„Politico“: Izraelis iš anksto neįspėjo JAV apie operaciją Irane

JAV vadovybė iš anksto nežinojo apie Izraelio planus surengti operaciją prieš Irano branduolinį objektą Natanze, rašo naujienų portalas „Politico“, remdamasis amerikiečių aukšto rango pareigūnu.

Pirmadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturi nieko bendra su tuo, ką Iranas vadina „sabotažo“ aktu šalies Natanzo branduoliniame objekte.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pirmadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturi nieko bendra su tuo, ką Iranas vadina „sabotažo“ aktu šalies Natanzo branduoliniame objekte.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 9:37 AM

„Amerikiečių pareigūnas „Politico“ sakė, kad... nėra duomenų, kurie rodytų, kad Izraelis koordinavo savo veiksmus su JAV. Ir mažai tikėtina, kad Izraelis iš anksto informavo kolegas amerikiečius apie savo planus“, – rašo portalas.

„Tačiau kitas informuotas šaltinis pabrėžė, kad nors JAV administracija nebuvo detaliai informuota apie Izraelio planuojamą operaciją, negalima atmesti, kad Vašingtonas visgi kažkokiu lygiu buvo įspėtas, galbūt – netiesiogiai“, – rašo „Politico“.

Anot portalo, nepaisant incidento Natanze, JAV ir Iranas, regis, yra nusiteikę šią savaitę pratęsti derybas Vienoje, kuriose ieškoma būdu išgelbėti prie žlugimo slenksčio atsidūrusį tarptautinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

Pirmadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturi nieko bendra su tuo, ką Iranas vadina „sabotažo“ aktu šalies Natanzo branduoliniame objekte.

„JAV jokiu būdu prie to neprisidėjo, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki ir pridūrė daugiau neturinti ką pasakyti apie šį incidentą.

Pirmadienį Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad Izraelis atsakingas už praėjusį savaitgalį Natanzo branduoliniame komplekse įvykusį incidentą.

Teheranas įspėjo, kad keršys už šį „sabotažo aktą“. Visgi vėliau M. J. Zarifas pareiškė, kad galutinės išvados šiuo klausimu dar nepadarytos.

Irano žiniasklaida, remdamasi šaltiniu Žvalgybos ministerijoje, pranešė, Teheranas nustatė asmenį, atsakingą už incidentą Natanze, ir šiuo metu imasi priemonių jį sulaikyti.

Tuo metu dienraštis „The New York Times“, remdamasis šaltiniais JAV žvalgyboje, pranešė, kad dėl incidento Natanze mažiausiai devyniems mėnesiams buvo paralyžiuotas urano sodrinimas šiame komplekse. Pasak šaltinių, Natanzo komplekso elektros energijos tiekimo sistemą sunaikino galingas sprogimas. Be jos negali veikti uraną sodrinančios centrifugos.

Visgi Irano atominės energijos organizacijos (IAEO) vadovas Ali Akbaras Salehi pirmadienį tikino, kad incidentas Natanze nepaveikė urano sodrinimo proceso.

Praėjusį savaitgalį Izraelio laikraštis „The Jerusalem Post“ pranešė, kad prieš Natanzo kompleksą buvo surengta kibernetinė ataka. Ją esą įvykdė Izraelio žvalgybos agentūra „Mossad“.

Incidentas įvyko kitą dieną po Irano pranešimo, kad šiame komplekse buvo paleista modernių, sparčiau uraną sodrinančių centrifugų linija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.