Izraelyje po šabo pertraukos toliau laidojamos 45 gyvybes nusinešusios spūsties aukos

Izraelyje šeštadienio vakarą, po šabo pertraukos, buvo pratęstos mažiausiai 45 žmonių gyvybių pareikalavusios spūsties prie žydų piligriminio objekto aukų laidotuvės, pranešė naujienų agentūros AFP reporteriai.

Izraelyje šeštadienio vakarą, po šabo pertraukos, buvo pratęstos mažiausiai 45 žmonių gyvybių pareikalavusios spūsties prie žydų piligriminio objekto aukų laidotuvės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelyje šeštadienio vakarą, po šabo pertraukos, buvo pratęstos mažiausiai 45 žmonių gyvybių pareikalavusios spūsties prie žydų piligriminio objekto aukų laidotuvės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-02 09:36, atnaujinta 2021-05-02 12:58

Laidotuvės vyko keliose šalies vietose, įskaitant Jeruzalę.

Tarp laidojamų aukų buvo 13-metis Yedidya Hayutas, pranešė šalies žiniasklaida. Šio paauglio tėvas per spūstį buvo sužeistas.

Tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 10 vaikų ir paauglių iki 18 metų.

Nelaimė įvyko anksti penktadienį šiaurės Izraelyje esančiame Merone prie rabino Shimono Bar Yochai, II amžiaus Talmudo išminčiaus, kapo, kur minėdami šventę „Lag BaOmer“ plūsta daugiausia žydai ultraortodoksai.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per incidentą žuvo 45 žmonės. Skubiosios pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ informavo, kad dar apie 150 žmonių buvo sužeisti. Tai viena didžiausių nelaimių šalyje taikos metais.

Pernai ši piligriminė kelionė buvo atšaukta dėl pandemijos, o šiemet turėjo būti džiugus įvykis šaliai, dėl sėkmingos vakcinavimo kampanijos jau atvėrusiai daugelį savo gyvenimo sričių.

Šiemetinė „Lag BaOmer“ buvo didžiausias viešas susibūrimas nuo pandemijos pradžios; buvo susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių.

Penktadienį pirmosios laidotuvės buvo surengtos Jeruzalėje ir daugiausiai ultraortodoksų apgyventame Bne Brako mieste, kur į gatves išėjo daug gedinčių haredimų vyrų tradiciniais ilgais juodais paltais.

Sekmadienis paskelbtas nacionaline gedulo diena.

Palaikų identifikavimas

Vienoje Tel Avivo aikščių žmonės šeštadienį vakare uždegė žvakučių aukoms pagerbti.

„Kai baigsime identifikuoti ir laidoti savo žuvusiuosius, stosiu prieš kameras ir prisiimsiu atsakomybę“, – šeštadienį sakė visuomenės saugumo ministras Amiras Ohana.

Sveikatos apsaugos ministerija vėlai penktadienį pranešė, kad nustatyta 32 žuvusiųjų tapatybė, 22 žmonių palaikai atiduoti laidoti. Kai kurių aukų tapatybei nustatyti gali prireikti pirštų atspaudų, DNR tyrimų ir odontologų įrašų, nurodė ministerija ir pridūrė, kad identifikavimo procesas bus pratęstas šeštadienį vakare.

Piligriminis sambūris Merone buvo didžiausias viešas susirinkimas Izraelyje nuo COVID-19 pandemijos pradžios praeitais metais.

Izraelyje nuo COVID-19 jau visiškai paskiepyta daugiau kaip pusė iš 9,3 mln. gyventojų, bet didelių viešų susibūrimų suvaržymai tebegalioja.

Valdžia prie Sh. Bar Yochai kapo leido susirinkti 10 tūkst. žmonių, bet kelios Izraelio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad atvyko apie 100 tūkst. maldininkų. AFP šio skaičiaus patvirtinti negalėjo.

Žiauri ironija, kad švente „Lag BaOmer“ paminima maro, Sh. Bar Yochai laikais pražudžiusio tūkstančius Talmudo studentų, pabaiga.

Prieštaringi pranešimai

Prieš tragediją didžiulė minia dainavo, šoko ir meldėsi, rodo AFP nufilmuota medžiaga.

Vyrai ir moterys dalyvavo atskirai, tarp dalyvių buvo vaikų.

Yaara Chaimovich AFP sakė norėjusi parodyti savo vaikams šios šventos vietos grožį. „Tai kaip Vudstokas, – sakė ji, prilygindama „Lag BaOmer“ garsiajam JAV roko festivaliui. – Kažkas meldžiasi ir visi atsako.“

Dėl tragedijos priežasčių būta prieštaringų pranešimų, bet daug liudininkų sakė, kad dešimtys žmonių trypė vieni kitus siaurame perėjime.

Kai kas dėl nelaimės kaltino policiją.

„Nuo laužo vietos žemyn veda geležinė rampa... Ten buvo labai daug žmonių... Kad išeitų, jie turėjo leistis šia rampa“, – naujienų agentūrai AFP sakė 18-metis Shmuelis.

„Policija ją [rampą] uždarė. Tada atėjo dar daugiau žmonių, dar ir dar... ir policija neleido jiems išeiti, todėl žmonės ėmė griūti vieni ant kitų“, – pasakojo jis.

„Policininkai neatidarė praėjimo, kol šis neatlaikė ir minia plūstelėjo į šalis. Buvo sutrypti dešimtys žmonių“, – sakė vaikinas.

Taip pat yra požymių, kad maldininkai bandė prasiveržti pro metalines užtvaras.

„Veria širdį“

„Magen David Adom“ šeštadienį pranešė, jog daugiau kaip 2,2 tūkst. žmonių, tarp jų premjeras Benjaminas Netanyahu, paaukojo kraujo 120-iai sužeistųjų.

„Tai, kas čia įvyko, veria širdį“, – penktadienį apsilankęs tragedijos vietoje sakė B. Netanyahu.

„Merono kalno katastrofa yra viena baisiausių, ištikusių Izraelio valstybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. Netanyahu ir pažadėjo „nuodugnų, rimtą tyrimą“.

Šiaurės Izraelio policijos viršininkas Shimonas Lavi AFP sakė, kad jo pareigūnai darė viską, ką galėjo, gelbėdami žmones „šią tragišką naktį“, ir padėjo gabenti sužeistuosius į ligonines.

Paskelbdamas apie pradedamą nelaimės tyrimą, jis sakė: „Aš, Shimonas Lavi,.. prisiimu visą atsakomybę, laimei ar nelaimei, ir esu pasiruošęs kiekvienam patikrinimui.“

JAV prezidentas Joe Bidenas prisidėjo prie pasaulio lyderių, išreiškusių užuojautą.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovė AFP sakė, kad tarp žuvusiųjų yra keturi amerikiečiai. Kanada pranešė, kad žuvo du jos piliečiai.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas sakė, jog meldžiasi už aukas.

„Linkime jums stiprybės ir drąsos šiuo sunkiu metu“, – tviteryje Izraelio žmonėms parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Britų karalienė Elizabeth II sakė, kad ją „labai nuliūdino naujienos apie šią katastrofą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.