Čekija keičia poziciją dėl Rusijos: 2014-ųjų sprogimas amunicijos sandėlyje – ne valstybinio terorizmo aktas

Čekijos premjeras Andrejus Babišas atsisakė 2014 metais šalyje įvykusį sprogimą amunicijos sandėlyje įvardinti kaip valstybinio terorizmo aktą, pirmadienį pranešė agentūra „Bloomberg“.

 Rusija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2021, 9:09 PM

„Čekijos premjeras Andrejus Babišas teigė, kad sprogimas buvo ne valstybinio terorizmo aktas, o ataka prieš privatų ginklų pardavėją“, – sakoma agentūros pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad čekų generalinis prokuroras patvirtino, jog to sprogimo suorganizavimu įtariami du vyrai yra tie patys, kuriuos Jungtinė Karalystė nustatė kaip įtariamus Rusijos operatyvininkus, atsakingus už buvusio agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą Solsberyje 2018 metais.

Čekų pareigūnai mano, kad sprogimo taikinys buvo amunicija, saugota vieno bulgarų ginklų pardavėjo, žurnalistams sakė generalinis prokuroras Pavelas Zemanas. Jo teigimu, tiriamas scenarijus, kad sprogimas įvyko anksčiau, nei buvo numatyta.

Čekija šeštadienį paskelbė nusprendusi išsiųsti iš šalies 18 Rusijos diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su tuo dvi gyvybes nusinešusiu sprogimu.

Reaguodama į 18 Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Prahos, Rusija sekmadienį vakare paskelbė 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų nepageidaujamais Rusijoje.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Čekijos sprendimas išsiųsti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos Praha apkaltino šnipinėjimu, buvo „provokuojantis ir nedraugiškas“ žingsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.