Rusiškų vakcinų nupirkęs ir COVID-19 pandemijos nesuvaldęs Slovakijos premjeras atsistatydino

Slovakijos premjeras Igoris Matovičius antradienį oficialiai atsistatydino sulaukęs griežtos kritikos dėl savo sprendimo nupirkti rusiškų vakcinų nuo COVID-19 ir bendrai dėl nesėkmingo koronaviruso pandemijos valdymo.

 Slovakijos premjeras Igoris Matovičius atsistatydino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovakijos premjeras Igoris Matovičius atsistatydino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 9:19 PM

Prezidentė Zuzana Čaputova antradienį per šalies televizijos tiesiogiai transliuotą ceremoniją, kurioje dalyvavo I. Matovičius, pavedė finansų ministrui Eduardui Hegeriui suformuoti naują vyriausybę.

Prieš sostinėje Bratislavoje įvykusią ceremoniją I. Matovičius socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Kai vieni metai pareikalauja dešimties gyvenimo metų... Buvo garbė, ačiū.“

Euro zonai priklausanti Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, pagal mirties nuo COVID-19 ir užsikrėtimo atvejų skaičių per capita šiuo metu užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje. Politinė krizė šalyje kilo po I. Matovičiaus spaudos konferencijos, surengtos kovo 1 dieną į šalį atgabenus rusiškos vakcinos „Sputnik V“ dozių siuntą.

Buvęs leidybos srities verslininkas I. Matovičius į valdžią atėjo pernai, su antikorupcine programa įveikęs valdžiusius populistus. Šalininkai jį vadina savarankiškų pažiūrų žmogumi, mokančiu pasireklamuoti, bet kritikams jis yra neprognozuojamas, dėmesio reikalaujantis ir viską kontroliuoti siekiantis keistuolis.

Jis yra sakęs, kad norėtų likti vyriausybėje ir užimti finansų ministro postą, bet kai kurie koalicijos sąjungininkai nori, kad vyriausybėje jo išvis nebūtų.

Pandemijos metu I. Matovičiaus kritikai kaltino jį dėl nevykusios komunikacijos ir klaidingų politinių žingsnių, o jo sprendimas pirkti rusišką vakciną nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ išprovokavo koalicijos partnerių pasipiktinimą.

Dabar jau buvęs užsienio ir Europos reikalų ministras Ivanas Korčokas rusišką vakciną pavadino „hibridinio karo įrankiu“.

E. Hegeris, kuris kaip I. Matovičius yra buvęs verslininkas ir priklauso partijai „Paprasti žmonės ir nepriklausomos asmenybės“ (OLaNO), laikomas politiniu pragmatiku.

Bratislavoje dirbantis politikos analitikas Pavolas Babošas sakė, kad E. Hegeris yra „ne toks emocionalus“ kaip I. Matovičius, bet lojalus jam.

Tačiau, analitikų nuomone, jo tvirtos krikščioniškos pažiūros galėtų kelti įtampą bendraujant su koalicijos liberalais.

44 metų E. Hegeriui reikės artimiausiomis dienomis surasti keturių partijų konsensusą ir siekti parlamento pritarimo per balsavimą dėl pasitikėjimo.

Savo kandidatų į ministrus sąrašą prezidentei jis turi pateikti vėliau antradienį.

Šalies žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad sąraše turėtų likti dauguma tų pačių ministrų, taip pat ir atsistatydinusieji per pastarųjų savaičių politinę krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.