Šalies šuolis į COVID-19 tragediją – ir religiniais keliais: aiškėja, kaip kosminiu greičiu išplito virusas

Kai praėjusį mėnesį milijonai pamaldžių indų susirinko Himalajų mieste Haridvare dalyvauti Kumbh Mela festivalyje, Indija kovojo su niokojančia antrąja koronaviruso banga, o daugelis bijojo, kad šventė virs sergamumo bomba.

Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Religinė šventė Kumbh Mela Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 10:02 PM

Atrodo, kad tos baimės pasiteisino, iš daugelio šalies vietų gauta pranešimų, kad sugrįžusieji iš svarbios religinės šventės gavo teigiamus testų rezultatus ir galbūt buvo aktyvūs viruso platintojai.

Kai kovo 15 d. Mahantas Šankaras Dasas atvyko į Haridvarą dalyvauti festivalyje, sergamumo COVID-19 rodikliai jau kilo daugelyje Indijos vietų.

Balandžio 4 d., praėjus vos keturioms dienoms po oficialios festivalio pradžios, 80-metis induistų kunigas gavo teigiamą koronaviruso testo atsakymą ir jam buvo patarta likti karantine palapinėje.

Bet užuot izoliavęs, jis susikrovė lagaminus, sėdo į traukinį ir nuvažiavo 1000 kilometrų iki Varanasio miesto.

Ten, jo sūnus Nagendra Pathakas pasitiko jį geležinkelio stotyje ir jie bendru taksi važiavo į savo kaimą, esantį už 20 km, gretimame Mirzapuro rajone.

Mahantas Dasas tvirtino, kad jis „dabar stiprus ir energingas“ ir liko namuose karantine.

Jis buvo įsitikinęs, kad neperdavė viruso niekam kitam, tačiau per kelias dienas jo sūnui ir keliems kitiems kaimo gyventojams taip pat pasireiškė COVID-19 simptomai.

Šventiko sūnus N.Pathakas, kuris taip pat pasveiko nuo pavojingos ligos, pasakojo, kad jų kaime per praėjusias dvi savaites mirė 13 žmonių – „nuo karščiavimo ir kosulio“, kaip sakė jis.

Kaimo gyventojų infekcijos gali būti ir nesusijusios su senoliu M.Dasu, tačiau sveikatos specialistai teigia, kad jo elgesys buvo neatsakingas ir kad keliaudamas sausakimšame traukinyje bei dalydamasis taksi, jis galėjo virusą perduodi daugeliui.

Epidemiologas dr. Lalitas Kantas tikino, kad „didžiulės piligrimų grupės be kaukių, sėdinčios upės pakrantėje ir apdainuojančios Gango šlovę“, sukūrė idealią aplinką greitam viruso išplitimui : „Mes jau žinome, kad chorų dainavimas bažnyčiose ir šventyklose yra žinomi kaip itin pavojingi renginiai.“

Pareigūnai pranešė, kad net 2642 bhaktos festivalyje, įskaitant dešimtis aukščiausių religinių lyderių, buvo užsikrėtę koronavirusu religinės šventės metu.

Vis labiau baiminantis, kad sugrįžę iš Kumbha Mela indai gali pernešti virusą savo miestams, tad kelios susirūpinusios valstijų vyriausybės paskyrė privalomą 14 dienų karantiną ir perspėjo apie griežtus veiksmus prieš tuos, kurie slėps informaciją apie savo keliones.

Kai kurios grįžusiems skyrė privalomą testą, tačiau mažuma valstijų turi keliautojų duomenų bazę ir nė viena valstija neturi gerai veikiančios sistemos, leidžiančios tikrinti ir atsekti į jos teritoriją atvykstančius asmenis.

Praėjusias dvi savaites pranešimai apie teigiamus iš Kumbh Mela grįžusių asmenų COVID-19 testų rezultatus pastebimi visoje Indijoje.

Radžastano valdžios institucijos kaltina piligrimus dėl greito koronaviruso plitimo valstijoje, ypač kaimo vietovėse.

Mažiausiai 24 Kumbh Mela šventės dalyviai grįžę į rytinę Odišos valstiją (buvusią Orisą) taip pat susirgo COVID-19.

Gudžarate mažiausiai 34 iš 313 keleivių, grįžusių vienu traukiniu, buvo užsikrėtę koronavirusu.

Buvo nustatyta, kad užsikrėtė 60 iš 61 arba 99% grįžusių į centrinę Madhya Pradesh valstiją.

