Pasaulis atiduoda pagarbą mirusiam princui Philipui: gedi ir karaliai, ir valstybių vadovai

Valstybių vadovai, buvę ir esami, atiduoda paskutinę pagarbą mirusiajam Edinburgo hercogui. Europos karališkosios šeimos ir Tautų Sandraugos šalys giria princą už jo išskirtinę tarnybą. Pasaulis prisimena jo pareigai, tikslui ir karalienei pašvęstą gyvenimą.

„Mes gedime su Jos Didenybe karaliene ir reiškiame užuojautą jai, jos šeimai, ir kaip tauta bei karalystė dėkojame už išskirtinį princo Philipo, Edinburgo hercogo, gyvenimą ir darbus“, - kalbėjo B.Johnsonas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
„Mes gedime su Jos Didenybe karaliene ir reiškiame užuojautą jai, jos šeimai, ir kaip tauta bei karalystė dėkojame už išskirtinį princo Philipo, Edinburgo hercogo, gyvenimą ir darbus“, - kalbėjo B.Johnsonas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 3:18 PM, atnaujinta Apr 10, 2021, 10:44 AM

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda buvo vienas pirmųjų, išreiškusių užuojautą: „Išgirsti apie princpo Philipo mirtį buvo labai liūdna žinia. Tegu jo siela ilsisi ramybėje. Reiškiu giliausią užuojautą karalienei Elizabeth II. Šios skaudžios netekties valandą mano mintys ir maldos yra su Jumis ir Jungtinės Karalystės žmonėmis.“

Švedijos karalius Carlas Gustafas pareiškė, kad jis ir karalienė Silvia yra didžiai nuliūdę dėl Jo Karališkosios Aukštenybės Edinburgo princo netekties. „Princas Philipas buvo geras mūsų šeimos draugas ilgus metus, mes labai vertinome šią draugystę. Jo tarnystė savo šaliai mums visiems išliks įkvėpimu.“

Belgijos karalius Philippe Belgijos karališkosios šeimos vardu užuojautą karalienei Elizabeth II išreiškė asmenine žinute. Viešas pranešimas greitai bus paskelbtas, tačiau karalius tikisi kuo greičiau pasikalbėti su Elizabeth II asmeniškai.

Giliausią užuojautą karalienei ir karališkajai šeimai išreiškė Latvijos prezidentas Egilsas Levitsas.

Maltos ministras pirmininkas Robertas Abela kalbėjo, kad labai liūdi „dėl netekties princo Philipo, kuris Maltoje jautėsi kaip namie ir taip dažnai čia lankydavosi. Mūsų žmonės visada brangins jo atminimą.“

Vokietijos užsienio reikalų ministas Heiko Maasas užuojautą išreikškė tviteryje, pridurdamas, kad „mūsų visų mintys ir maldos skirtos karališkajai šeimai, Tautų Sandraugos valstybių žmonėms ir visiems, kurie jį nuoširdžiai mylėjo.“

Europos Komisijos prezidentė Ursula von der Leyen taip pat buvo nuliūdinta šios žinios. Ji tviteryje rašė: „Norėčiau perduoti Jos Didenybei karalienei, karališkajai šeimai ir Jungtinės Karalystės žmonėms savo nuoširdžiausią užuojautą šią labai liūdną dieną.“

Australijos premjeras: princas Philipas „įkūnijo kartą“

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas nurodė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas šalyje, pagerbiant atminimą penktadienį mirusio Didžiosios Britanijos princo Philipo – „įkūnijusio kartą, kurios mes daugiau nebepamatysime“.

„Tautų Sandraugos šeima dalinasi liūdesiu dėl princo Philipo mirties ir kartu yra dėkinga už jo gyvenimą. Visi esantys čia, Australijoje, siunčia Dievo palaimos prašymą“, – sakoma jo pareiškime.

Kaimyninės Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern savo ruožtu atkreipė dėmesį į princo artimus ryšius su jos šalimi, įskaitant tai, kad jis globojo Edinburgo kunigaikščio Hillary apdovanojimą – jaunimo pasiekimų programą, pavadintą Naujosios Zelandijos alpinisto sero Edmundo Hillary garbei.

„Per daugiau nei penkiasdešimt šio apdovanojimo gyvavimo metų Naujojoje Zelandijoje tūkstančiai jaunų žmonių per programą įveikė gyvenimą keičiančius iššūkius“, – kalbėjo Naujosios Zelandijos premjerė.

Abi Tautų Sandraugos valstybės pranešė, kad dėl princo mirties bus iki pusės stiebo nuleistos vėliavos, o artimiausiomis dienomis bus surengta ceremonijų jam atminti.

Jungtinės Karalystės premjeras B. Johnsonas: „Princas Philipas buvo įkvėpimas jauniems žmonėms“

Atiduodamas pagarbą mirusiam Edinburgo hercogui Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas kalbėjo: „Jis padėjo karališkajai šeimai išlikti mūsų tautos pusiausvyrai bei laimei būtina institucija.“

Premjeras pridūrė, kad princas buvo „aplinkosaugininkas ir gamtos draugas gerokai prieš tai, kai tai tapo madinga“.

Princas Philipas taip pat „įkvėpė nesuskaičiuojamai daug jaunų žmonių“ pasitelkdamas Edinburgo hercogo apdovanojimų schema, kalbėjo premjeras. Tūkstančiuose renginių princas žadino žmonių viltis ir skatino ambicijas.

B.Johnsonas taip pat pabrėžė, kad princas visų pirma buvo nepalaužiama atrama karalienei – ne tik kaip konsortas, bet visų pirma kaip sutuoktinis. Jis buvo jos „stiprybė ilgiau, nei 70 metų.“

B.Johnsonas užbaigė savo kalbą tautos vardu pareikšdamas užuojautą karališkajai šeimai ir Jos Didenybei ir pasakė, kad šiandien šalis atsisveikino ne tik su itin gerbtinu viešuoju asmeniu, bet ir su „atsidavusiu vyru, mylinčiu tėvu, seneliu ir proseneliu.“

„Mes gedime su Jos Didenybe karaliene ir reiškiame užuojautą jai, jos šeimai, ir kaip tauta bei karalystė dėkojame už išskirtinį princo Philipo, Edinburgo hercogo, gyvenimą ir darbus“, – užbaigė jis.

Parengta pagal BBC, Deutsche Welle ir BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.