JAV žvalgybos bendruomenė pristatė tarptautinių grėsmių vertinimo ataskaitą

Rusija „nenori tiesioginio konflikto“ su JAV, net jei ji ir „toliau dės destabilizavimo pastangas prieš Ukrainą“, antradienį savo metinėje ataskaitoje apie pasaulines grėsmes paskelbė amerikiečių žvalgybos bendruomenė.

 JAV žvalgybos bendruomenė pristatė tarptautinių grėsmių vertinimo ataskaitą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV žvalgybos bendruomenė pristatė tarptautinių grėsmių vertinimo ataskaitą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-13 22:28

Maskva „šiais metais ir toliau naudos įvairias taktikas“, kuriomis siekiama pakirsti JAV ir suskaldyti Vakarų sąjungas, sakoma ataskaitoje, paskelbtoje tokiu metu, kai auga įtampa su Rusija dėl Ukrainos.

„Buvusioje Sovietų Sąjungoje Maskva yra gerai pasirengusi padidinti savo vaidmenį Kaukaze, įsikišti Baltarusijoje, jei manys tai esant reikalinga, ir tęsti destabilizavimo pastangas prieš Ukrainą, kol derybos [dėl konflikto] sureguliavimo tebėra užstrigusios ir tęsiasi neintensyvios kovos“, – sakoma 27 puslapių dokumente.

Visgi jame priduriama, kad JAV žvalgybos bendruomenė tikisi, jog „Maskva ieškos pragmatiško bendradarbiavimo su Vašingtonu galimybių savo sąlygomis; mūsų vertinimu, Rusija nenori tiesioginio konflikto su JAV pajėgomis“.

Ataskaita paskelbta tą pačią dieną, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pasikalbėjo telefonu su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu ir paragino jį mažinti įtampą su Ukraina. Be to, Baltųjų rūmų šeimininkas pasiūlė V. Putinui surengti viršūnių susitikimą kurioje nors trečiojoje šalyje.

Pastarosiomis dienomis išaugo įtampa dėl Rusijos kariuomenės judėjimo prie Ukrainos sienos ir okupuotame Kryme. JAV teigimu, karių skaičius ten yra didžiausias nuo 2014 metų, kai Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas su Maskvos remiamais separatistais.

JAV žvalgybos bendruomenės ataskaitoje taip pat teigiama, kad Afganistano vyriausybei sunkiai seksis sulaikyti Talibaną, jei bus įgyvendintas planas dėl JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos pasitraukimo šiemet.

„Mūsų vertinimu, kitais metais taikos susitarimo perspektyvos išliks žemos. Talibanui greičiausiai seksis mūšio lauke, o Afganistano vyriausybei sunkiai seksis sulaikyti Talibaną, jei koalicija išves paramą“, – sakoma dokumente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.