V. Putinas: „Kiekvienas, kuris bandys grasinti mūsų saugumui, pasigailės taip, kaip dar nebuvo gailėjęsis“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą. Tuo tarpu įvairiuose miestuose sulaikomi Aleksejaus Navalno bendražygiai. Kreipimasis vyksta vos kelioms valandoms likus iki A.Navalno palaikymo protestų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Federalinėje asamblėjoje sako savo kasmetinę kalbą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-21 12:56, atnaujinta 2021-04-21 15:07

Tai – ne vienintelis įtampos, kunkuliuojančios Rusijoje šaltinis. Ukrainos pasienyje situacija aštrėja, šalyje kyla nepasitenkinimas dėl mažų atlyginimų, sveikatos krizės, infliacijos. Sudėtingumo situacijai prideda naujos JAV sankcijos bei augantis spaudimas iš tarptautinės bendruomenės dėl kaltinimų apnuodijimu bei šnipinėjimu.

Ragina skiepytis

Pirmasis klausimas, kurį V. Putinas palietė savo kalboje – koronaviruso pandemija. Jis paminėjo perpildytas ligonines ir deguonies trūkumą, taip pat kai kurių prekių trūkumą, tačiau teigė, kad yra pasirengęs priimti iššūkius.

V.Putinas paminėjo, kad vidutinė gyvenimo trukmė pastaruoju metu trumpėjo, jo teigimu, dėl COVID-19 pandemijos.

Rusijos prezidentas trečiadienį sakė, kad šalis siekia vadinamąjį bandos imunitetą prieš pandeminį koronavirusą įgyti iki šio rudens, ir gyrė trijų rusiškų vakcinų sukūrimą.

„Vakcinavimas dabar yra pirmaeilės svarbos,... kad rudenį galėtų susidaryti bandos imunitetas“, – skaitydamas metinį pranešimą pažymėjo V. Putinas.

„Mūsų mokslininkai padarė tikrą proveržį. Dabar Rusija turi tris patikimas vakcinas nuo koronaviruso“, – pridūrė jis.

68 metų prezidentas praėjusią savaitę buvo paskiepytas antrąja vakcinos nuo pandeminio koronaviruso doze. Jis nenurodė, kuria iš trijų rusiškų vakcinų – „Sputnik V“, „EpiVacCorona“ ar „CoviVac“ – buvo paskiepytas.

Trečiadienį jis dar kartą pakartojo savo prašymą visiems rusams pasiskiepyti.

„Kreipiuosi į visus Rusijos piliečius: pasiskiepykite. Tai vienintelis būdas mums atsikratyti šios mirtinai [pavojingos] ligos“, – sakė jis.

Nors Rusija vakcinacijos kampaniją pradėjo gruodžio pradžioje, anksčiau už daugumą pasaulio valstybių, skiepijimo procesas šalyje vyksta sunkiai.

Daugelis rusų skeptiškai žiūri į vakcinas. Neseniai atliktas sociologinis tyrimas parodė, kad skiepų nori mažiau nei trečdalis rusų.

Trečiadienio duomenimis, nuo pandemijos pradžios Rusijoje nustatyta per 4,7 mln. COVID-19 atvejų, 106 tūkst. užsikrėtusių žmonių mirė.

Tačiau V. Putinas vėl pakartojo visos pandemijos metu kartojamą savo teiginį, kad Rusija su COVID-19 protrūkiu dorojasi geriau už daugumą valstybių.

„Sveikatos apsaugos [sistemos] daugelyje pirmaujančių valstybių negalėjo taip veiksmingai atremti epidemijos kaip mes, – sakė jis.

Demografinė krizė

Prezidento teigimu, viena didžiausių Rusijos problemų – mažėjanti populiacija.

„Rusijos žmonių išsaugojimas yra mūsų didžiausias prioritetas“, – kalbėjo V.Putinas. Jis pridūrė, kad Rusija visada gins tradicines vertybes, kurias jau spėjo pamiršti dauguma kitų šalių.

Jis patvirtino, kad populiacijos augimas liks svarbiu tikslu, taip pat bus siekiama užtikrinti, kad iki 2030 vidutinė gyvenimo trukmė šalyje būtų 78 metai.

Ekonominė pagalba

V.Putinas kalbėjo apie planą padengti studentų ir sportininkų kelionių išlaidas.

Prezidento teigimu, nors ir pandemija išryškino nelygybės ir skurdo problemas, rinkos mechanizmais pagrįstų priemonių dėka pavyko išvengti „tuščių lentynų“ parduotuvėse, skirtingai nei devintajame dešimtmetyje.

Taip pat prezidentas žadėjo paramą šeimoms su vaikais ir nėščioms moterims. Vienišiems tėvams žadama išmokėti 5,65 tūkst. rublių (61.12 eur) per mėnesį, o vargingoms nėščioms moterims – 6 tūkst. rublių (64.92 eur) per mėnesį.

Kultūra, mokslas, švietimas

V.Putinas baisėjosi mokykliniais vadovėliais – „atrodo, kad jie [vadovėliai] parašyti ne apie mus. Kas juos rašo?“

Nepasitenkimo priežastimi nurodė per didelį kiekį informacijos apie kitas šalis ir per mažai apie pačią Rusiją.

Prezidentas paminėjo, kad ketina skirti dideles sumas moksliniams tyrimams, užtikrinti geresnį COVID-19 testavimą bei tinkamai pasiruošti sveikatos krizėms, kurios laukia ateityje.

Galiausiai, Rusijos prezidentas išreiškė tikėjimą, kad pavyks greitkeliu sujungti Uralo kalnus ir Baltijos jūrą.

Tarptautiniai santykiai

Prezidento kreipimesi į tautą netrūko skambių pasisakymų santykių su užsieniu klausimais, tačiau nebuvo užsiminta, apie kokius konkrečiai įvykius kalbama.

„Jei kas nors kalbės arogantišku ir savanaudišku tonu, Rusija visada ras būdą apsiginti“, – teigė V.Putinas.

Taip pat jis išreiškė pastebėjimą, kad „neigiami pasisakymai apie Rusiją tapo sportu – kas pasakys kažką blogo ir kuo garsiau.“

Prezidentas mįslingai kalbėjo apie galimą atsaką į užsienio agresiją: „Tikiuosi, niekas nebandys peržengti raudonųjų linijų, nes mes kiekvieną kartą esame pasiruošę aiškiai nubrėžti ribas. Rusijos atsakas bus simetriškas, greitas ir griežtas. Kiekvienas, kuris bandys grasinti mūsų saugumui, pasigailės taip, kaip dar nebuvo gailėjęsis.“

Visgi, V.Putinas pridūrė, kad nori gerų santykių ir nenori deginti jokių tiltų. Jis apgailestavo, kad „rodos, visi aplinkui jau priprato prie nelegalių, politiškai motyvuotų sankcijų, bando primesti savo valią kitiems jėga.“

Vienintelis pavyzdys, kurį paminėjo Rusijos vadovas, buvo Baltarusija: „Ši kenksminga praktika degeneravo į kai ką pavojingo – perversmo Baltarusijoje organizavimą ir bandymus nužudyti jos prezidentą... Vakarai šiuo klausimu tyli.“

Parengta pagal „The Moscow Times“ ir BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.