J. Bidenas: ginkluotas smurtas JAV yra „epidemija“

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį per ceremoniją Baltuosiuose rūmuose, skirtą pristatyti naujas šaunamųjų ginklų kontrolės priemones, ginkluotą smurtą pavadino „epidemija“

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-04-08 19:44, atnaujinta 2021-04-08 20:23

„Tai yra epidemija, dėl Dievo meilės, ir ji turi liautis“, – sakė jis, šaudynes taip pat pavadinęs „visuomenės sveikatos krize“.

Ši opi tema vėl atsidūrė dėmesio centre po pastarųjų šaudynių Kolorade, Džordžijoje bei Kalifornijoje.

„Tai yra tarptautinė gėda“, – Kongreso nariams ir ginklų kontrolės aktyvistams Baltųjų rūmų rožių sodelyje sakė demokratas J. Bidenas, šalia kurio stovėjo generalinis prokuroras Merrickas Garlandas ir viceprezidentė Kamala Harris.

„Gana maldų, – pareiškė JAV vadovas. – Metas imtis veiksmų.“

Šešios priemonės

Kongresui nepavykstant susitarti dėl naujų plačių taisyklių, pavyzdžiui, griežtesnio ginklų pirkėjų patikrinimo, J. Bidenas pristatė šešias priemones, kurios, pasak jo, padės sušvelninti krizę.

Be palyginti nuosaikių priemonių šiuo politiškai itin jautriu klausimu, J. Bidenas taip pat pasiūlė skirti uolų ginklų kontrolės šalininką Davidą Chipmaną Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogstamųjų medžiagų biuro (ATF) vadovu.

ATF nuo 2015 metų neturi Senato patvirtinto direktoriaus, ir šis faktas atspindi politinio sutarimo stygių bet kokiais su griežtesne šaunamųjų ginklų kontrole susijusiais klausimais.

D. Chipmanas yra ATF veteranas, vėliau perėjęs dirbti į ginklų kontrolės organizaciją, ir niekas „geriau už jį neužtikrins ginklų įstatymų vykdymo“, sakė vienas Baltųjų rūmų administracijos aukšto rango pareigūnas.

Be kitų priemonių pasiūlyta nauja taisyklė, skirta „sustabdyti vadinamųjų ginklų vaiduoklių platinimą“. Baltieji rūmai sako, kad tokie savadarbiai šaunamieji ginklai kelia ypač didelį susirūpinimą, nes aptikus tokį ginklą nusikaltimo vietoje, jo neįmanoma identifikuoti ir atsekti, kam jis priklausė.

Prezidentas taip pat siūlo didinti paramą su smurtu kovojančioms agentūroms ir įpareigojo parengti pirmą išsamią ataskaitą apie neteisėtą prekybą šaunamaisiais ginklais Jungtinėse Valstijose nuo 2000 metų.

Raginimas uždrausti šturmo ginklus

J. Bidenas teigė, kad jo pasiūlymai tėra tik pradžia, ir paragino Kongresą imtis plataus užmojo priemonių, tokių kaip galingų ginklų, dažnai panaudojamų per masines šaudynes, pardavimo uždraudimas ar griežtesnės šaunamųjų ginklų pirkėjų patikros įvedimas.

J. Bidenas ketvirtadienį taip pat paragino uždrausti kariškus šturmo ginklus ir didelės talpos dėtuves privatiems piliečiams.

„Mes taip pat turėtume uždrausti šturmo ginklus ir didelės talpos dėtuves“, – pareiškė prezidentas.

„Aš žinau, kad pokalbis apie ginklus šioje šalyje gali būti sudėtingas. Tačiau net ir čia yra daug daugiau bendros kalbos, nei kas galėtų patikėti“, – sakė jis.

„Tai, kad Amerikoje kiekvieną dieną miršta tiek daug žmonių nuo ginkluoto smurto, yra mūsų, kaip tautos, charakterio dėmė“, – kalbėjo JAV prezidentas.

J. Bidenas seniai žada imtis veiksmų dėl JAV ginklų kultūros, kuri, anot jo, kursto masinių šaudynių epidemiją ir prisideda prie dar daugiau gyvybių nusinešančių, bet mažiau žiniasklaidoje nušviečiamų kasdienių ginkluotų nusikaltimų bei savižudybių bangos.

Prezidentas demokratas sako pasisakantis už griežtesnę šaunamųjų ginklų pirkėjų patikrą ir kariškų, šturmo ginklų (angl. assault weapons) uždraudimą. Tačiau abiem šioms idėjoms įnirtingai priešinamasi Kongrese.

1994-aisiais Kongresas įveikė savo nesutarimus ir įvedė 10 metų draudimą šturmo ginklams. J. Bidenas, tuo metu dirbęs Senate, palaikė šią iniciatyvą. Baigus galioti draudimui, jis nebebuvo pratęstas.

Kariškų ginklų draudimui atkakliai priešinasi respublikonai, vadinantys tai kėsinimusi į konstitucijoje įtvirtintą teisę turėti ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.