Geriausiai su koronavirusu Europoje kovojusi šalis pirmą kartą užsidaro: situacija kardinaliai pasikeitė

Lygiai prieš vienerius metus Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išskyrė Turkiją kaip šalį, puikiai kovojančią su koronaviruso pandemija. Vis dėlto situacija kardinaliai pasikeitė. Turkija šiuo metu yra viena lyderiaujančių pagal susirgimų skaičių visoje Europoje, maža to, valstybės vadovai ketvirtadienį pirmą kartą taikys kol kas griežčiausią iki šiol buvusį karantiną.

Pandemija nepasidavė: geriausiai su koronavirusu kovojusi šalis skelbia griežčiausią karantiną.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
Pandemija nepasidavė: geriausiai su koronavirusu kovojusi šalis skelbia griežčiausią karantiną.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 10:07 PM

Turkijos valdžia dar kovo mėnesį ėmėsi laisvinti karantino suvaržymus, tačiau paaiškėjo, kad tai buvo klaida. Koronaviruso atvejų skaičius vėl ėmė sparčiai augti. Balandį Turkijoje fiksuotas ir 60 tūkst. susirgimų per dieną šuolis, dar 300 žmonių per parą mirdavo.

Kodėl taip nutiko?

Anot kritikų, Turkijos valdžia per greitai atlaisvino ribojimus, o vakcinacijos procesas nebuvo toks greitas, kokio tikėjosi. Kol kas tik 22 mln. žmonių buvo vakcinuoti, kai šalyje gyvena daugiau nei 82 mln.

Turkija daugiausia naudoja kinišką „Sinovac“ vakciną ir mažą dalį „Pfizer“ skiepų.

Sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca neseniai pareiškė: „Mes paspartinome vakcinų diplomatiją dėl injekcijų, įskaitant „Sinovac“, „Pfizer“ ir „Sputnik V“.

Kritikai taip pat piktinosi, kad prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančioji partija kovo mėnesį organizavo gausius susibūrimus, nors jie visoje šalyje buvo draudžiami.

Mokslininkai atkreipė dėmesį, kad prastai situacijai šalyje turėjo įtakos ir įvairios koronaviruso atmainos, kurio yra užkrečiamesnės, ypač „britiškoji“.

Tai lėmė, kad nuo ketvirtadienio 19 val. Turkija visiškai užsidaro, tokio griežto karantino šalis dar nebuvo mačiusi.

 

Nuo šiol turkai turės likti namuose, išskyrus būtinas apsipirkimo keliones ir skubų gydymą, visoms kelionėms tarp miestų reikės oficialaus patvirtinimo, mokyklos bus uždarytos, o viešojo transporto vartotojams bus nustatyti griežti apribojimai.

Taip pat bus ribojimas alkoholio pardavimas. Tiesa, kai kuriems verslams nauji apribojimai nebus taikomi.

Vietos gydytojai ir mokslininkai šią žinią pasitiko džiugiai, mat kito kelio jie nebemato. Vis dėlto skeptikai teigia, kad net ir tokie griežti ribojimai jau nebepadės.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.