų tautinės mažumos lyderius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga ir Lenkija paragino Baltarusiją paleisti šią savaitę sulaikytus lenkų tautinės mažumos lyderius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 9:43 AM

Nepolitinės Lenkų sąjungos Baltarusijoje (SPB), daugiausiai dėmesio skiriančios Lenkijos istorijai ir tradicijoms, vadovei Andželikai Borys buvo iškelta baudžiamoji byla už „socialinės nesantaikos kurstymą“ savo organizacijos veikla. Už tokį nusikaltimą jai galėtų būti skirti iki 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baltarusijos policija taip pat areštavo įtakingą SPB veikėją Andrzejų Poczobutą. Pareigūnai atliko kratą jo namuose ir sąjungos biure, taip pat sulaikė keletą kitų su SPB susijusių aktyvistų.

Lenkijoje gyvena apie 300 tūkst. etninių lenkų, sudarančių apie 3,1 proc. šalies gyventojų.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį paragino „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti ir [A. Borys ir A. Poczobutą], kartu su visais šiuo metu laikomais politinais kaliniais“.

Nuo rugpjūčio Baltarusiją krečia masiniai protestai, per kuriuos raginamas atsistatydinti autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, perrinktas šeštai kadencijai per rinkimus, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais. Vis dėlto A. Borys ir A. Poczobuto suėmimas su šiais protestais nėra susijęs.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis ketvirtadienį sakė prašysiantis Lietuvos ir Latvijos paremti Varšuvos siūlomas sankcijas Baltarusijai už „represijas“ prieš lenkų mažumą.

Jis taip pat ragino lyderius Minske „atsikvošėti“ dėl šio klausimo.

Rytų studijų centro analitikas Kamilis Klysinskis penktadienį sakė, kad Minsko požiūris į lenkų mažumą yra vienas iš Baltarusijos vidaus įtampos elementų.

Faktas, kad SPB yra nepriklausoma organizacija, finansuojama Lenkijos ir nepripažįstama Baltarusijos valdžios, padarė organizaciją represijų taikiniu, pažymėjo analitikas. Jis pridūrė, kad padėtį blogina įtampa, tvyranti Minsko ir Varšuvos santykiuose.

„Lenkija, kaip šalis, aktyviai raginusi įvesti sankcijų Baltarusijai po rugpjūčio [rinkimų] ir remianti baltarusių opoziciją, tapo Baltarusijos valdžios propagandos ir politinių atakų taikiniu“, – naujienų agentūrai AP sakė K. Klysinskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.