Europa vaduojasi iš suvaržymų liūno: skelbia apie peržengtą pavojingą ribą vienoje šalyje

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 15–16 savaitėmis, palyginti su 14–15 savaitėmis, sergamumas COVID-19 Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje (JK): mažėjo 17 šalių, augo 10 šalių, situacija per savaitę mažai keitėsi 5 šalyse ir tik Kipre buvo fiksuota daugiau nei 1 000 naujų atvejų / 100 000 gyventojų.

Sergamumas COVID-19 mažėjo net 17 Europos šalių.(Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Sergamumas COVID-19 mažėjo net 17 Europos šalių.(Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2021, 2:03 PM, atnaujinta May 3, 2021, 2:05 PM

Itin sparčiai krito skaičiai Lenkijoje ir Estijoje, mažėjimo tendencijos išsilaiko kitose Centrinės Europos šalyse – Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, taip pat infekcijos lygis nuosaikiai traukiasi Prancūzijoje.

Vis dėlto, Latvijoje skaičiai auga antrą savaitę paeiliui, susirgimų šuolio nesustabdė Kipras, aukštu sergamumo lygiu ryškiai išsiskiriantis iš kitų Europos šalių, skaičiai didėjo ir vengiančioje griežtas priemones įvesti Kroatijoje, augimas atsinaujino Airijoje ir JK.

Situacijos pokyčiai

Kipre – augo nuo 962,4 iki 1221,2. Komendanto valanda įvesta nuo lapkričio 5 d., griežtesnės priemonės – nuo lapkričio 30 d., priemonės dar labiau sugriežtintos nuo gruodžio 11 d. Nuo vasario 1 d. pradėta švelninti ribojimus, nuo balandžio 26 d. įvestas karantinas.

Prancūzijoje – mažėjo nuo 693,8 iki 652,6. Nuo gegužės 3 d. pradedama švelninti priemones.

Paskelbtas ribojimų švelninimo keturių etapų planas.

Nuo gegužės 3 d. panaikinamas ribojimas keliauti daugiau kaip 10 km nuo namų, komendanto valanda lieka galioti bei aukštesnėms klasėms 50 proc. pamokų galės vykti mokyklose.

Nuo gegužės 19 d. planuojama atidaryti ne pirmo būtinumo prekių parduotuves, atidaryti kultūros erdves (kino teatrus, teatrus, koncertų sales) žiūrovams tik sėdimose vietose, restoranų ir kavinių lauko terasose leisti aptarnauti ne daugiau kaip 6 asmenis prie vieno stalo, atidaryti sporto sales, leisti ribotam skaičiui žiūrovų stebėti sporto varžybas, trumpinti komendanto valandą nuo 21 iki 6 val.

Nuo birželio 9 d. planuojama visiškai atidaryti restoranus ir kavines, pritaikius „sanitarinį pasą“ (ne daugiau kaip 6 asmenys prie vieno stalo), leisti susibūrimus iki 5 000 asmenų, taip pat tik su „sanitariniu pasu“ (pažyma apie vakcinavimą, persirgimą arba neigiamą testo rezultatą), priimti turistus iš užsienio su „sanitariniu pasu“, trumpinti komendanto valandą nuo 23 iki 6 val.

Nuo birželio 30 d. komendanto valanda turėtų būti panaikinta.

Nyderlanduose – augo nuo 593,8 iki 630,9. Kaip planuota, nuo balandžio 28 d. atšaukta komendanto valanda, atsidarė ne pirmo būtinumo prekių parduotuvės, leista atsidaryti ne maisto prekių turgeliams, namuose leista priimti 2 svečius iš kitų šeimų / namų ūkių, gali vykti vairavimo egzaminai, laidotuvėse leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 100 asmenų, leista nuo 12 iki 18 val. dirbti kavinių ir restoranų terasoms, prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau kaip 2 asmenys iš skirtingų šeimų / namų ūkių (arba daugiau žmonių iš to paties namų ūkio).

Vengrijoje – mažėjo nuo 648,3 iki 473. Nuo balandžio 7 d. pradėta priemones švelninti.

Lenkijoje – mažėjo nuo 650,4 iki 462,8. Nuo gegužės 1 d. švelninamos taikomos priemonės nacionaliniu lygiu. Paskelbtas ribojimų švelninimo planas nacionaliniu lygiu.

