„Mes negalime laukti iki birželio“: turistų pamėgta šalis nelaukusi ES pritarimo atveria duris keliautojams

Švelnindama savo apribojimus, šalis, stipriai priklausanti nuo turizmo pinigų, nelaukusi platesnio Europos Sąjungos plano priimti lankytojus iš už bloko ribų, kviečia keliautojus atvykti.

Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 9:19 PM

Graikija vėl atsivėrė daugybei užjūrio lankytojų, atnaujindama turizmo sektoriaus darbą, taip aplenkdama daugumą savo kaimynių Europoje, nors šalies ligoninės tebėra pilnos ir daugiau nei trys ketvirtadaliai graikų vis dar nesulaukė skiepo nuo koronaviruso.

Tai didelė rizika, tačiau atsižvelgiant į turizmo svarbą Graikijos ekonomikai, šalies vadovai noriai laukia turistų iš viso pasaulio. Iš viso, sektoriui tenka ketvirtadalis šalies darbo jėgos ir daugiau nei 20 procentų bendrojo vidaus produkto.

Nors JAV valstybės departamentas neseniai įtraukė Graikiją į savo ilgą šalių sąrašą su pavadinimu „4 lygis: Negalima keliauti“, Graikijos pareigūnai tvirtina, kad turint omenyje socialines atsiribojimo priemones ir testavimo protokolus bei prisimenant atšilusius orus, šalis saugi tiek lankytojams, tiek gyventojams.

Atsidarė vieni pirmųjų

Atlaisvindama savo pasienio apribojimus, Graikija stipriai nuskubėjo į priekį, palyginus su Europos Sąjunga, kuri kol kas bendrai atsivėrė turistams tik iš bloko ribų.

Tarp Bendrijos narių Kroatija ir Kipras taip pat jau yra atviri paskiepytiems irr neigiamą testo rezultatą turintiems turistams. Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas praėjusią savaitę paskelbė, kad jei šalies epidemiologinė padėtis leis, birželio 9 d. šalis bus atvira visiems ne tik Europos Sąjungos lankytojams, jei jie turės „sveikatos pasą“.

Už Europos Sąjungos ribų, bet vis dar Europoje, Islandija, Juodkalnija ir Serbija taip pat jau ėmėsi veiksmų, kad palengvintų savo sienų apribojimus.

„Mes sveikiname bendrą poziciją, – kalbėdamas apie visuotiną turizmo atnaujinimą Europos Sąjungoje, interviu aiškino Graikijos turizmo ministras Harry Theoharisas. – Viskas, ką mes sakome, yra tai, kad tai turi įvykti dabar. Mes negalime laukti iki birželio.“

Pagal galiojančias taisykles lankytojams, atvykstantiems iš Jungtinių Valstijų, Europos Sąjungos, Didžiosios Britanijos, Pietų Korėjos, Australijos ir keleto kitų šalių, dabar į Graikiją leidžiama atvykti be privalomo karantino, su sąlyga, kad keliautojai pateiks Covid-19 skiepo įrodymą arba neigiamą PGR tyrimą, atliktą iki 72 valandų iki jų atvykimo.

Atvykusiems lankytojams oro uoste taip pat gali būti taikomi atsitiktiniai, privalomi greitieji testai. Visiems, gavusiems teigiamą rezultatą, Graikijos vyriausybės sąskaita bus privaloma mažiausiai 10 dienų praleisti viešbutyje kartu su savo kelionės draugais.

Šios atvykimo sąlygos turistams iš JAV ir kelių kitų šalių buvo taikomos nuo balandžio 19 d. tikimasi, kad jie bus išplėsti visiems lankytojams gegužės 14 d.

„Palaukime ir pamatysime“

„Daugelis žmonių vis dar kliaujasi „palaukime ir pamatysime“ nuostata „, – tvirtino kelionių agentūros „Natural Greece“ direktorė Chantel Kyriakopoulou-Beuvink, kuris dirba su klientais iš JAV ir Europos.

