Izraelis žada atkurti taiką Jeruzalėje, atidėjo smurtą išprovokavusį teismo posėdį

Izraelis sekmadienį pažadėjo atkurti tvarką Jeruzalėje, kur per savaitgalį kilusius susirėmimus su saugumo pajėgomis buvo sužeisti šimtai palestiniečių protestuotojų, o aistras pakurstęs teismo posėdis dėl nuosavybės ginčo buvo atidėtas.

Izraelis sekmadienį pažadėjo atkurti tvarką Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelis sekmadienį pažadėjo atkurti tvarką Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-10 08:02, atnaujinta 2021-05-10 10:31

Teritorijoje aplink musulmonų gerbiamą Al Aksos mečetę keletą naktų tęsėsi didžiausias nuo 2017 metų smurto protrūkis. Jį paskatino ne vienerius metus trunkančios žydų naujakurių pastangos perimti palestiniečių namus Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Žydų valstybės policija vėlai sekmadienį keliose Rytų Jeruzalės vietose vėl susirėmė su daugiausia jaunais palestiniečiais.

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas ir vandens patrankas, iš kurių buvo švirkščiamos bjaurų kvapą skleidusios čiurkšlės į palestiniečius, susirinkusius prie Senamiesčio Damasko vartų. Pareigūnai taip pat susirėmė su jaunuoliais Šeich Džaros rajone, kur buvo atsiradę pavienių smurto židinių.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio duomenimis, prie Damasko vartų ir Šeich Džaroje iš viso buvo sužeisti septyni žmonės, o keturi iš jų buvo hospitalizuoti.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu gynė policijos veiksmus per protestus ir riaušes Rytų Jeruzalėje.

„Palaikysime teisėtvarką – energingai ir atsakingai“, – sakė B. Netanyahu prieš savaitinį ministrų kabineto posėdį, žadėdamas „ginti visų tikėjimų išpažinimo laisvę“.

Tačiau Izraelio vaidmuo per smurto protrūkius – ypač per penktadienį įsiplieskusius susirėmimus šalia Al Aksos mečetės, vienos švenčiausios islamo vietų – yra plačiai kritikuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.