Naujosios Zelandijos prekybos centre užpuolikas peiliu sužeidė keturis žmones

Naujojoje Zelandijoje peiliu ginkluotas užpuolikas pirmadienį prekybos centre sužeidė keturis žmones, tris iš jų – sunkiai, pranešė pareigūnai.

Įtariamasis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę po 14 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įtariamasis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę po 14 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 9:10 AM, atnaujinta May 10, 2021, 9:51 AM

Pareigūnai sakė, kad tai buvo „atsitiktinė“ ataka, o ne teroristinis išpuolis.

Pasak policijos, įtariamasis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę po 14 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku įvykusio išpuolio prekybos centre „Countdown“ Danidino mieste. Du iš sužeistųjų yra prekybos centro darbuotojai.

Tuo metu parduotuvėje buvę lankytojai vietos žiniasklaidai pasakojo apie chaotišką sceną, kai žmonės pradėjo šaukti ir bėgti išėjimų link. Anot liudininkų, kai kurie pirkėjai bandė sutramdyti siautėti pradėjusį dviem peiliais nešiną vyrą.

Pasak premjerės Jacindos Ardern, policija neturi jokių įrodymų, kad ataka būtų vidaus terorizmo atvejis.

„Nereikia nė sakyti, kad toks išpuolis kelia didžiulį susirūpinimą, ir norėčiau atkreipti dėmesį į pirmuosius pranešimus apie drąsius veiksmus, kurių ėmėsi liudininkai, siekdami apsaugoti aplinkinius, – sakė J. Ardern. – Galvojame apie visus, ką paveikė šis išpuolis.“

Pietų policijos apygardos vadas Paulas Bashamas apibūdino šį įvykį kaip „atsitiktinį išpuolį“ ir teigė, kad kaltininkas antradienį stos prieš teismą.

Pareigūnai iš pradžių skelbė apie penkis sužeistuosius, tačiau vėliau informavo, kad nukentėjo keturi žmonės. P. Bashamas sakė, kad per incidentą buvo nesmarkiai sužalotas pats užpuolikas.

Užpuoliką sustabdžiusiųjų veiksmus jis pavadino „didvyriškais“, sakydamas, kad jie užkirto kelią tam vyrui sužaloti daugiau žmonių.

P. Bashamo teigimu, trys nukentėjusieji bus operuojami.

„Esame sukrėsti ir priblokšti šios popietės įvykių mūsų Danidino centrinėje parduotuvėje, – rašoma „Countdown“ pareiškime. – Šiuo metu skiriame dėmesį mūsų sužeistiems komandos nariams ir rūpinamės mūsų platesne komanda po šio itin traumuojančio įvykio. Esame labai nusiminę, kad klientai, mėginę padėti mūsų komandos nariams, taip pat buvo sužeisti.“

Vėliausia daug aukų pareikalavusi ataka Naujojoje Zelandijoje buvo 2019 metų kovo išpuoliai Kraistčerče, kai dviejose mečetėse šaudęs baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs vyras nužudė 51 žmogų ir sužeidė dar 40.

Po išpuolio Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje buvo sugriežtinti ginklų įstatymai, taip siekiant apriboti prieigą prie šaunamųjų ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.