Aiškėja daugiau detalių apie išpuolį Kapitolijuje: pranešama apie du žuvusius, vienas jų – pareigūnas

Vienas iš dviejų JAV Kapitolijaus policijos (USCP) pareigūnų, sužeistų penktadienį, kai užpuolikas į juos nukreipė savo automobilį prie Kongreso buveinės Vašingtone, nuo patirtų sužalojimų mirė, pranešė policija.

 Aliarmas Kapitolijuje: automobilis taranavo du pareigūnus, vairuotojas nušautas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Aliarmas Kapitolijuje: automobilis taranavo du pareigūnus, vairuotojas nušautas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kapitolijus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kapitolijus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 8:28 PM, atnaujinta Apr 3, 2021, 10:46 AM

„Vienas iš mūsų pareigūnų nuo sužalojimų mirė“, – per spaudos konferenciją sakė USCP vadovo pareigas einanti Yogananda Pittman.

Ji patvirtino, kad įtariamasis, kuris per šią ataką buvo pašautas, irgi neišgyveno. Pasak jos, policininkai šovė į užpuoliką, kai šis iššoko iš sudaužyto automobilio ir puolė juos, grasindamas peiliu.

„Tačiau užpuoliko motyvų kol kas nežinome“, – sakė Vašingtono policijos vadovo pareigas einantis Robertas Contee (Robertas Kontis). Jokių detalių apie įtariamojo tapatybę jis nepateikė.

„Neatrodo, kad tai yra susiję su terorizmu, bet, aišku, toliau tiriame“, – sakė R. Contee.

Po incidento buvo mobilizuota Nacionalinė gvardija, o darbuotojams didžiuliame Kapitolijaus komplekse buvo liepta nesiartinti prie langų ir pasislėpti.

Šis incidentas įvyko Vašingtone tebetvyrant didelei įtampai, praėjus beveik trims mėnesiam po ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų smurtinio įsiveržimo į Kapitolijų, kai įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti prezidento Joe Bideno pergalės rinkimuose.

Po naujausio incidento Kapitolijaus kompleksas buvo uždarytas. Darbuotojai sakė negalintys įeiti į pastatus arba iš jų išeiti. Įstatymų leidėjai šiuo metu atostogauja.

Kapitolijus buvo pradėjęs atsidaryti po sausio 6-ąją įvykusių riaušių, ir naujausias incidentas įvyko vietoje, iš kurios buvo pašalintos eismo užtvaros.

Užpultas patikros postas yra maždaug už 90 metrų nuo įėjimo į Kapitolijų Senato rūmų pusėje.

Šį patikros postą darbo dienomis paprastai kerta senatoriai ir Senato darbuotojai.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matyti tamsios spalvos sedanas, atsitrenkęs į užtvarą, ir transporto priemonę tikrinantis kinologas su tarnybiniu šunimi.

Kai įvyko šis incidentas, prezidentas Joe Bidenas buvo ką tik išvykęs iš Baltųjų rūmų į rezidenciją Kemp Deivide. Jį lydėjęs Nacionalinio saugumo tarybos narys informavo šalies vadovą apie šį įvykį.

Kankinys

Aukšto rango pareigūnai kalbėjo apie šoką dėl šio išpuolio ir reiškė užuojautą dėl 18 metų policijoje išdirbusio W. Evanso.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi nurodė vėliavas Kapitolijuje nuleisti iki pusės stiebo ir pavadino W. Evansą kankiniu, atidavusiu gyvybę „už mūsų demokratiją“.

„Kongreso nariai, darbuotojai ir Kapitolijaus darbuotojai,... visi amerikiečiai... yra dėkingi už JAV Kapitolijaus policijos drąsą“, – sakė ji.

J. Bidenas taip pat nurodė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas Baltuosiuose rūmuose.

„Žinome, kokį sunkų metą išgyveno Kapitolijus, visi ten dirbantys žmonės ir visi jį saugantys žmonės“, – sakė prezidentas.

Šis incidentas įvyko Vašingtone tebetvyrant didelei įtampai, praėjus beveik trims mėnesiam po ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų smurtinio įsiveržimo į Kapitolijų, kai įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti J. Bideno pergalės rinkimuose.

Po maždaug 13 val. įvykusio penktadienio incidento buvo mobilizuoti Nacionalinės gvardijos kariai, o darbuotojams didžiuliame Kapitolijaus komplekse buvo liepta nesiartinti prie langų ir pasislėpti.

Kapitolijaus kompleksas buvo uždarytas. Darbuotojai sakė gavę SMS žinutes, kad jie negali įeiti į pastatus arba iš jų išeiti. Įstatymų leidėjai šiuo metu atostogauja.

Paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti mėlynas sedanas, atsitrenkęs į užtvarą.

Sausio 6-oji

Per sausio 6-osios įsiveržimą į Kapitolijų šimtai buvusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų sukėlė riaušes, grasino politikams. Per neramumus žuvo vienas Kapitolijaus policininkas ir dar keturi asmenys, dalyvavę riaušėse ar buvę netoliese.

Pasak pareigūnų, nuo to laiko nebuvo išnykusi kraštutinių dešiniųjų grupių ir D. Trumpo šalininkų keliama grėsmė.

Dėl sausio riaušių buvo apkaltinta per 300 žmonių, tarp jų ginkluotų ekstremistinių grupių, tokių kaip „Proud Boys“ ir „Oath Keepers“, narių, be to turėtų būti apkaltinta dar 100 asmenų, rodo teismui pateikti Teisingumo departamento dokumentai.

Kapitolijus buvo pradėjęs atsidaryti po sausio 6-ąją įvykusių riaušių, ir naujausias incidentas įvyko vietoje, iš kurios buvo pašalintos kai kurios saugumo užtvaros.

Tačiau nuolatinės užtvaros lieka visuose įvažiavimuose į Kapitolijų, prie jų budi policininkai ir Nacionalinės gvardijos kariai.

Užpultas patikros postas yra maždaug už 90 metrų nuo įėjimo į Kapitolijų Senato rūmų pusėje.

Šį patikros postą darbo dienomis paprastai kerta senatoriai ir Senato darbuotojai.

Saugumo pareigūnai, įskaitant USCP ir Nacionalinę gvardiją, buvo kaltinami dėl lėtos reakcijos į sausio 6-osios įvykius.

Tačiau, kaip sakė Y. Pittman, jie taip pat patiria didžiulę įtampą. „JAV Kapitolijaus policija po sausio 6-osios ir po šiandienos... įvykių išgyvena itin sunkų metą“, – sakė ji.

Naujausias kruvinas JAV Kapitolijaus teritorijos perimetro pažeidimas galėtų pristabdyti laipsnišką teritorijos atvėrimą visuomenei, įstatymų leidėjams numatant sugrįžti prie labiau įprastų saugumo priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.