Iranas ir pasaulio galybės sako esantys pasiruošę priimti JAV atgal į branduolinį paktą

Iranas ir galingosios valstybės, pasirašiusios susitarimą, skirtą neleisti Teheranui įgyti branduolinių ginklų, penktadienį pareiškė esančios pasirengusios priimti Jungtines Valstijas atgal į šį paktą.

Teherane valstybinė televizija citavo penktadienį surengtose derybose dalyvavusį iraniečių derybininką Abbasą Araghchi, teigusį per susitikimą, kad bet koks „JAV grįžimas į branduolinį susitarimą nereikalauja jokių derybų, o kelias yra visiškai aiškus“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teherane valstybinė televizija citavo penktadienį surengtose derybose dalyvavusį iraniečių derybininką Abbasą Araghchi, teigusį per susitikimą, kad bet koks „JAV grįžimas į branduolinį susitarimą nereikalauja jokių derybų, o kelias yra visiškai aiškus“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 3:49 PM, atnaujinta Apr 2, 2021, 5:16 PM

Grupės, kurią sudaro Europos Sąjunga, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija, Jungtinė Karalystė ir Iranas, pirmininkas pažymėjo, kad dalyvės „pabrėžė savo įsipareigojimą išsaugoti JCPOA [Bendrą išsamų veiksmų planą] ir aptarė būdus, kaip užtikrinti visišką ir veiksmingą jo įgyvendinimą“, rašoma pareiškime, išplatintame po jų virtualaus susitikimo.

Signatarės nurodė, kad ateinančią savaitę derybos bus tęsiamos Vienoje, „siekiant aiškiai nustatyti sankcijų panaikinimą ir branduolinio įgyvendinimo priemones“.

Pareiškime priduriama, jog grupės koordinatorius „taip pat suintensyvins atskirus ryšius Vienoje“ su visomis branduolinio susitarimo dalyvėmis bei JAV.

 

Tuo metu Teherane valstybinė televizija citavo penktadienį surengtose derybose dalyvavusį iraniečių derybininką Abbasą Araghchi, teigusį per susitikimą, kad bet koks „JAV grįžimas į branduolinį susitarimą nereikalauja jokių derybų, o kelias yra visiškai aiškus“.

„JAV gali grįžti į susitarimą ir liautis pažeidinėti įstatymus tuo pačiu būdu, kaip jos pasitraukė iš susitarimo ir paskelbė neteisėtas sankcijas Iranui“, – nurodė A. Araghchi.

„Einame teisingu keliu“

Rusijos ambasadorius tarptautinėse organizacijose Vienoje Michailas Uljanovas pareiškė, kad „susidaro įspūdis, kad einame teisingu keliu, tačiau šis kelias nebus lengvas ir pareikalaus intensyvių pastangų. Atrodo, kad suinteresuotosios šalys tam yra pasirengusios.“

2018 metais Vašingtonas eksprezidento Donaldo Trumpo nurodymu vienašališkai pasitraukė iš JCPOA, tačiau jos įpėdinis Joe Bidenas leido suprasti, kad JAV dabar norėtų vėl prisijungti prie pakto.

Tačiau šiai perspektyvai iškilo kliūčių: Iranas jau kurį laiką pažeidinėja susitarimu nustatytus apribojimus, taikomus, be kita ko, prisodrinto urano kiekiui ir jo grynumui. Teheranas tokiais veiksmais siekia spausti kitas susitarimo signatares – Rusiją, Kiniją, Prancūziją, Vokietiją ir JK – dėti daugiau pastangų kompensuoti D. Trumpo įvestų skaudžių sankcijų poveikį.

Iranas pareiškė, kad prieš sugrįždamas į susitarimą Vašingtonas turi vėl pradėti vykdyti savo įsipareigojimus, prisiimtus pagal susitarimą ir atšaukti sankcijas.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) teigimu, per pastaruosius dvejus metus Iranas sukaupė daug branduolinės medžiagos ir įsigijo naujų pajėgumų, taip pat šį laiką panaudojo „savo įgūdžių tobulinimui šiose srityse“.

Galutinis susitarimo tikslas yra neleisti Iranui pasigaminti atominių bombų. Pati šiitiška respublika neigia turinti tokių ambicijų. Iranas turi pakankamai urano bombai sukurti, nors dabartinis jo kiekis nė iš tolo neprilygsta turėtam prieš pasirašant branduolinį susitarimą.

Toliau pažeisdamas JCPOA, Iranas praėjusį mėnesį pradėjo riboti TATENA inspektorių veiklą savo branduoliniuose objektuose. Tačiau pagal paskutinę minutę per susitikimą Teherane pasiektu susitarimu pavyko iš dalies išsaugoti patikrinimus.

Pagal tą laikiną susitarimą, Iranas nebesidalins stebėjimo medžiaga iš savo branduolinių objektų su TATENA, bet pažadėjo saugoti tokias juostas tris mėnesius. Paskui Teheranas perduos jas šiai Vienoje įsikūrusiai JT agentūrai, jeigu bus atšauktos sankcijos. Priešingu atveju Iranas pagrasino ištrinti juostas, apribodamas galimybes pasiekti diplomatinį proveržį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.