Lenkijoje – mokinių ir tėvų pasipriešinimas: pasirašo peticiją, kad nereikėtų grįžti į mokyklas

Lenkijos švietimo ministrui Przemyslavui Czarnekui paskelbus, kad iki gegužės pabaigos visi mokiniai privalės grįžti mokytis į mokyklas, dalis moksleivių ir jų tėvų ėmė grasinti streikais.

Lenkijos švietimo ministrui Przemyslavui Czarnekui paskelbus, kad iki gegužės pabaigos visi mokiniai privalės grįžti mokytis į mokyklas, dalis moksleivių ir jų tėvų ėmė grąsinti streikais.<br>Reuters/Scanpix
Lenkijos švietimo ministrui Przemyslavui Czarnekui paskelbus, kad iki gegužės pabaigos visi mokiniai privalės grįžti mokytis į mokyklas, dalis moksleivių ir jų tėvų ėmė grąsinti streikais.<br>Reuters/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Apr 30, 2021, 6:20 AM, atnaujinta Apr 30, 2021, 6:58 AM

Ministras P.Czarnekas pranešė, jog nuo gegužės 4 d. 1-3 klasių mokiniams pamokos vyks tik mokyklose. Nuo gegužės 15 d. į mokyklas grįš 4-8 klasių mokiniai, tačiau jiems dvi savaites pamokos vyks taip vadinamu mišriuoju būdu: mokykloje galės vienu metu būti tik pusė klasių, o kitai pusei pamokos vyks nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 29 d. visų klasių mokiniams pamokos vėl vyks mokyklose.

Sprendimas grįžti į mokyklas pradžiugino ne visus: net dešimtadalis iš šalyje besimokančių 4,5 mln moksleivių jau pasirašė po peticija, jog į mokyklas būtų grįžtama tik rugsėjo mėnesį.

Iki šiol demonstracijas įvairiuose miestuose organizuodavo tėvai, norintys, kad jų vaikai grįžtų į mokyklas. Tokie tėvai susivienijo internete į organizaciją „Vaikai – į mokyklas“ ir nuo praėjusių metų gruodžio pusšimtyje miestų rengė protestus.

Dabar protestais graso į mokyklas nenorintys grįžti moksleiviai bei jų tėvai. „Mus pasiekia informacija, jog į mokyklas nenori grįžti tie mokiniai, kurie bijo, kad bus patikrintos jų žinios ir perrašyti pažymiai.“ – pareiškė Suchų Beskidų mokyklos direktorė Ana Sala.

Direktorė teigia, jog kai kuriems moksleiviams namų darbus atlikdavo tėvai ar net už atlygį pašaliniai asmenys, todėl daliai stebuklingai pagerėjo pažymiai: „Mokyklos ir pedagogų pareiga yra objektyviai įvertinti auklėtinių žinias, tad privalėsime per kontrolinius darbus bei klausinėjimus išsiaiškinti tikrąjį žinių lygį“.

Tuo tarpu vieno Lublino licėjaus direktorius Grzegorzas Gebka pritarė protestuojančiųjų nuomonei, jog į mokyklas grįžti reikėtų tik rudenį: esą bus per mažai laiko, kad mokiniai galėtų persiorentuoti stacionariniam mokymuisi.

Be to, mokytojai užsiims egzaminų abiturientams bei aštuntokams organizavimu, tad bus sunkiau rasti laiko taisyti žinių trūkumą ir objektyviai koreguoti trimestro pažymius kitiems moksleiviams.

Pulavų 11-osios gimnazijos direktorius Jacekas Rudnikas spėja, jog grįžimas į mokyklas mokslo metų pabaigoje bei būtinybė koreguoti mokinių žinias ir pažymius sukiršins pedagogus su dalimi moksleivių ir jų tėvų. Direktorius abejoja ar reikia grįžti į mokyklas gegužę.

Lenkijos mokytojų sąjungos pirmininkas Slavomiras Broniarzas priminė, jog visi pedagogai dar nėra paskiepyti dviem dozėmis nuo COVID-19, tad spėja, kad kai kur bus užsikrėtimų ir mokyklas vėl teks uždaryti.

S.Broniarzas pareiškė, jog mokyklų direktoriai baiminasi, kad hibridinis mokymas sukels chaosą ir pasiūlė leisti regionams patiems apsispręsti, kada bus grįžtama į mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.