ES dėl sankcijų iškvietė Rusijos ambasadorių

Europos Sąjunga pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorių dėl Maskvos sprendimo paskelbti sankcijų keliems Europos pareigūnams, įskaitant įtakingus Briuselio pareigūnus.

Europos Sąjunga pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorių. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorių. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-03 14:10, atnaujinta 2021-05-03 20:43

Maskvos ambasadorius Vladimiras Čižovas „buvo informuotas apie ES institucijų ir ES šalių narių griežtą pasmerkimą ir nepritarimą šiam sprendimui, kuris buvo akivaizdžiai politiškai motyvuotas ir kuriam trūksta teisinio pagrindo“, sakoma Bendrijos pranešime.

Aukšto rango pareigūnai iš Europos Komisijos ir ES diplomatinės tarnybos susitikime „pažymėjo, kad ES pasilieka teisę imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių“, priduriama pranešime.

Praėjusią savaitę Maskva paskelbė uždraudusi atvykti į Rusiją aštuoniems Bendrijos ir jos šalių pareigūnams, reaguojant į ES Tarybos sankcijas, anksčiau šiais metais paskelbtas Rusijai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo ir policijos smurtinio atsako į jo šalininkų protestus.

Į Rusijos užsienio ministerijos paskelbtą europiečių sąrašą, be kita ko, įtrauktas Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ir Vera Jourova – Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja, atsakinga už vertybes ir skaidrumą.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir D. Sassoli bendrame pareiškime penktadienį pasmerkė šias Maskvos priemones kaip „neturinčias pagrindo“ ir pridūrė, kad Bendrija pasilieka teises „imtis tinkamų atsakomųjų priemonių“.

Įtampa Kremliaus ir ES santykiuose išaugo dėl padėties Ukrainoje, A. Navalno kalinimo ir virtinės ES narių diplomatų išsiuntimo.

Be to, pirmadienio pranešime sakoma, kad ES pareigūnai per susitikimą su V. Čižovu „taip pat priminė Rusijos įvykdytą Čekijos diplomatų išsiuntimą ir Rusijos Federacijos vykdomąjį įsaką dėl vadinamųjų „nedraugiškų valstybių“, išreikšdami didelį susirūpinimą dėl visų šių sprendimų bendro poveikio ES ir Rusijos Federacijos vyriausybės santykiams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų