R. T. Erdoganas žada mobilizuoti pasaulį ir sustabdyti Izraelio „terorą“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį Jeruzalėje kilus smurto protrūkiui paskambino palestiniečių lyderiams ir pažadėjo mobilizuoti pasaulį, kad būtų sustabdytas Izraelio „teroras“.

R. T. Erdoganas žada mobilizuoti pasaulį ir sustabdyti Izraelio „terorą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas žada mobilizuoti pasaulį ir sustabdyti Izraelio „terorą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-10 18:23

Per naujus susirėmimus tarp palestiniečių maldininkų ir Izraelio policijos prie Al Aksos mečetės komplekso Jeruzalėje pirmadienį buvo sužalota daugiau kaip 300 žmonių, pranešė palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Teritorijoje aplink Al Aksos mečetę keletą naktų tęsėsi didžiausias nuo 2017 metų smurto protrūkis. Jį paskatino ne vienerius metus trunkančios žydų naujakurių pastangos perimti palestiniečių namus Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Pirmadienį taip pat buvo planuota surengti eiseną, skirtą paminėti dieną, kai Izraelis užėmė Jeruzalę per Šešių dienų karą 1967 metais. Šios metinės žydų valstybėje vadinamos Jeruzalės diena. Vis dėlto organizatoriai paskelbė šį renginį atšaukiantys dėl policijos nustatytų suvaržymų.

R. T. Erdoganas atskirai paskambino palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui ir Gazos Ruožą kontroliuojančio judėjimo „Hamas“ lyderiui Ismailui Haniyeh.

Turkijos prezidentas pasmerkė Izraelio veiksmus ir išreiškė paramą palestiniečiams. Jis pažadėjo „padaryti visa, ką gali, kad mobilizuotų pasaulį, pradedant islamiškuoju, ir sustabdytų Izraelio terorą bei okupaciją“, pranešė jo biuras.

R. T. Erdoganas, kuris seniai vaizduoja save kaip palestiniečių reikalo gynėją, šeštadienį pavadino Izraelį „žiauria teroristine valstybe“.

Izraelio ir Turkijos santykiai yra įtempti nuo 2010 metų, kai viena turkų nevyriausybinė organizacija prižiūrėjo laivų flotilę, bandžiusią pralaužti Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą.

Sekmadienį vakare šimtai žmonių prie Izraelio konsulato Stambule reiškė paramą palestiniečiams.

Turkijos policija nesikišo, nors pandemijos metu dideli vieši susibūrimai yra draudžiami.

Griežta R. T. Erdogano kritika paneigia mėnesius sklandžiusias kalbas, kad Turkija ir Izraelis ieško būdų normalizuoti ryšius ir vėl paskirti ambasadorius į vieni kitų sostines.

Turkija šiuo metu siekia taisyti santykius su savo varžovais Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Egiptą ir Saudo Arabiją. Šios pastangos įsibėgėjo Joe Bidenui tapus JAV prezidentu.

Gruodžio mėnesį R. T. Erdoganas pareiškė, kad glaudesni santykiai su Izraeliu neįmanomi, jei šis tęs savo dabartinę politiką palestiniečių teritorijose.

„Tai dalykas, dėl kurio nesutariame su Izraeliu“, – tuomet sakė R. T. Erdoganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.