Europa susiduria su trečiąja pandemijos banga: susirgimų COVID-19 augimas fiksuotas net 22 šalyse

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) skelbia, kad pastaruoju metu net 22 šalyse fiksuotas susirgimų COVID-19 augimas, iš jų Estija fiksavo didžiausią sergamumo rodiklį Senajame žemyne.

 Koronavirusas pasaulyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
 Koronavirusas pasaulyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 6:10 AM

Estijoje nuo sausio 15 d. pradėti švelninti ribojimai regionuose, o nuo vasario 3 d. įsigaliojo sušvelninti ribojimai nacionaliniu lygiu. Tačiau nuo vasario 22 d. ribojimai vėl griežtinami, nuo kovo 11 d. įvestas griežtas karantinas.

Sergamumas trečdaliu šoktelėjo Belgijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Lenkijoje.

Lenkijoje kelias dienas paeiliui fiksuoti rekordiniai paros naujų užsikrėtimų skaičiai per visą pandemijos laikotarpį, pasiekę daugiau nei 35 tūkst. atvejų.

Šalyje uždaryti lopšeliai ir vaikų darželiai, kirpyklos ir grožio salonai, baldų ir statybinių medžiagų parduotuvės. Sporto klubuose leidžiama treniruotis tik profesionaliems sportininkams, o bažnyčiose 1 žmogui turi būti skiriamas ne mažesnis kaip 20 kv. metrų plotas.

Latvijoje sergamumo rodiklis mažėjo, o šalies riausybė sutarė dėl dalinio taikomų priemonių švelninimo nuo balandžio 7 d., jeigu sergamumas bus žemesnis nei 400 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Kiti priemonių švelninimo etapai Latvijoje numatomi, kai sergamumas sumažės iki 320 (tikėtina balandžio mėn. pabaigoje), 250 (tikėtina gegužės mėn.), 200 (birželio mėn.).

Norvegijoje taikoma griežta vykstančių į šalį asmenų epidemiologinė kontrolė.

Tuo metu Vokietijoje nuo kovo 28 d. visi atvykstantys ar grįžtantys iš užsienio į šalį privalo pateikti testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 48 val., neigiamą atsakymą prieš įsodinimą į orlaivį.

Vokietijoje taip pat raginama vengti privačių kelionių šalies viduje ir atsisakyti pamaldų Velykų švenčių metu.

Danijoje paskelbta apie šalies politinių partijų susitarimą dėl išėjimo iš karantino plano.

Šio plano svarbus elementas – nacionalinis koronos pasas, kuris leis atverti daugelio profesijų ir paslaugų veiklą, kultūrinį gyvenimą.

Šį pasą atstos kovo mėn. pabaigoje startuojanti mobilioji programėlė su duomenimis apie asmens vakcinaciją, persirgimą arba atliktą neigiamą testą (72 val.). Išimtis taikoma vaikams iki 15 metų.

Asmenims, nesinaudojantiems mobiliąja programėle, taikomi kiti sprendimai, pvz., skiepų pasas po vakcinavimo. Ši programėlė yra laikina, gegužės pabaigoje tikimasi įdiegti vartotojams palankesnį sprendimą, kuris taip pat atitiktų ES reikalavimus.

Nuo balandžio 6 d. Danijoje visi moksleiviai grįžta į mokyklas – mokymas organizuojamas 50 proc. mokyklų užimtumo principu pamainomis, kai vieną savaitę mokomasi mokykloje, kitą – nuotoliniu būdu.

Vyresniems nei 12 metų moksleiviams testuotis rekomenduojama 2 kartus per savaitę, o baigiamųjų klasių moksleiviams testas yra privalomas.

Į Airiją nuo kovo 26 d. atvykstantys asmenys (taikoma ir Airijos piliečiams) iš rizikingiausių valstybių (šiuo metu šiame sąraše yra 33 šalys, daugiausia Pietų Amerikos ir Afrikos, iš Europos šalių – Austrija), privalės pateikti testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 72 val., neigiamą atsakymą, privalomai izoliuotis 14 dienų vyriausybės nustatytuose viešbučiuose, patys apmokėdami viešbučio išlaidas.

Viešbutį rezervuoti turi pats keliautojas ir pateikti rezervacijos patvirtinimą prieš skrydį į Airiją kartu su neigiamu testo rezultatu.

Tuo metu Anglijoje specialiu įstatymu nuo kovo 29 d. (atšaukiama taisyklė „likti namuose“) įvedamas nebūtinų kelionių, pvz., atostogoms, į užsienį draudimas, kurio galiojimas numatomas iki birželio mėn. pabaigos. Už įstatymo pažeidimą numatyta 5000 svarų sterlingų bauda.

Velse, Škotijoje ir Šiaurės Airijoje toliau švelninami ribojimai.

Parengta pagal Lietuvos užsienio atstovybių inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.