Ji pažymėjo, kad keli gegužės mėnesio turų užsakymai buvo atšaukti, nors dauguma klientų paprašė, kad jų mokėjimai būtų palikti būsimoms kelionėms. Ji pridūrė, kad vasaros ir rudens kelionės jau dažnai rezervuojamos, tačiau daugelis potencialių klientų vis dar laukia aiškesnių naujienų.

„Jie domisi, bet vis dar laukia daugiau aiškumo“, – sakė ji.

Tačiau gali laukti per ilgai. Neseniai buvo paskelbti vasaros keltų tvarkaraščiai į Graikijos salas – anksčiau nei įprasta, pažymėjo ponia Kyriakopoulou-Beuvink. Ji pridūrė, kad keltų reisai padažnėjo, palyginti su 2020 m. vasaros sezonu.

Visi kelto keleiviai privalės užpildyti sveikatos būklės klausimyną prieš įlipdami, o keleivių skaičius bus maždaug padalintas perpus, nors ši riba gali būti koreguojama, keičiantis visuomenės sveikatos padėčiai.

Saugus atstumas, kaukės ir dezinfekavimo priemonės

Kiekvienas, nusprendęs išvykti į Graikiją, turėtų tikėtis pamatyti visur galiojančias apsaugos priemones.

Graikijoje nuo lapkričio mėnesio įvestas karantinas, o gyventojams taikoma komendanto valanda ir judėjimo šalyje apribojimai. Parduotuvės, mokyklos ir kultūros įstaigos buvo priverstos uždaryti, o restoranai ir barai apsiriboją tik maisto išsinešimu.

Tokie apribojimai stipriai pakenkė gyvų kavinių kultūrą Atėnuose, pasakojo politikos ir ekonomikos analitikė Georgia Nakou. Tačiau atšilus orams gyventojai vis atsainiau laikėsi taisyklių ir daugelis graikų pradėjo gausiai rinktis Atėnų centro aikštėse. Atrodo, kad visi yra pasirengę pertraukai.

„Žmonės žino, kad tuoj juos paleis, ir jie jau švenčia mintyse“, – sakė G.Nakou.

Nors suvaržymai Graikijoje turėtų būti panaikinti iki to laiko, kai šalis gegužės 14 d. visiškai atsivers turistams, lankytojai vis tiek turėtų tikėtis saugos priemonių, tvirtino šalies turizmo ministras.

Stalai bus plačiai išdėstyti restoranuose, poilsio kėdės bus toliau nuo paplūdimio, kaukės gali būti privalomos kai kuriose miestų gatvėse, o rankų dezinfekavimo priemonių bus galima rasti ant kiekvieno kampo.

Archeologinės vietos po atviru dangumi, kaip Atėnų Akropolis, jau anksčiau buvo atidarytos visuomenei, tačiau ir čia kaukės reikalingos visiems lankytojams. Muziejai, įskaitant Nacionalinį archeologijos muziejų ir Akropolio muziejų, gegužės 15 d. bus atidaryti taikant saugaus atstumo priemones.

Viešbučiams taip pat taikomi visuomenės sveikatos protokolai, įskaitant kas savaitę atliekamus greitus personalo patikrinimus ir privalomą kaukių dėvėjimą bendro naudojimo vietose. Ministras pabrėžė, kad visos socialinės distancijos taisyklės ir kitos visuomenės sveikatos priemonės bus taikomos tiek lankytojams, tiek gyventojams.

Turizmas ir maistas yra vienintelė mūsų pramonė“

Pasak turizmo ministerijos, Graikijos piliečių apsauga nuo koronaviruso yra prioritetas, tačiau taip pat apsisaugoma nuo pragaištingo ilgalaikio ekonomikos nuosmukio poveikio. Jau praėjusių metų turizmo skaičiaus kritimas smarkiai paveikė šalį: 2020 m. šalies ekonomika susitraukė 8,2 proc., todėl Graikija tapo viena iš labiausiai nukentėjusių Europos šalių.