„Tai pražūtinga, – tikina L.Kantas. – Ir šie skaičiai yra tik ledkalnio viršūnė. Piligrimų grupės, keliaujančios sausakimšais traukiniais ir autobusais, turi dauginamąjį poveikį infekcijų skaičiui. Nedvejodamas galiu pasakyti, kad Kumbh Mela yra viena iš pagrindinių priežasčių, lemiančių didėjantį atvejų skaičių Indijoje.“

Tačiau senolis šventikas M.Dasas buvo griežtas, paklausus ar būtų buvę geriau atšaukti Kumbh Mela tuo metu, kai Indija kasdien fiksuodavo didžiulius susirgimų skaičius, o ligoninės nepriimdavo pacientų dėl lovų, medicininio deguonies ir gyvybę saugančių vaistų trūkumo.

„Kaip tai teisinga tada, kai vyriausybė rengia rinkimų mitingus ir rinkimus Vakarų Bengalijoje? Kodėl tik mums, pamaldiems, sakoma, kad rinktis buvo neteisinga?“, – klausė indas.

Kritikai teigia, kad ministro pirmininko Narendros Modi nenoras atšaukti festivalį atsirado dėl galimo indų religinių lyderių, tokių kaip Mahantas Daso, reakcijos. Kunigai, regėtojai ir asketai yra vieni didžiausių partijos rėmėjų ir vaidina svarbų vaidmenį mobilizuojant induistų balsus per rinkimus.

Balandžio 12 d., pirmąją didelę festivalio dieną, kai daugiau nei trys milijonai bhaktų paniro į Gango upę tikėdami, kad maudynės padės jiems pasiekti išganymą, Indija užregistravo daugiau nei 168 tūkst. naujų atvejų, aplenkdama Braziliją.

Festivalis buvo sustabdytas tik po savaitės, kai mirė vienos iš dalyvavusių grupių pagrindinis vienuolis. Premjeras N.Modi paprašė festivalį paversti simboliniu renginiu.

Bet žala jau buvo padaryta. Praėjusią savaitę renginio organizatoriai sakė, kad 9,1 milijonas piligrimų lankėsi Haridvare.

Nuo pat pradžių buvo nerimaujama, kad Kumbh Mela šventė yra rizikinga.

Sveikatos ekspertai dar kovo pradžioje perspėjo vyriausybę, kad „šalyje įsitvirtino naujas ir sparčiai plintantis koronaviruso variantas“, o leisti milijonams žmonių susirinkti į festivalį nebūtų protinga.

Buvęs Uttarakhando ministras pirmininkas Trivendra Singhas Rawatas tvirtino, kad jis planavo Kumbha Mela kaip „ribotą, simbolinį renginį“ nuo pat pradžių, nes ekspertai „sakė, kad pandemija greitai nesibaigs.“

Tačiau likus vos kelioms dienoms iki festivalio, jį pakeitė Tirathas Singhas Rawatas, kuris garsiai aiškino, kad „tekant Ma Gangai (red. upės deivei Gangesui), koronos nebus.“

Naujasis ministras sakė, kad „niekas nebus sustabdytas“, neigiamo COVID-19 testo dalyvavimui nereikia ir pakaks laikytis saugos taisyklių. Tačiau milijonams atvykus į miestą, pareigūnai stengėsi įvesti bent saugos normas.

Haridvaro vyriausiasis medicinos pareigūnas daktaras Shambhu Kumar Jha tikino, kad minios valdymas tapo „labai sunkus“, nes žmonės negalėjo laikytis saugumo normų dėl religinių praktikų specifikos.

„Juk negalima karti žmonių dėl noro dalyvauti religiniame festivalyje?, – retoriškai klausė jis. – Federalinė vyriausybė ir aukščiausiasis teismas taikė standartines veiklos procedūras (SOP), ir mes stengėmės iš visų jėgų jas įgyvendinti“

Paklausus daktaro L.Kanto ar Indija galėtų ką nors padaryti dabar, kad suvaldytų religinės šventės žalą, jis nebuvo optimistiškai nusiteikęs.

„Kažkas sakė, kad bhaktos koronavirusą priims kaip prasadą (red. dievo palaiminimą) ir skleis jį. Tragiška, kad piligrimai išnešiojo infekciją visur, – apgailestavo daktaras. – Negaliu sugalvoti nieko, ką dabar būtų galima padaryti, kad padėtis būtų ištaisyta . Mūsų laivas per toli išplaukė į jūrą. Mes net negalime grįžti prie uosto saugumo. Tai labai, labai tragiška. Aš tiesiog meldžiuosi, kad infekcijos būtų lengvos ir žmonės sugebėtų jas įveikti.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.