Latvijos parlamentas priėmė deklaraciją, smerkiančią armėnų genocidą Turkija piktinasi tokiu sprendimu

Ketvirtadienį Latvijos Saeima balsų dauguma priėmė deklaraciją, smerkiančią armėnų genocidą Osmanų imperijoje XX amžiaus pradžioje. Tai pranešė parlamento spaudos tarnyba.

Armėnų diaspora visame pasaulyje skatina prisiminti genocidą.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Armėnų diaspora visame pasaulyje skatina prisiminti genocidą.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 3:18 PM, atnaujinta May 6, 2021, 6:40 PM

Kaip sakoma pranešime, taip deputatai pagerbė genocido aukų atminimą ir parodė pagarbą išgyvenusiųjų palikuoniams. „Saeima pabrėžia, jog Latvija smerkia visus nusikaltimus žmoniškumui ir suvokia savo pareigą juos pripažinti ir prisiminti, kad jie nepasikartotų“, – pažymėjo spaudos tarnyba.

Iniciatyvą priimti tokią deklaraciją artėjant Armėnų genocido aukų atminimo dienai iškėlė grupė Latvijos parlamentarų. Ši diena Armėnijoje kasmet pažymima balandžio 24-ąją.

Iki Pirmojo pasaulinio karo Osmanų imperijoje gyveno apie 2,5 mln. armėnų. 1915 metais deportacija ir sisteminės žudynės pareikalavo, įvairiais vertinimais, nuo 600 tūkst. iki 1,5 mln. armėnų gyvybių.

Turkijos vyriausybė pripažįsta masinės armėnų žūties faktą, bet stoja prieš termino „genocidas“ vartojimą ir teigia, kad Armėnija skelbia pernelyg didelį aukų skaičių. Anot Ankaros, armėnų žūtis buvo ne kryptingos vyriausybės politikos rezultatas, bet pilietinio karo Osmanų imperijoje, kurio aukomis tapdavo ir turkai, padarinys.

Turkija piktinasi Latvijos parlamento deklaracija, smerkiančia armėnų genocidą

Turkijos URM pasmerkė ir pavadino neteisėta ketvirtadienį Latvijos parlamento priimtą deklaraciją, smerkiančią armėnų genocidą Osmanų imperijoje XX amžiaus pradžioje.

„Šiandien Latvijos parlamento priimtas sprendimas pripažinti 1915 metų įvykius „genocidu“ yra nepagrįstas mėginimas perrašyti istoriją dėl politinių priežasčių. Mes atmetame ir griežtai smerkiame šį neteisėtą sprendimą“, – sakoma Turkijos URM pareiškime.

„Užuot vadovavusis tam tikrų sluoksnių, mėginančių sukelti priešiškumą, darbotvarke, mes siūlome Latvijos parlamentui ištaisyti šią klaidą ir paremti pastangas, kuriomis siekiama taikaus sambūvio regione, ypač tarp turkų ir armėnų tautų“, – pareiškė Turkijos URM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.