Indijoje dėl pandemijos ribojamos vieno svarbiausių festivalių linksmybės

Indijos valdžia suvaržė vienos svarbiausių hinduistų švenčių linksmybes, šalyje COVID-19 atvejų skaičiui viršijus 12 mln., o finansų centre Mumbajuje užregistravus rekordinį per parą nustatomų naujų atvejų skaičių.

 Indijoje dėl pandemijos ribojamos vieno svarbiausių festivalių linksmybės.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Indijoje dėl pandemijos ribojamos vieno svarbiausių festivalių linksmybės.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 4:43 PM

Viešos sekmadienį prasidėjusio ir pirmadienį pasibaigsiančio Holi festivalio linksmybės kai kuriose valstijose ir teritorijose, įskaitant sostinę Naująjį Delį, buvo visiškai uždraustos, baiminantis dar didesnio koronaviruso išplitimo. Mumbajaus gatvėse patruliuoja policija, turinti užtikrinti, kad nebūtų didelių susibūrimų.

Tačiau nepaisydami suvaržymų žmonės visoje šalyje rinkosi savo rajonuose, mušė būgnus ir barstė vieni kitus spalvotais milteliais.

„Žinome apie pandemiją, bet negalime ignoruoti žmonių, norinčių švęsti spalvų festivalį“, – Kalkutoje naujienų agentūrai AFP sakė televizijos aktorius Debdutas Ghoshas, dalyvaujantis Vakarų Bengalijos rinkimuose.

Daug žmonių išėjo į gatves Laknau mieste šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje – 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje svarbiausioje Indijos hinduistų srityje.

„Jei ne festivalis, nebūčiau išėjęs į lauką“, – AFP sakė aštuntą dešimtį metų einantis B. K. Tiwari, nešdamasis dažais išteptą apsauginę kaukę.

Tuo metu visoje šalyje sparčiai daugėja COVID-19 atvejų.

Pirmadienį Indija paskelbė per pastarąją parą išaiškinusi 68 020 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Vasario pradžioje per parą būdavo nustatoma mažiau nei 9 tūkst. atvejų.

Nuo pandemijos pradžios šalyje užregistruota per 12 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Jei protrūkis augs tokiu greičiu – maždaug penkis kartus per penkias savaites – tai kelia nerimą“, – AFP sakė virusologas Shahidas Jameelas. Jis pridūrė, kad protrūkį kursto taisyklių dėl kaukių dėvėjimo ir socialinio atstumo nepaisymas.

Mumbajus pranešė apie daugiau kaip 6,9 tūkst. per parą nustatytų užsikrėtimo atvejų. Tai rekordinis skaičius 20 mln. gyventojų turinčiam miestui, daugiau kaip dvigubai didesnis už praėjusių metų piko paros skaičius.

Vakarinė Maharaštros valstija, kurioje yra Mumbajus, svarsto galimybes paskelbti itin griežtą karantiną ligos plitimui stabdyti. Nuo sekmadienio valstijoje jau galioja naktinė komendanto valanda.

Indijos COVID-19 atvejų skaičius pagal dydį yra trečias pasaulyje. Pernai šalis buvo įvedusi vienas griežčiausių kovos su pandemija priemonių pasaulyje, bet paskui palaipsniui jas švelnino, norėdama atgaivinti smarkiai nukentėjusią ekonomiką, ir dabar vengia griežtų suvaržymų.

Optimistiškas nuotaikas, kad vakcinavimas sušvelnins koronaviruso poveikį, prislopino vangoka Indijos skiepijimo kampanija.

Nuo sausio vidurio šalyje suskiepyta daugiau kaip 60 mln. vakcinų dozių – gerokai mažiau, nei reikia norint pasiekti ambicingą tikslą iki liepos pabaigos paskiepyti 300 mln. žmonių.

Indija, kurioje įsikūrusi didžiausia pasaulio vakcinų gamintoja, grumdamasi su nauja susirgimų banga ir siekdama suteikti pagreitį stringančiam nacionaliniam vakcinavimo vajui taip pat lėtina skiepų nuo koronaviruso eksportą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.