Turizmo sektorius patyrė didžiausią smūgį: 2020 m. Graikijos pajamos iš užsienio turizmo sumažėjo iki ketvirtadalio – palyginus su daugiau nei 18 mlrd. Eurų, užregistruotų prieš metus.

„Paskutiniai metai mūsų visuomenėje jautėsi kaip po branduolinio sprogimo“, – apgailestavo Atėnų centre esančios kavinės ir knygyno „Locomotiva Cooperativa“ bendrasavininkas Kostas Tzilialis.

Ponas Tzilialis apskaičiavo, kad prieš pandemiją turistai sudarė iki 40 procentų dienos kavinės svečių. Verslas sugebėjo išgyventi pandemiją siūlydamas išsinešimo paslaugas, apdorodamas knygų užsakymus internetu ir gaudamas tam tikrą vyriausybės paramą, tačiau tai nebuvo lengva, tvirtino jis, pridurdamas, kad daugelis jo draugų patyrė rimtų finansinių ir psichologinių problemų. Kalbėdamas apie turizmo atnaujinimą, jis manė, kad vyriausybė neturi pasirinkimo.

„Deja, po daugiau nei 10 metų trukusių ekonominių sunkumų turizmas ir maistas yra vienintelė mūsų pramonė, – įsitikinęs graikas. – Mes negaminame automobilių ar mašinų. Taigi dabar turime atverti savo pramonę. Tikėkimės, kad žmonės bus atsargūs, o vakcinos mus apsaugos.“

Dauguma graikų, kurie kelis mėnesius sunkiai išgyveno karantiną, sutiktų su tokia nuomone, sakė G.Nakou: „Jei atvirai, aš manau, kad, kalbant apie šio sektoriaus svarbą ekonomikoje, yra nedaug alternatyvų.“

Tačiau Analitikė taip pat pastebėjo, kad susirgimų COVID-19 skaičius išaugo po to, kai praėjusią vasarą šalis atsivėrė turistams, o daugelis graikų lankytojų atvykimą siejo su viruso išplitimu. Ji pažymėjo, kad praėjusį rudenį atliktoje graikų apklausoje turizmas buvo dažniausiai nurodomas veiksnys, sukėlęs antrąją bangą.

Kalbant apie situaciją šalyje, sunkiausias Graikijos pandemijos metas buvo šių metų balandžio pradžioje, kai šalyje vidutiniškai buvo fiksuojama daugiau nei 3000 atvejų per dieną ir intensyviosios terapijos skyriai pasiekė aukščiausią lygį maždaug po dviejų savaičių.

Graikijos skaičiai nublanksta palyginus su blogiausiais pandemijos momentais Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje ar Italijoje, tačiau kadangi Graikijos medicinos sistema kenčia nuo nepakankamo finansavimo, todėl ji yra ypač pažeidžiama.

Tuo pačiu metu skiepijimo procesas įsibėgėja. Kiek daugiau nei 20 proc. šalies gyventojų iki balandžio pabaigos gavo bent vieną vakcinos dozę. Apimtis yra daug didesnė kai kuriose Graikijos salose, kurios pateko 5 ankstyvą šalies vakcinacijos kampaniją iš dalies dėl jų geografinės izoliacijos ir ribotų medicinos paslaugų. Tačiau vietos verslininkai taip pat tikisi, kad skiepytų „salų be koronaviruso“ įvaizdis padės suvilioti turistus.

Nepaisant didelio žmonių skaičiaus nusprendusių šią vasarą keliauti į Graikiją, akivaizdu, šių metų turizmo sezonas bus nepanašus į jokį kitą.

„Manau, kad kiekvienas čia atvykęs turėtų žinoti, kad nebus kaip 2019 m., – apgailestavo G.Nakou. – Nesitikėkite, kad jums pavyks nupūsti garą, lyg nieko nebūtų įvykę. Tai dar nesibaigė.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.