Irano prezidentas: šalies branduolinė programa yra „taikaus pobūdžio“ Rusija naujausias Irano branduolines derybas vadina pozityviomis

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pabandė išsklaidyti Vakarų nerimą dėl Teherano sprendimo pradėti urano sodrinimą iki 60 proc. pareikšdamas, kad šiitiškos respublikos branduolinė programa yra „taikaus pobūdžio“.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 4:00 PM, atnaujinta Apr 15, 2021, 4:57 PM

H. Rouhani per televiziją sakė, kad Europa ir Jungtinės Valstijos padarė „klaidą“ reikšdamos susirūpinimą, kad šis žingsnis neva „reiškia, kad mes galime iš karto sodrinti iki 90 procentų“.

„Šiandien, panorėję, mes galime prisodrinti iki 90 procentų. Bet nuo pirmos dienos mes skelbiame ir laikomės savo žodžio: mūsų branduolinė veikla yra taikaus pobūdžio; mes nesiekiame pasigaminti branduolinę bombą“.

H. Rouhani pareiškimas nuskambėjo likus kelioms valandos iki derybų atnaujinimo Vienoje, kur bus siekiama atgaivinti 2015 metų branduolinį susitarimą, panaikinusį sankcijas Iranui mainais į jo branduolinės programos suvaržymus.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Britanija, Prancūzija ir Vokietija išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl naujausio antradienį Irano paskelbto sprendimo pradėti urano sodrinimą iki 60 procentų. Didžiosios šalys, tikriausiai turėdamos galvoje ataką prieš branduolinį kompleksą Natanze, taip pat pabrėžė atmetančios „bet kurio veikėjo eskalacines priemones“.

Iranas sako, kad jo sprendimas padidinti urano sodrinimą yra atsakas į sekmadienį surengtą ataką prieš Irano branduolinį objektą Natanze, dėl kurios jis kaltina Izraelį.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo urano sodrinimą apriboti 3,67 proc., bet sausį šią ribą vienašališkai padidino iki 20 procentų.

Tačiau ketvirtadienį H. Rouhani sakė, kad Iranas gali greitai grįžti prie „visų savo įsipareigojimų“ vykdymo, kai tik amerikiečiai ir europiečiai pradės vykdyti savuosius.

Rusija naujausias Irano branduolines derybas vadina pozityviomis

Rusija naujausias derybas, kuriomis siekiama išsaugoti 2015 metų Irano branduolinį susitarimą, ketvirtadienį pavadino „pozityviomis“, nepaisant naujos įtampos, kilusios prieš diplomatų susitikimą Vienoje.

„Bendras įspūdis yra pozityvus“, – tviteryje po diplomatų iš likusių susitarimo šalių – Irano, Rusijos, Kinijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos – susitikimo parašė Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Austrijos sostinėje Michailas Uljanovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.