Nuo gegužės 1 d. visoje šalyje atidaromos kirpyklos ir grožio salonai, leidžiama sportuoti lauke ne didesnėms kaip 50 asmenų grupėms, leidžiama sportuoti uždarose patalpose ir baseinuose vaikų / jaunimo grupėms – ne daugiau kaip 50 proc. užimtumo.

Nuo gegužės 4 d. atidaromos meno galerijos ir muziejai – 1 asmeniui turi būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. metrų plotas, atidaromi prekybos centrai, statybinių prekių ir baldų parduotuvės – 1 asmeniui turi būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. metrų plotas, leidžiamos religinės apeigos / pamaldos ribojant dalyvių skaičių – 1 asmeniui turi būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. metrų plotas; esant galimybei, rekomenduojama pamaldas rengti atvirose erdvėse,1–3 klasių moksleivių ugdymas galės vykti mokyklose kontaktiniu būdu.

Estijoje – mažėjo nuo 602,0 iki 446,6. Nuo balandžio 26 d. leidžiama visų rūšių grupinė veikla (sporto, laisvalaikio ir pan.) atviroje erdvėje ne didesnėmis kaip 10 asmenų grupėmis.

Nuo gegužės 3 d. restoranams ir kavinėms leidžiama klientus aptarnauti lauko terasose – prie vieno stalo gali būti ne didesnė kaip 10 asmenų grupė, leidžiama visų parduotuvių veikla, užtikrinant 2+2 socialinio atstumo taisyklę ir ne didesnį kaip 25 proc. patalpų užimtumą, leidžiamos asmeninės sporto treniruotės ir kita laisvalaikio veikla uždarose patalpose, laikantis 2+2 taisyklės ir ne didesnio kaip 25 proc. patalpų užimtumo, gali būti atidaromi atviri baseinai, vandens pramogų parkai po atviru dangumi, o uždarose patalpose esančiuose baseinuose leidžiamos tik sportininkų treniruotės, grąžinamas kontaktinis mokymas pradinių klasių (1–4) moksleiviams.

Latvijoje – augo nuo 378,9 iki 404,1. Vertindama epidemiologinę situaciją kaip vis dar grėsmingą, vyriausybė nusprendė iki gegužės 11 d. atidėti sprendimus dėl ribojimų tolesnio palengvinimo. Daug dėmesio buvo skiriama Lietuvoje priimamiems sprendimams ir kaip jie paveikė situaciją.

Nepaisydamas vyriausybės atsargumo, parlamentas priėmė įpareigojantį įstatymą leisti restoranams ir kavinėms aptarnauti klientus lauko terasose, ribojant asmenų kiekį ir laikantis atstumo.

Jungtinėje Karalystėje – padidėjo nuo 41,8 iki 46,3.

Norvegijoje – mažėjo nuo 164,6 iki 130,2. Nuo vasario 3 d. švelninamos/ griežtinamos priemonės, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos regionuose, kartu taikant griežtą atvykstančių į šalį asmenų epidemiologinę kontrolę.

Portugalijoje – mažėjo nuo 75,0 iki 66,8. Šalyje jau atidarytos mokyklos, prekybos centrai, restoranai ir kavinės, paslaugų sektoriaus įmonės.

Vokietijoje – augo nuo 312,4 iki 346,1.Nuo balandžio 23 d. įsigaliojo „avarinis stabdis“ ir taikomos griežtesnės priemonės regionuose, kur didelis sergamumas. Užkrečiamumo rodiklis praėjusią savaitę buvo lygus 0,92. Susirgimų kreivė plokštėjo.

Dėl augančio susirgimų skaičiaus nuo gegužės 2 d. Lietuva perkelta iš „rizikos regionų“ sąrašo į „didelės rizikos regionų“ sąrašą.

Graikijoje – mažėjo nuo 371,9 iki 351,3. Nuo kovo 22 d. dalis ribojimų atšaukiami nacionaliniu lygiu.

Paskelbta, kad nuo gegužės 15 d. į šalį galės atvykti turistai ne tik iš ES ir trečiųjų šalių, kurios patenka į ES Tarybos Rekomendacijos sąrašą (Australijos, Naujosios Zelandijos, Ruandos, Pietų Korėjos, Tailando ir Singapūro), bet ir iš JK, JAV, Izraelio, Serbijos, JAE ir Rusijos. Iš šių šalių atvykstantys turistai neprivalės izoliuotis, jei pateiks visą vakcinavimą patvirtinančius dokumentus

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.