Kinijos lėktuvnešio „Shandong“ grupė dalyvavo pratybose Pietų Kinijos jūroje

Kinijos lėktuvnešis „Shandong“ ir jį lydintys laivai neseniai dalyvavo kasmet rengiamose pratybose Pietų Kinijos jūroje, sekmadienį pranešė Liaudies išvadavimo armija.

 Kinijos lėktuvnešio „Shandong“ grupė dalyvavo pratybose Pietų Kinijos jūroje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kinijos lėktuvnešio „Shandong“ grupė dalyvavo pratybose Pietų Kinijos jūroje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2021, 9:59 AM

Žinia apie įvykusius manevrus buvo paskelbta Pekinui sukritikavus Jungtines Valstijas, kad šios siunčia savo karinius laivus į šią strategiškai svarbią akvatoriją.

Kinijos gynybos ministerija praeitą savaitę paragino JAV apriboti savo priešakinių pajėgų veiklą oro erdvėje ir vandenyse netoli Kinijos. Pekinas pažymėjo, kad į valdžią atėjus prezidentui Joe Bidenui amerikiečių žvalgybos lėktuvų ir karo laivų Kinijos prieigose suaktyvėjo.

Pietų Kinijos jūra yra itin jautri sritis, nes Kinijos mažesnės kaimynės taip pat reiškia pretenzijas į akvatorijas jūroje, raižomoje vienų judriausių pasaulyje laivybos maršrutų.

Pekinas beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo teritorija ir yra įrengęs keletą dirbtinių salų ginčijamuose vandenyse. JAV nuomone, tokia veikla yra dalis Kinijos pastangų militarizuoti šį regioną.

Kinijos karinių jūrų pajėgų atstovas Gao Xiuchengas nurodė, kad naujausios pratybos buvo visiškai teisėtos ir kad jos yra dalis pastangų apsaugoti nacionalinį suverenitetą, saugumą ir plėtros interesus, taip pat palaikyti taiką ir stabilumą regione.

„Tikimės, kad aplinkinis pasaulis tai vertins objektyviai ir racionaliai, – sakoma atstovo pranešime. – Kinijos karinis laivynas ateityje toliau rengs panašias pratybas, kaip yra suplanuota.“

„Shandong“ yra antrasis Kinijos lėktuvnešis, priimtas į ginkluotę po tos pačios klasės laivo „Liaoning“, pastatyto kaip pagrindą panaudojus iš Ukrainos įsigytą laivo korpusą.

Kaip rašo kinų dienraštis „Global Times“, „Shandong“ kovinės grupės vėliausios pratybos buvo surengtos vos pasibaigus lėktuvnešio „Liaoning“ manevrams Pietų Kinijos jūroje. „Liaoning“ kovinė grupė neseniai surengė pratybas ir mokymus vandenyse netoli Taivano ir susijusiuose Pietų Kinijos jūros vandenyse, laikraštis citavo Kinijos gynybos ministerijos atstovą Wu Qianą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų