Mianmare susidorojimo su protestuotojais aukų skaičius viršijo 500

Mianmaro chuntos žiaurios represijos protestuotojų prieš valstybės perversmą, per kurį buvo nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi, atžvilgiu jau pareikalavo daugiau kaip 500 aukų, antradienį pranešė vietos stebėjimo grupė.

Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) nurodė patvirtinusi iš viso 510 civilių žūtį, tačiau perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius veikiausiai yra žymiai didesnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) nurodė patvirtinusi iš viso 510 civilių žūtį, tačiau perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius veikiausiai yra žymiai didesnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-30 08:13, atnaujinta 2021-03-30 08:15

Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) nurodė patvirtinusi iš viso 510 civilių žūtį, tačiau perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius veikiausiai yra žymiai didesnis.

Toks aukų skaičius patvirtintas pasaulio jėgoms smerkiant negailestingą kariuomenės kampaniją prieš judėjimą, reikalaujantį atkurti demokratiją ir paleisti Aung San Suu Kyi.

Vašingtonas sustabdė prekybos paktą su Mianmaru, o Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas paragino sudaryti vieningą pasaulinį frontą ir spausti chuntą, per kruviną smurto savaitgalį žuvus daugiau kaip 100 protestuotojų.

Kasdieniniai mitingai visame Mianmare kariškių sutinkami su ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir koviniais šoviniais.

JT generalinis sekretorius paragino Mianmaro valdžią imtis „rimto demokratinio perėjimo“.

„Visiškai nepriimtina matyti smurtą prieš žmones tokiu aukštu lygiu, kad tiek daug žmonių žuvo“, – spaudos konferencijoje sakė A. Guterresas.

„Mums reikia daugiau vienybės... (ir) daugiau tarptautinės bendruomenės įsipareigojimo daryti spaudimą, kad užtikrintume, jog padėtis pasikeis“, – kalbėjo jis.

JAV prezidento Joe Bideno administracija pirmadienį paskelbė, kad 2013 metų Prekybos ir Investicijų pagrindų susitarimas, numatęs būdus verslui skatinti, bet nebuvęs visapusiška sutartimi, liks įšaldytas, kol Mianmare bus atkurta demokratija.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Birmos saugumo pajėgų brutalų smurtą prieš civilius“, – sakė JAV prekybos atstovė Katherine Tai, pavartodama ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

Šiuo pareiškimu Mianmaras iš esmės pašalintas iš JAV Bendrosios preferencijų sistemos (Generalized System of Preferences, GSP), suteikiančios besivystančioms šalims palankesnes sąlygas prekiauti su Jungtinėmis Valstijomis, jei jos atitinka svarbius standartus.

Šeštadienį kariuomenė Ginkluotųjų pajėgų dieną pažymėjo dideliu kariniu paradu sostinėje Neipide.

Tačiau tą dieną šalyje imtasi ir kruvinų represijų: žuvo mažiausiai 107 žmonės, įskaitant septynis vaikus.

Nepaisant kraujo praliejimo, pirmadienį Mianmaro gatvėse vėl pasirodė protestuotojai, o gedintieji per laidotuves demonstravo pasipriešinimo chuntai simboliu tapusį trijų pirštų ženklą.

Jungtinei Karalystei paraginus surengti skubias derybas, trečiadienį JT Saugumo Taryba susirinks aptarti situacijos, sakė diplomatiniai šaltiniai.

Prancūzija smerkė „aklą ir mirtiną“ smurtą, o Kinija pirmadienį taip pat prisijungė prie susirūpinimą reiškiančios tarptautinės bendrijos, ragindama visas puses būti santūrias.

Kremlius savo ruožtu teigė, kad yra „labai sunerimęs“ dėl didėjančių civilių aukų, nepaisant to, kad pripažino, jog Rusija mezga ryšius su Mianmaro kariuomene.

JAV, JK ir Europos Sąjunga įvedė sankcijas Mianmarui, reaguodamos į perversmą ir represijas, tačiau iki šiol diplomatinis spaudimas neįtikino generolų pakeisti savo kursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.