Mianmare raginama dalyvauti „pavasario revoliucijoje“

Jau ketvirtą mėnesį kariškių valdomame Mianmare prieš chuntą sekmadienį protestavo tūkstančiai žmonių, raginusių dalyvauti „pavasario revoliucijoje“.

Protestai Mianmare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Mianmare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 3:37 PM

Kariškiams per vasario 1-osios perversmą nušalinus civilinę lyderę Aung San Suu Kyi smarkiai sujudo šalies miestai, kaimiškieji rajonai, atokūs kalnuoti regionai ir net sukilėlių kontroliuojamos pasienio teritorijos.

Chunta stengiasi nuslopinti nepasitenkinimą brutaliomis priemonėmis, įskaitant masinius areštus. Kasdieniniai mitingai visame Mianmare kariškių sutinkami su ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir koviniais šoviniais.

Šalies komerciniame centre Jangone jaunuoliai sekmadienį susibūrė į staigų sąspietį ir netrukus išsisklaidė, kad išvengtų susidūrimo su saugumo pajėgomis.

Įvairiose buvusios sostinės Jangono vietose nugriaudėjo sprogimų; jų pastaruoju metu vis daugėja, o valdžia kaltina „kurstytojus“.

Rytinės Šanų valstijos Sipo mieste saugumo pajėgos pradėjo šaudyti į protestuotojus, žuvo mažiausiai venas žmogus.

Šiaurinėje Kačinų valstijoje saugumo pajėgos taip pat šaudė į protestuotojus, net mėtė į minią granatas.

Bendrai saugumo pajėgos jau nužudė 759 civilius, nurodo padėtį šalyje stebinti Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP).

Chunta, kuri AAPP laiko neteisėta organizacija, sako, kad žuvo 258 protestuotojai, 17 policininkų ir septyni kariai.

Aviacijos smūgiai

Chuntos smurtas prieš civilius suerzino daugybę Mianmaro etninių armijų, kurių daugelis jau kelis dešimtmečius kovoja su kariuomene šalies pasienio regionuose.

Tarp garsiausių tokių grupių yra Kajinų nacionalinė sąjunga (KNU), pripažįstanti, kad pasiūlė bėgantiems aktyvistams prieglobstį savo kontroliuojamoje teritorijoje Mianmaro rytuose.

Kajinų valstijoje suintensyvėjo KNU ir kariuomenės susirėmimai. Kariškiai atsakė rimtais artilerijos ir aviacijos smūgiais miesteliuose prie Tailando sienos.

Praėjusią savaitę Mianmaro kariškiai buvo paraginti elgtis atsargiau, kad raketos nekristų Tailando teritorijoje.

Chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas teisina pučą ir sako, kad jis buvo surengtas demokratijai apginti po esą suklastotų lapkričio rinkimų, kuriuos didele persvara laimėjo Aung San Suu Kyi partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.