TBT prokurorė: per Izraelio ir palestiniečių susirėmimus galėjo būti įvykdyta nusikaltimų Palestiniečių kovotojams panaudojus prieštankinę raketą žuvo vienas izraelietis

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė trečiadienį išreiškė susirūpinimą smurto tarp Izraelio ir palestiniečių eskalacija, taip pat sakė, kad galėjo būti įvykdyta nusikaltimų.

Atliekant šį tyrimą daugiausia dėmesio bus skiriama 2014 metų Gazos Ruožo karui. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Atliekant šį tyrimą daugiausia dėmesio bus skiriama 2014 metų Gazos Ruožo karui. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 1:43 PM, atnaujinta May 12, 2021, 4:26 PM

„Su dideliu susirūpinimu atkreipiau dėmesį į smurto eskalaciją Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Gazos [Ruože] bei aplink jį, ir į galimą nusikaltimų pagal Romos statutą įvykdymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Fatou Bensouda.

Romos statutu 2002-aisiais buvo įsteigtas TBT.

Palestiniečių kovotojai ir Izraelio kariuomenė anksti trečiadienį apsikeitė aukų pareikalavusia ugnimi po kelias dienas trukusių susirėmimų, per kuriuos daugiau kaip 40 žmonių žuvo, o dar šimtai buvo sužeisti.

F. Bensouda kovo 3 dieną paskelbė pradėjusi išsamų tyrimą dėl padėties Izraelio okupuotose teritorijose, išprovokuodama žydų valstybės, kuri, skirtingai nei Palestinos Autonomija, nėra Hagoje įsikūrusio teismo narė, įtūžį.

Atliekant šį tyrimą daugiausia dėmesio bus skiriama 2014 metų Gazos Ruožo karui, bet taip pat bus nagrinėjamos palestiniečių demonstrantų žūtys nuo 2018 metų.

Anot F. Bensoudos, po preliminaraus penkerių metų trukmės tyrimo atsirado „pagrįsto pagrindo“ manyti, jog nusikaltimų yra padariusios abi pusės – Izraelio gynybos pajėgos ir žydų valstybės valdžia, taip pat „Hamas“ ir kitos palestiniečių ginkluotos grupuotės.

F. Bensouda trečiadienį pareiškė, kad TBT tyrimai „apims visas šalis ir visus faktus bei įrodymus, turinčius svarbos vertinant, ar pagal Statutą numatyta asmeninė baudžiamoji atsakomybė“.

„Mano Biuras ir toliau stebės įvykius vietoje ir atsižvelgs į visus klausimus, priklausančius jo jurisdikcijai“, – pažymėjo prokurorė.

Vienintelis pasaulyje nuolatinis karo nusikaltimų tribunolas TBT buvo įkurtas, siekiant patraukti atsakomybėn sunkiausių nusikaltimų žmonijai kaltininkus, kuomet vietos teismai nenori ar negali įsikišti.

Palestiniečių kovotojams panaudojus prieštankinę raketą žuvo vienas izraelietis

Islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojams trečiadienį paleidus valdomą prieštankinę raketą „Kornet“ į automobilius Netiv a Asaros miestelyje netoli sienos su Gazos Ruožu žuvo vienas izraelietis ir dar trys buvo sužeisti, pranešė laikraštis „The Jerusalem Post“.

Paskui kovotojai ėmė šaudyti iš minosvaidžių, norėdami sutrukdyti sužeistųjų evakuacijai. Galiausiai nukentėjusiuosius pavyko nugabenti į ligoninę.

Pasak „The Jerusalem Post“, izraeliečių kariuomenė anksčiau paragino vietos gyventojus nepalikti savo namų, nes „Hamas“ galėjo apšaudyti šį rajoną iš minosvaidžių ir raketomis, taip pat dislokuoti snaiperių. Trečiadienio ataka įvyko netrukus po įspėjimo atšaukimo, pažymėjo leidinys.

Padėtis regione paaštrėjo, Izraelio teismui priėmė sprendimą iškeldinti kelias palestiniečių šeimas iš jų namų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) trečiadienį pranešė, kad nuo savaitės pradžios iš Gazos Ruožo į žydų valstybės teritoriją paleista daugiau nei 1 tūkst. raketų ir sviedinių. Maždaug 85–90 proc. jų buvo numušti oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas), dar apie 200 sviedinių nukrito Gazos Ruožo teritorijoje.

Izraeliečiai savo ruožtu pradėjo smogti taikiniams palestiniečių anklave.

Palestiniečių naujienų agentūros WAFA duomenimis, per izraeliečių atakas žuvo jau 35 žmonės, daugiau nei 200 buvo sužeisti. Tuo metu Palestinos Raudonasis Pusmėnulis pranešė apie 700 nukentėjusiuosius.

Naujausiais duomenimis, atsinaujinus smurtui žuvo šeši izraeliečiai.

 

Operacijos prieš kovotojus Gazos Ruože truks tiek laiko, kiek reikės, kad įtempta padėtis visiškai normalizuotųsi, trečiadienį pareiškė Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas.

Izraelis nesiruošia paliauboms. Šiuo metu operacijos pabaigos datos nėra. Kai pasieksime visišką ramybę, galime apie tai kalbėti“, – per vizitą raketomis apšaudytame Aškelono mieste kalbėjo B. Gantzas; jo žodžius citavo dienraštis „The Times of Israel“.

„Nesiklausysime pamokslų, prieštaraujančių mūsų pareigai ginti Izraelio piliečius“, – pridūrė ministras.

Anksčiau trečiadienį al Fauvaro pabėgėlių stovykloje netoli palestiniečių miesto Hebrono nuo izraeliečių kulkų žuvo Husseinas al Titi, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio kariuomenė sakė, kad incidentas įvyko per „smurtines riaušes“, kariams „pastebėjus vieną riaušininkų, stovintį ant stogo ir ketinanti mesti bloką karių link“.

„Kariai atsakė ugnimi“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Susirėmimai Vakarų Krante vyko per intensyviausius pastarųjų septynerių metų Izraelio ir palestiniečių karo veiksmus. 

Po savaitgalio neramumų Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse, kuris yra šventas ir musulmonams, ir judėjams, Gazos Ruožo kovotojai paleido daugybę raketų į Izraelio miestus.

Izraelio kariuomenė atsakė aviacijos smūgiais „teroristiniams taikiniams“ šiame islamistų judėjimo „Hamas“ valdomame palestiniečių anklave.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, telefonu pasikalbėjęs su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu, trečiadienį paragino izraeliečius ir palestiniečius sustabdyti kovas ir vengti civilių aukų.

„Labai susirūpinęs dėl pastarojo meto smurto suintensyvėjimo ir nesirenkamų taikinių. Prioritetas turėtų būti deeskalavimas ir nekaltų civilių aukų prevencija abiejose šalyse“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

Maskva ir Ankara ragina deeskaluoti įtampą po žydų ir palestiniečių smurto protrūkio

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį paragino deeskaluoti įtampą po kruvino smurto protrūkio tarp Izraelio ir palestiniečių anksčiau šią savaitę, nurodė Kremlius.

„Buvo išreikštas rimtas susirūpinimas dėl tebesitęsiančių susirėmimų ir augančio žuvusių bei sužeistų žmonių skaičiaus“, – rašoma Kremliaus išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad Rusija ir Turkija „paragino [konflikto] šalis deeskaluoti įtampą ir taikiai spręsti iškylančius klausimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.