Viduržemio jūroje – Turkijos ir Italijos žvejų susirėmimas: ramino kariuomenė

Turkijos ir Italijos žvejai antradienį susirėmė Viduržemio jūroje netoli Kipro krantų, pranešė italų karinės jūrų pajėgos.

 Kol kas neaišku, kas išprovokavo šį susirėmimą.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Kol kas neaišku, kas išprovokavo šį susirėmimą.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 8:14 PM

Laivyno pranešime sakoma, kad per incidentą į šiaurę nuo Kipro turkų laivų, kurių skaičius nebuvo įvardytas, įgulų nariai svaidė į italų laivus akmenis  ir dūminius užtaisus.

Vienas turkų laivų taip pat susidūrė su italų laivu ir jį nesmarkiai apgadino, pridūrė kariškiai.

Kol kas neaišku, kas išprovokavo šį susirėmimą.

Vienas Italijos karinio laivyno laivas, patruliavęs netoliese dalyvaudamas NATO operacijoje „Sea Guardian“ (Jūrų sargybinis), pakėlė į orą savo sraigtasparnį. Į incidentą sureagavo ir vienas Turkijos pakrančių apsaugos patrulinis laivas.

Jie „ėmėsi veiksmų prieš turkų laivus, kad paskatintų juos liautis“, ir deeskalavo padėtį, nurodė Italijos karinės jūrų pajėgos.

Vienas iš operacijos „Sea Guardian“ uždavinių – palaikyti jūrų laivybos saugumą ir laisvę bei kovoti su terorizmu. Tiek Turkija, tiek Italija yra NATO narės.

 „Michelle Giacalone“, vienas iš italų laivų, buvo „apmėtytas akmenimis iš tuzino turkų laivelių“ ir netgi „taranuotas“, naujienų agentūrai ANSA sakė jo savininkas Luciano Giacalone.

Pasak jo, tokių incidentų įvykdavo ir anksčiau, „bent niekada tokio masto“.

Praeitą mėnesį Italijos premjeras Mario Draghi pavadino Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą „diktatoriumi“, o Ankara pareiškė, kad toks apibūdinimas yra „visiškai nepadorus ir vulgarus“.

Dėl šio incidento Turkijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Italijos ambasadorių Ankaroje.

Pastaraisiais metais Turkija sulaukdavo Europos Sąjungos kritikos dėl savo operacijų Kipro išskirtinėje ekonominėje zonoje, Viduržemio jūros rytinėje dalyje aptikus didelių gamtinių dujų išteklių.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkija pasiuntė savo pajėgas, užėmusias salos šiaurinį trečdalį, atsakydama į perversmą, kurio organizatoriai siekė salos prisijungimo prie Graikijos.

Kipro Respublikos, kuri yra ES narė, Ankara nepripažįsta, tačiau, kitaip negu visos kitos šalys, yra pripažinusi Šiaurės Kipro turkų paskelbtą darinį suvereniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.