Per mišias virusas neplinta? Kunigai suklastojo transliaciją iš perpildytos bažnyčios

Skandalas Lenkijoje: siekdami išvengti kritikos dėl per didelio tikinčiųjų skaičiaus sekmadienio mišiose ir dėl to, kad ne visi dėvėjo kaukes, kunigai suklastojo vaizdo transliaciją.

Trečioji pandemijos banga Lenkijoje galingesnė už antrąją, fiksuojama daugiau užsikrėtimų ir mirčių, bet bažnyčios visoje šalyje lieka atviros.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Trečioji pandemijos banga Lenkijoje galingesnė už antrąją, fiksuojama daugiau užsikrėtimų ir mirčių, bet bažnyčios visoje šalyje lieka atviros.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Trečioji pandemijos banga Lenkijoje galingesnė už antrąją, fiksuojama daugiau užsikrėtimų ir mirčių, bet bažnyčios visoje šalyje lieka atviros.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Trečioji pandemijos banga Lenkijoje galingesnė už antrąją, fiksuojama daugiau užsikrėtimų ir mirčių, bet bažnyčios visoje šalyje lieka atviros.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 1, 2021, 9:59 PM

Tokiai apgaulei ryžosi Šv.Magdalenos bazilikos Naujojo Sončo mieste dvasininkai.

Per apeigų transliaciją internetu iš šios bažnyčios buvo matyti prie altoriaus mišias aukojantys kunigai, nedaug tikinčiųjų ir šone sustatytos tuščių suolų eilės.

Tačiau keli akyli žiūrovai palygino ankstesnių transliacijų vaizdus ir suprato, jog tušti suolai neegzistuoja: suklastotas jų vaizdas dengia susigrūdusius tikinčiuosius.

Iliuzijai sukurti buvo panaudoti kitokie suolai, nei esantys toje bažnyčioje – tai ir suintrigavo internautus.

Dienraščiui „Fakt“ paskambinus į baziliką budintis kunigas pareiškė, kad kaltinimai pažeidus reikalavimus dėl tikinčiųjų skaičiaus bei kaukių dėvėjimo per sekmadienio mišias yra prasimanymas.

Žmones uždengęs neegzistuojančių suolų vaizdas esą pateiktas estetiniais sumetimais: bazilikoje vyksta remontas, todėl nuspręsta, kad nereikia rodyti statybine plėvele apdengtų šoninių patalpų.

Į klausimą, kodėl toks vaizdas tikintiesiems netrukdė per ankstesnes transliacijas, kunigas neatsakė.

Žiniasklaidos demaskavimą internautai komentavo teiginiais, kad Naujojo Sončo kunigai melu ir apgaule suteršė ikivelykinę susikaupimo savaitę.

Durys lieka atviros

Praėjusį rudenį per antrąją pandemijos bangą, kai tikintiesiems Lenkijos bažnyčios kuriam laikui buvo uždarytos, sekmadienio mišios iš įvairių maldos namų pradėtos transliuoti tiesiogiai.

Žmonės buvo raginami namuose per internetą kartu melstis ir giedoti išlaikant bendruomeniškumo jausmą.

Šiuo metu įsibėgėjusi trečioji pandemijos banga Lenkijoje yra galingesnė už antrąją, fiksuojama daugiau užsikrėtimų ir mirčių, tačiau bažnyčios lieka atviros.

Spėjama, kad katalikiška Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vyriausybė pakluso dvasininkijos hierachų prašymui neuždaryti maldos namų. Tai negailestingai kritikuoja opozicija, medikai ir įmonių veiklą stabdyti privalėję verslininkai.

Vyskupai užsispyrę tvirtina, kad bažnyčiose pandemija neplinta: jose susirinkę asmenys griežtai laikosi visų vyriausybės nurodymų.

Pažeidimų – ne vienas

Bet dalies kunigų nenorą paisyti pandeminių apribojimų paliudijo ir incidentas Juzefovo prie Vislos miestelyje. Į mišias atėjusi Anita Gargas pastebėjo, kad mažiau kaip pusė žmonių dėvi kaukes.

Kaukių neturėjo ir kunigai, todėl A.Gargas pradėjo juos filmuoti telefonu ir reikalauti, kad dvasininkai lieptų visiems užsidėti kaukes. Tačiau jai buvo atsakyta, kad bažnyčia yra saugi nuo COVID-19, ir moteris buvo išprašyta lauk.

Kaukių taip pat neturėjo dauguma iš kelių šimtų maldininkų, dalyvavusių naktinėse eitynėse bei mišiose Serakovicių mieste.

Veidų neprisidengė netgi kai kurie asmenys per valstybinės televizijos TVP sekmadienį rodytas mišias iš Šv.Kryžiaus bažnyčios Lapų miestelyje.

Opozicinės Piliečių platformos partijos atstovas Seime Michalas Szczerba teigė, kad bažnyčios nesilaiko apribojimų ir todėl jas būtina kuo skubiau uždaryti.

Tuo metu TTP valdybos narys parlamentaras Marekas Suskis pareiškė, kad bažnyčios neturi nieko bendro su pandemijos plitimu.

Bet Lenkijoje nuo COVID-19 jau mirė keliasdešimt kunigų, o keliolika bažnyčių buvo tapusios užkrato židiniais.

Policija nesikiša

Vyskupų konferencijos pirmininkas Stanislawas Gadeckis paragino visus kunigus ir tikinčiuosius bažnyčiose griežtai laikytis vyriausybės įvestų apribojimų.

Vis dėlto nemaža dalis dvasininkų ignoruoja taisykles, o pareigūnai neprižiūri situacijos bažnyčiose.

Varšuvos policijos vadovybė pripažino, kad pastarosiomis dienomis sugriežtino kaukių dėvėjimo kontrolę miesto gatvėse ir transporte, išrašo dvigubai daugiau baudų, tačiau bažnyčių netikrina.

„Bloomberg“ tyrimas, apimantis tas valstybes, kurių bendrasis vidaus produktas viršija 200 mlrd. JAV dolerių (170 mln. eurų), atskleidė, kad pagal kovos su pandemija efektyvumą Lenkija užima 50-ąją vietą tarp 53 valstybių.

Pagal atliekamų testų skaičių Lenkija pasaulyje tik 86-oje vietoje, o mirčių 100 tūkst. gyventojų skaičius – vienas liūdniausių ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.