Rusijos saugumo tarnyba sako sulaikiusi ukrainiečių diplomatą

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė sulaikiusi ukrainiečių diplomatą, apkaltinusi jį gavus neskelbtinos informacijos iš vieno Rusijos piliečio.

 Rusijos saugumo tarnyba sako sulaikiusi ukrainiečių diplomatą. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr. 
 Rusijos saugumo tarnyba sako sulaikiusi ukrainiečių diplomatą. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2021, 12:07 PM

„Ukrainiečių diplomatą, Ukrainos generalinio konsulato Sankt Peterburge konsulą Oleksandrą Sosoniuką, sulaikė Rusijos FSB“, – sakoma tarnybos pranešime. Jame priduriama, kad diplomatas buvo sulaikytas penktadienį.

Rusijos vidaus žvalgybos agentūra teigė, kad O. Sosoniukas buvo sučiuptas per susitikimą su Rusijos piliečiu, siekdamas gauti „įslaptintos“ informacijos.

„Ši veikla nesuderinama su diplomatinio darbuotojo statusu ir yra aiškiai priešiško Rusijos Federacijai pobūdžio. Bus imamasi priemonių prieš užsienio diplomatą pagal tarptautinės teisės normas“, – sakė FSB.

Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Novikovas sakė, kad O. Sosoniukas veikiausiai bus išsiųstas iš Rusijos.

Netrukus Kijevas apsispręs dėl atsakomųjų priemonių, Rusijai sulaikius Ukrainos generalinio konsulato Sankt Peterburge darbuotoją, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Rusijos teisėsaugos pareigūnai kelioms valandoms buvo sulaikę Ukrainos generalinio konsulato Sankt Peterburge darbuotoją. Dabar jis yra Ukrainos diplomatinėje įstaigoje. Aiškinamės sulaikymo aplinkybes“, – naujienų agentūrai „Interfax“ šeštadienį sakė jis.

Pastaraisiais metais Rusija sulaikė nemažai Ukrainos piliečių, įtariamų šnipinėjimu, tačiau diplomato sulaikymas yra retas dalykas.

Tarp Maskvos ir Kijevo bei jo sąjungininkų Vakaruose pastarosiomis savaitėmis dar labiau išaugo įtampa, atsinaujinus kautynėms tarp ukrainiečių kariuomenės ir prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje ir Rusijai ėmus telkti karius Ukrainos pasienyje ir okupuotame Kryme.

Vakarų šalims reiškiant susirūpinimą dėl separatistinio konflikto eskalavimo, ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, jog Rusijos ekspertai ir pareigūnai „atvirai grasina Ukrainai karu ir Ukrainos valstybingumo sunaikinimu“.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ilgai rusenantis konfliktas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Pastaruoju metu atsinaujinę reguliariai vykstantys susirėmimai kelia grėsmę pernai sudarytam paliaubų susitarimui, o Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis paprašė Vakarų pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.