Indonezijos prezidentas: Mianmare privalo liautis smurtas, turi būti atkurta demokratija

Mianmaro kariuomenė privalo atkurti demokratiją ir liautis smurtavusi prieš piliečius, šeštadienį po derybų su Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) vadovais, įskaitant chuntos lyderį Miną Aungą Hlaingą, sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo.

„Mianmare privalo liautis smurtas ir atkurta demokratija, stabilumas ir taika“, – kalbėjo prezidentas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
„Mianmare privalo liautis smurtas ir atkurta demokratija, stabilumas ir taika“, – kalbėjo prezidentas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 2:57 PM, atnaujinta Apr 24, 2021, 4:36 PM

Griežtas pareiškimas paskelbtas po ASEAN lyderių susitikimo Džakartoje, kuris buvo pirmoji Mianmaro chuntos lyderio užsienio kelionė po vasarį surengto karinio perversmo. Jo metu iš posto nuversta civilinė šalies lyderė Aung San Suu Kyi.

Minas Aungas Hlaingas tarptautinio pasipiktinimo dėmesio centre atsidūrė po karinio perversmo ir represijų, per kurias žuvo daugiau nei 700 žmonių.

„Pirmiausia paprašyta įsipareigoti, kad Mianmaro kariuomenė nutrauktų smurto naudojimą ir kad visos tenykštės šalys susilaikytų, kad įtampa sumažėtų“, – sakė J. Widodo.

„Mianmare privalo liautis smurtas ir atkurta demokratija, stabilumas ir taika“, – pridūrė jis.

Jis taip pat paragino paleisti politinius kalinius ir, „siekiant dialogo“, įsileisti į šalį specialųjį pasiuntinį.

Tuo metu Singapūro premjeras Lee Hsienas Loongas paragino Mianmaro kariuomenę paleisti nuverstą prezidentą ir namų arešte esančią Aung San Suu Kyi.

Perversmo išprovokuoti masiniai protestai buvo sutikti jėga, smurtu ir kraujo praliejimu gatvėse.

Anot Jungtinių Tautų, apie 250 tūkst. žmonių buvo priversti palikti namus, o Mianmaro demokratiškai išrinkti lyderiai – slapstosi arba jiems skirtas namų areštas.

Šeštadienio susitikime taip pat dalyvavo Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas bei dauguma kitų 10 šalių vienijančios organizacijos atstovų.

Nedidelius protestus prie ASEAN būstinės Džakartoje išvaikė apsaugos darbuotojai.

„Vyriausiasis žudikas“

Mianmare protestuotojai šeštadienį vėl išėjo į gatves, taip pat ir šiaurinėje Kačinų valstijoje, kur demonstrantai vilkėjo mėlynus marškinėlius, simbolizuojančius sulaikytuosius.

Komerciniame centre Jangone gyventojai surengė netikras laidotuves vyresniajam generolui, ant žemės daužydami šafrano spalvos molinius puodus, simbolizuojančius ryšių su mirusiaisiais nutraukimą.

Generolo dalyvavimas šeštadienio ASEAN susitikime supykdė aktyvistus, žmogaus teisių grupes ir nuverstų Mianmaro įstatymų leidėjų šešėlinę vyriausybę, kuri nebuvo pakviesta į derybas.

„Susitikimai, kurie prisideda prie gilėjančios krizės Mianmare sprendimo, yra sveikintini“, – sakoma pastarosios pranešime.

„(Bet) susitikimai, į kuriuos neįtraukiami Mianmaro gyventojai, bet kuriuose dalyvauja vyriausiasis žudikas Minas Aungas Hlaingas,.. vargu ar bus naudingi“, – priduriama jame.

Įstatymų leidėjai paragino chuntą „nustoti žudyti civilius“, paleisti daugiau nei 3 000 politinių kalinių ir grąžinti valdžią demokratiškai išrinktai šalies vyriausybei.

„Žudikiškos ir neatgailaujančios Mianmaro kariuomenės inicijuota krizė apėmė šalį ir sukels rimtų pakartotinių smūgių – tiek humanitarinių, tiek kitokių – visam regionui“, – prieš susitikimą sakė teisių gynimo grupė „Amnesty International“.

„Indonezijos valdžios institucijos privalo ištirti vyresnįjį generolą Miną Aungą Hlaingą ir kitus Mianmaro kariuomenės pareigūnus, kurie gali prisijungti prie jo delegacijos Džakartoje“, – priduriama jos pranešime.

Taip pat būta raginimų regioniniam blokui išmesti iš savo gretų Mianmarą.

„Turime būti realistai“

Tačiau ASEAN paprastai nelinkusi kištis į narių vidaus reikalus.

Nedaugelis analitikų tikėjosi esminio proveržio iš šio susitikimo, sakydami, kad jis suteikia galimybę pakviesti Mianmaro kariuomenę prie derybų stalo ir atverti kelią galimam sprendimui.

„Čia turime būti realistai. Nemanau, kad aukščiausiojo lygio susitikimas pateiks išsamų planą, kaip Mianmarą išvesti iš konflikto“, – sakė konsultacinės bendrovės „Solaris Strategies Singapore“ vyresnysis tarptautinių reikalų analitikas Mustafa Izzuddinas.

„Bet aš manau, kad per jį prasidės pokalbis ir galbūt bus nustatyti parametrai, kaip galima rasti sprendimą“, – pridūrė jis.

Nors Europos Sąjunga ir Vašingtonas sugriežtino sankcijas Mianmarui, „ASEAN nori įtraukti (Mianmarą), kad galėtų sukurti ir apsaugoti taiką Pietryčių Azijoje“, sakė Indonezijos universiteto tarptautinių santykių ekspertas Beginda Pakpahanas.

„Antrasis tikslas – rasti ilgalaikį sprendimą konstruktyvaus įsitraukimo“ keliu, pridūrė jis.

Tačiau Mianmarą apėmusi krizė sukėlė didelį iššūkį bloko ateičiai ir jos sutarimu paremtam požiūriui.

„Šis aukščiausiojo lygio susitikimas iš tikrųjų yra ASEAN patikimumo išbandymas ne tik regione, bet ir už jo ribų“, – sakė M. Izzuddinas.

„Tarptautinė [bendruomenė] stebi, ar ASEAN regioninis požiūris į Mianmaro sprendimo paieškas yra veiksmingas“, – pridūrė analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.