Izraelis atsisako bendradarbiausianti su TBT dėl karo nusikaltimų tyrimo

Izraelis ketvirtadienį pareiškė oficialiai nusprendęs nebendradarbiauti su Tarptautiniu Baudžiamuoju Teismu (TBT) jam vykdant tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų okupuotose palestiniečių teritorijose.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2021, 8:56 PM

TBT vyriausioji prokurorė kovo 3 dieną paskelbė pradėjusi nuodugnų tyrimą dėl padėties Izraelio okupuotose teritorijose, šiuo žingsniu įsiutindama žydų valstybę, kuri nėra Hagoje įsikūrusio tribunolo narė.

Po savaitės teisėjai išsiuntė pranešimą apie atidėjimą, kuriuo Izraelio ir Palestinos Autonomijos buvo paprašyta per mėnesį pranešti, ar jie tiria nusikaltimus, panašius į tuos, kuriuos nagrinėja TBT.

Jei Izraelis būtų informavęs teismą, kad jis atlieką savąjį tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų, šalis galėtų paprašyti atidėjimo.

Likus dienai iki galutinio termino pabaigos Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, jog vyriausybė nusprendė „nebendradarbiauti su [TBT]“.

Pareiškime priduriama, kad žydų valstybė išsiųs teisėjams laišką, kuriuo „kategoriškai atmes teiginį, kad Izraelis daro karo nusikaltimus“.

Laiške taip pat „bus pakartota nedviprasmiška Izraelio pozicija, kad tribunolas Hagoje neturi jurisdikcijos pradėti tyrimą jo atžvilgiu“.

Palestiniečių valdžia, nuo 2015 metų dalyvaujanti TBT veikloje, pasveikino sprendimą pradėti tyrimą ir pareiškė nesieksianti jokių atidėjimų.

Vienintelis pasaulyje nuolatinis karo nusikaltimų tribunolas TBT buvo įkurtas 2002 metais, siekiant patraukti atsakomybėn sunkiausių nusikaltimų žmonijai kaltininkus, kuomet vietos teismai nenori ar negali įsikišti.

TBT prokurorė Fatou Bensouda pažymėjo, kad jos tyrimas apims po 2014 metų susiklosčiusią padėtį blokados sąlygomis gyvenančiame Gazos Ruože, taip pat Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir rytinėje Jeruzalės dalyje.

Daugiausia dėmesio bus skiriama 2014 metų karui Gazos Ruože, tačiau bus nagrinėjamos ir palestiniečių demonstrantų žūtys po 2018 metų.

TBT aršiai kritikuojantis B. Netanyahu tribunolo sprendimą pradėti tyrimą pavadino „antisemitizmo esme“ ir paskelbė, kad Izraelis yra „puolamas“.

Vis tik ketvirtadienį padarytas pareiškimas tapo pirmuoju, kuriuo B. Netanyahu leido aiškiai suprasti, kad jo šalis tiesiogiai nebendradarbiaus su TBT.

JAV taip pat kritikuoja TBT pradėtą tyrimą ir išreiškė paramą savo sąjungininkui Izraeliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.